#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash Vymodlené dítě nemusí být zárukou trvalého vztahu
Vymodlené dítě nemusí být zárukou trvalého vztahu
calendar 1. 10. 2011

Vymodlené dítě nemusí být zárukou trvalého vztahu

Podobně jako při vstupu do manželství i dlouho očekávaný potomek může vzbuzovat dojem, že velké štěstí konečně přišlo a nic špatného se již nemůže stát.

Podobně jako při vstupu do manželství i dlouho očekávaný potomek může vzbuzovat dojem, že velké štěstí konečně přišlo a nic špatného se již nemůže stát. Bohužel samotný příchod dlouho očekávaného potomka nemůže sám o sobě zaručit stabilitu vztahu. Narození prvního dítěte má vždy na vztah dvou lidí podstatný vliv, a to i tehdy, pokud si oba dítě dlouho a toužebně přáli.

Zbavte se zbytečných ideálů

Být rodičem je nádherná zkušenost, nelze však očekávat, že si budeme užívat každou minutu rodičovství stejně. I rodiče, kteří si dítě dlouho přáli, mohou zjistit, že si svou tříčlennou rodinu představovali poněkud jinak. Například něco tak běžného, jako je spánková deprivace v prvních týdnech a měsících po porodu, může generovat stres, nedostatek koncentrace, vyčerpání a nakonec i pocity viny, že si své dítě neužívám tak, jak bych měl(a).

Ujasněte se svá očekávání a postoje

Toužebně očekávaný potomek se může paradoxně stát i příčinou rozbrojů, pokud si oba partneři včas neujasní svá očekávání a postoje k rodičovství. Pokud matka tráví veškerý čas s miminkem, může si muž připadat jako třetí kolo u vozu a zdánlivě nepochopitelně žárlit. Problémy mohou nastat i tehdy, když mají oba partneři vyhraněné názory na výchovu dítěte, ze kterých nehodlají slevit. Na druhou stranu, jen stěží se vyskytne problém, který by nebylo možné vyřešit ke spokojenosti obou – pokud má každý vůli k domluvě a vzájemná komunikace dobře funguje.

Nezapomeňte na to, že jste pár

I když jsou místo dvou konečně tři, neměli by partneři zapomínat, že stále tvoří především pár. Dvojice by si měla umět najít čas pro sebe navzájem, aby jejich vzájemný vztah zůstal silný. Ať už spolu vyrazí každý týden do kina, zatímco dítě hlídá babička či chůva, nebo si každý den povídají při umývání nádobí, společně sdílený čas je skutečným tmelem každého vztahu. A i když se dítě může stát důvodem, proč s druhým člověkem setrvat ve vztahu, jen těžko bude jediným důvodem k tomu, aby se v onom vztahu oba partneři cítili šťastně a na správném místě.

(vek)

Zdroj: kidshealth.org

Jak probíhá IVF – krok za krokem
Asistovaná reprodukce

Jak probíhá IVF – krok za krokem

Pár, jemuž lékař (gynekolog) doporučil využít služeb specializovaných center asistované reprodukce, nejprve podstoupí vstupní pohovor. Během něj získá lékař potřebné informace o svých nových pacientech a zároveň rozhodne o vyšetřeních, která bude potřeba doplnit. Obvykle jde o určení hladiny některých hormonů. U mužů je často doporučeno vyšetření ejakulátu (spermiogram). Na základě všech těchto informací pak lékař zvolí některou z mnoha dostupných metod asistované reprodukce, mezi kterými je asi nejznámější IVF (in vitro fertilizace).

Číst více
Jak ovlivňuje obezita, nadváha či podváha matky početí a donošení dítěte
Ženská neplodnost / Prevence

Jak ovlivňuje obezita, nadváha či podváha matky početí a donošení dítěte

Obezita je celosvětovým problémem, který rok od roku nabývá na důležitosti. Statistická data totiž hovoří jasně. Například v České republice se s obezitou potýká každý pátý člověk. S nadváhou pak dokonce každý druhý. Kromě spojitosti se závažnými chorobami, se kterými nepřiměřená hmotnost souvisí (kardiovaskulární onemocnění, diabetes apod.), se tato problematika promítá i do schopnosti žen otěhotnět a přivést na svět zdravého potomka. Ne nadarmo lékaři vyzývají ženy, které plánují početí, ke stabilizaci a optimalizaci tělesné hmotnosti. Pokud je žena obézní (to znamená, že její BMI – body mass index – je vyšší než 30 kg/m2), může se její snaha o početí a prožití kouzelného období těhotenství zásadním a velmi nepříjemným způsobem zkomplikovat. V následujících odstavcích zmíníme několik oblastí, které s nadměrnou tělesnou hmotností, početím a těhotenstvím souvisí. Ovšem nevynecháme ani problematiku podváhy u žen plánujících rodinu.

Číst více