#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash Vyšetření rentgenem v těhotenství: není důvod k předčasné panice
Vyšetření rentgenem v těhotenství: není důvod k předčasné panice
calendar 25. 3. 2013

Vyšetření rentgenem v těhotenství: není důvod k předčasné panice

Den, kdy se na těhotenském testu objeví vysněné dvě čárky, je jedním z nejšťastnějších v životě každé ženy. Co však dělat, pokud jste ještě předtím absolvovala vyšetření rentgenovým zářením nebo vám ho lékař doporučil v pozdějším stadiu?

Den, kdy se na těhotenském testu objeví vysněné dvě čárky, je jedním z nejšťastnějších v životě každé ženy. Co však dělat, pokud jste ještě předtím absolvovala vyšetření rentgenovým zářením nebo vám ho lékař doporučil v pozdějším stadiu?

 Co je vlastně rentgen

Rentgenové záření je druhem takzvaného ionizujícího záření, to znamená, že při ozáření živé tkáně dochází ke změnám ve struktuře jejich atomů a molekul. To může vést k usmrcení buňky nebo k narušení její genetické informace. Nejcitlivější jsou přitom rychle se dělící buňky, v tomto případě vyvíjející se dítě. Na principu rentgenového záření pracuje skiagraf (klasické snímky, které většina z nás zná pod pojmem "rentgen"), výpočetní tomografie (CT) a některé další méně často používané metody (PET/CT, skiaskopie, vylučovací urografie, angiografie, …).

 Zvažte nutnost ozáření

Kdykoliv je to možné, je třeba se vyhnout ozáření plodu. Platí to i v situaci, že sama matka na těhotenství nemá podezření. Je povinností lékaře tuto možnost aktivně zjišťovat. Pokud je těhotenství nepravděpodobné, je možné k vyšetření přistoupit. V případě, že je těhotenství potvrzeno či je pravděpodobné (opoždění menstruace), musí doporučující lékař a vyšetřující radiolog spolu s pacientkou znovu projednat nutnost vyšetření a jeho případné odložení na pozdější stadium těhotenství či po porodu. Bere se však v potaz i to, že zásadní výkon prospěšný pro matku je nepřímo prospěšný i jejímu nenarozenému dítěti a jeho odložení může ohrozit matku i plod.

Byla jsem snímkována, co teď?

Pokud už k plánovanému či náhodnému ozáření těhotné ženy došlo, míra poškození záleží na dvou faktorech: na dávce radiace v děloze a období těhotenství, kdy bylo vyšetření provedeno. Nejméně citlivý na záření je zárodek do třetího týdne těhotenství, naopak nejcitlivější je mezi třetím týdnem a čtvrtým měsícem. Obecně platí, že při klasickém snímkování jsou dávky záření minimální, a pokud se nesnímkuje přímo oblast dělohy, je riziko pro plod zanedbatelné. Při větším ozáření a při vyšetření cíleném na oblast dělohy by měl posoudit riziko radiologický fyzik ve spolupráci s genetikem a závěry projednat s pacientkou. Rozhodně není důvod automaticky přemýšlet o interrupci a většinou ani o rizikových prenatálních vyšetřeních, jako je odběr plodové vody.

Jestli se vám tedy stalo, že jste v těhotenství absolvovala vyšetření rentgenovým zářením, není důvod myslet hned na to nejhorší. Každý případ se zhodnotí individuálně, ale obecně lze říct, že riziko poškození plodu při ojedinělém ozáření je minimální. Pokud se teprve snažíte otěhotnět a plánujete RTG vyšetření, objednejte se na něj v první polovině cyklu ještě před možným oplodněním.

(kov)

Zdroje:
www.porodnice.cz
www.crs.cz

Jak probíhá IVF – krok za krokem
Asistovaná reprodukce

Jak probíhá IVF – krok za krokem

Pár, jemuž lékař (gynekolog) doporučil využít služeb specializovaných center asistované reprodukce, nejprve podstoupí vstupní pohovor. Během něj získá lékař potřebné informace o svých nových pacientech a zároveň rozhodne o vyšetřeních, která bude potřeba doplnit. Obvykle jde o určení hladiny některých hormonů. U mužů je často doporučeno vyšetření ejakulátu (spermiogram). Na základě všech těchto informací pak lékař zvolí některou z mnoha dostupných metod asistované reprodukce, mezi kterými je asi nejznámější IVF (in vitro fertilizace).

Číst více
Jak ovlivňuje obezita, nadváha či podváha matky početí a donošení dítěte
Ženská neplodnost / Prevence

Jak ovlivňuje obezita, nadváha či podváha matky početí a donošení dítěte

Obezita je celosvětovým problémem, který rok od roku nabývá na důležitosti. Statistická data totiž hovoří jasně. Například v České republice se s obezitou potýká každý pátý člověk. S nadváhou pak dokonce každý druhý. Kromě spojitosti se závažnými chorobami, se kterými nepřiměřená hmotnost souvisí (kardiovaskulární onemocnění, diabetes apod.), se tato problematika promítá i do schopnosti žen otěhotnět a přivést na svět zdravého potomka. Ne nadarmo lékaři vyzývají ženy, které plánují početí, ke stabilizaci a optimalizaci tělesné hmotnosti. Pokud je žena obézní (to znamená, že její BMI – body mass index – je vyšší než 30 kg/m2), může se její snaha o početí a prožití kouzelného období těhotenství zásadním a velmi nepříjemným způsobem zkomplikovat. V následujících odstavcích zmíníme několik oblastí, které s nadměrnou tělesnou hmotností, početím a těhotenstvím souvisí. Ovšem nevynecháme ani problematiku podváhy u žen plánujících rodinu.

Číst více