#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash Výběr pohlaví při umělém oplodnění je u genetických vad možný
Výběr pohlaví při umělém oplodnění je u genetických vad možný
calendar 12. 3. 2010

Výběr pohlaví při umělém oplodnění je u genetických vad možný

Jestli se vám díky umělému oplodnění narodí holčička, nebo chlapeček, většinou nemůžete ovlivnit. Pokud neexistuje důvod k tomu, aby se pohlaví miminka předem vybralo, dozvíte se ho až později.

Jestli se vám díky umělému oplodnění narodí holčička, nebo chlapeček, většinou nemůžete ovlivnit. Pokud neexistuje důvod k tomu, aby se pohlaví miminka předem vybralo, dozvíte se ho až později. Důvody k vyšetření pohlaví zárodku ale existují – jsou jimi genetické vady.

Gonozomální poruchy

Nehezky vyhlížející název můžeme také vysvětlit jako nemoci, které se vážou na pohlaví. To znamená, že určitými chorobami trpí jenom holčičky anebo jenom kluci. Některé z těchto nemocí jsou opravdu psychicky nebo fyzicky závažné a mohou končit i smrtí. Hemofilie je například onemocnění krevního systému, kterým trpí chlapci. Sebemenší úraz či pouhé vytržení zubu pro ně znamená velké riziko krvácení. Ženy jsou pouze přenašečky a mohou nemoc přenést dál. Dívky naopak mohou trpět tzv. Turnerovým syndromem. Ten se vyznačuje poruchami růstu, sluchu a neplodností.

Vyšetření zárodku před přenesením do dělohy

V současné době je počet popsaných chorob vázaných na pohlaví asi kolem šesti set. Některé z nich se vůbec vyléčit nedají. Není divu, že se jich rodiče i lékaři snaží vyvarovat a předcházet jim. Jedním ze způsobů, které se využívají při umělém oplodnění, je prenatální genetická diagnostika. Spočívá v tom, že se vajíčko oplodněné spermií v laboratorních podmínkách vyšetří. Zjistí se pohlaví zárodku a podle toho se postupuje dál. Pokud se nemoc vyskytuje pouze u chlapečků, je do dělohy přenesen zárodek pohlaví ženského. A naopak. Tímto mají rodiče záruku, že ona genetická porucha se jejich miminka týkat nebude.

I další vyšetření jsou neméně důležitá

Samozřejmě že prenatální genetickou diagnostikou nelze vyloučit poruchy jiné. Toto vyšetření také nemůže zaručovat to, že těhotenství bude úspěšné. A tak je velice pravděpodobné, že vám lékař bude nabírat krev na další genetické testy nebo se podrobíte odběru plodové vody. Pracovníci v IVF centru vás včas poučí o dalším nejlepším možném postupu a zodpoví všechny otázky.

(skl)

Zdroj: www.gennet.cz

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Rozmnožovací soustava je velice složitý systém, který je propojen s celým lidským organismem, a proto může být ovlivněn nemalou řadou faktorů. Mnoho z nich s sebou přináší moderní doba, čímž nechtěně snižuje schopnost mnoha párů přirozeně počít potomka. Na vině je jak nezdravý životní styl, tak odsouvání mateřství do pozdějšího věku a vysoká míra stresu, které je každý z nás denně vystaven. K těmto běžným vlivům pak přistupují různé nemoci, včetně těch nádorových či autoimunitních, které mohou přímo či nepřímo zasahovat do funkčnosti reprodukčního aparátu.

Číst více
Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Neplodnost se v současné době stává celosvětovým problémem, se kterým se potýká přibližně 15–20 % párů v reprodukčním období. Se vzrůstajícím věkem páru se riziko ještě zvyšuje. Na vině je v mnoha případech nezdravý životní styl charakterizovaný patologickými pohybovými stereotypy a provázený stresem, který se ještě prohlubuje ve chvíli, kdy pár zjistí komplikace při početí potomka. Pro odstranění řady obtíží (tzv. funkční sterility) může být využito fyzioterapie (pohybové terapie). Hlavním cílem tohoto oboru je diagnostika a léčba poruch pohybového aparátu a zároveň prevence jejich vzniku.

Číst více