#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash Vyšetření neplodnosti je často méně náročné u muže než u ženy
Vyšetření neplodnosti je často méně náročné u muže než u ženy
calendar 23. 6. 2008

Vyšetření neplodnosti je často méně náročné u muže než u ženy

Neplodnost je dnes problémem nejen žen, ale také mužů. Základním ukazatelem je vyšetření ejakulátu a stanovení hodnot spermiogramu. <br>

Neplodnost je dnes problémem nejen žen, ale také mužů. Vyšetření ejakulátu a stanovení hodnot spermiogramu je proto základním ukazatelem, který pomáhá řešit problémy s neplodností. Přesto řada mužů kategoricky odmítá podstoupit tuto intimní lékařskou prohlídku. Pomoc vyhledají často až po dlouhém snažení o zplození potomka, mnohdy až po složitých vyšetřeních partnerky.

Ačkoliv jsou muži většinou jiného názoru, je vhodné při řešení neplodnosti začít vyšetřováním muže. Muž podstupuje obecně jednodušší, neinvazivní a méně bolestivé úkony než žena. Většinou postačí k hodnocení sperma, moč a krev. K dalším metodám se přistupuje až při diagnostických nejasnostech.

Když nelze odebrat sperma

Pro některé muže je frustrující zejména odběr spermatu. Vzorek musí být získán masturbací, nikoliv přerušením pohlavního styku. Pokud muž není schopen v prostorách laboratoře dosáhnout ejakulace, je možný odběr i v domácím prostředí. Nádobka s ejakulátem pak musí být transportována bez přístupu světla, při tělesné teplotě a do 60 minut od odběru.

Záleží na spermiích

Hlavním zdrojem informací je spermiogram. Je to mikroskopické vyšetření spermatu, které hodnotí počet spermií v jednom mililitru ejakulátu, pohyblivost a tvar spermií. Dalším vyšetřovacím postupem je rozbor moči. Ten může odhalit infekci močových cest, zánět prostaty nebo jiné choroby, které ovlivňují plodnost muže.

Z krve se posuzují hormony i genetika

Podobně jako u žen, také u mužů se z krve vyšetřují imunologické parametry a hladiny hormonů. Kromě toho lze z krevního vzorku provést i genetickou analýzu. Některé vrozené syndromy (například Klinefelterův syndrom) totiž mohou být spojeny i s neplodností. Další metodou je ultrazvuk šourku, který umožňuje zobrazit postižení žil varlete. V některých případech je nutné provést biopsii varlete. Jedná se o odběr tkáně varlete, která se následně hodnotí pod mikroskopem.

Ke zvýšení spolupráce mužů při řešení neplodnosti je nutné především informovat o tom, jak vyšetření probíhá. Pro někoho může být takové vyšetření velmi nepříjemným zážitkem. Ovšem jen na jeho základě je možné stanovit možnosti léčby neplodnosti. Citlivé poučení partnera jistě pomůže překonat ostych a strach z výsledku.

(nes)

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Rozmnožovací soustava je velice složitý systém, který je propojen s celým lidským organismem, a proto může být ovlivněn nemalou řadou faktorů. Mnoho z nich s sebou přináší moderní doba, čímž nechtěně snižuje schopnost mnoha párů přirozeně počít potomka. Na vině je jak nezdravý životní styl, tak odsouvání mateřství do pozdějšího věku a vysoká míra stresu, které je každý z nás denně vystaven. K těmto běžným vlivům pak přistupují různé nemoci, včetně těch nádorových či autoimunitních, které mohou přímo či nepřímo zasahovat do funkčnosti reprodukčního aparátu.

Číst více
Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Neplodnost se v současné době stává celosvětovým problémem, se kterým se potýká přibližně 15–20 % párů v reprodukčním období. Se vzrůstajícím věkem páru se riziko ještě zvyšuje. Na vině je v mnoha případech nezdravý životní styl charakterizovaný patologickými pohybovými stereotypy a provázený stresem, který se ještě prohlubuje ve chvíli, kdy pár zjistí komplikace při početí potomka. Pro odstranění řady obtíží (tzv. funkční sterility) může být využito fyzioterapie (pohybové terapie). Hlavním cílem tohoto oboru je diagnostika a léčba poruch pohybového aparátu a zároveň prevence jejich vzniku.

Číst více