#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash Umělé oplodnění: Základem je pozitivní myšlení
Umělé oplodnění: Základem je pozitivní myšlení
calendar 22. 6. 2015

Umělé oplodnění: Základem je pozitivní myšlení

Nemůžete otěhotnět a chystáte se podstoupit umělé oplodnění? Cítíte jistou naději, ale zároveň na vás asi občas dopadne i vlna úzkosti. Přečtěte si pár rad, které vám pomohou projít touto poněkud stresující životní etapou snadněji.

Obavy a pocity strachu jsou pro ženy, ale i jejich partnery, se kterými procházejí fázemi umělého oplodnění, zcela normální. Přesto je dobré se předem psychicky připravit a řadu věcí si tak ulehčit.

1. Výběr kliniky

Jedním z nejdůležitějších rozhodnutí je volba zdravotnického zařízení, kde se rozhodnete umělé oplodnění podstoupit. Vyberte si tu kliniku, která má statisticky výborné výsledky a kde je vysoké procento úspěšných případů, budete pak klidnější. Buďte vybíraví, i co se týče konkrétního lékaře – měl by být empatický, pozorný a povzbuzovat vás.

2. Aktivní zapojení 

V tomto případě se zvídavost vyplácí. Snažte se co nejvíce porozumět všem krokům, jež budete v rámci umělého oplodnění podstupovat. Hovořte se svým lékařem a vzdělávejte se i doma. K celému procesu se vám pak bude lépe přistupovat. Máte-li např. obavy z užívání hormonálních injekcí, na nic nečekejte a ptejte se! 

3. Ve společnosti 

Cítíte se někdy navzdory přítomnosti partnera sama? Nepřestávejte komunikovat. Ani s ním, ani s nejbližšími – podělte se o své starosti s rodinou, přáteli. Výborné je také sdílet své úvahy s někým, kdo je či byl ve stejné situaci. Kliniky občas samy pořádají setkání žen postupujících umělé oplodnění. Vzájemné povzbuzování a výměna zkušeností jsou k nezaplacení. Z lékařských statistik navíc vyplývá, že ženy, které navštěvovaly podpůrná setkání v rámci těchto programů, snadněji otěhotněly.

4. S nadějí

Stále se bojíte, že se léčba nepovede a ke graviditě nedojde? Stanovte méně náročné cíle. Řekněte si, že první krok v tomto procesu slouží k diagnóze a rozpoznání příčiny neplodnosti, další pokusy o oplodnění pak povedou ke zdokonalování vaší léčby na cestě k vysněnému miminku.

5. Řešení financí 

Umělé oplodnění je sice za určitých podmínek hrazeno zdravotním pojištěním, nicméně ne vždy tuto možnost mohou všichni čerpat. Promluvte si otevřeně o svých možnostech s lékařem. Ne vždy jsou nutná nadstandardní opatření, aby se zákrok povedl. Někdy také nemusíte podstupovat hned celý proces, ale třeba jen intrauterinní inseminaci (zavedení spermií do dělohy), jež je několikanásobně levnější.

6. Bez viny 

Pokud se umělé oplodnění nepovede, hlavně se z ničeho neobviňujte. Pokud jste dodržovala lékařem předepsanou léčbu a zdravý životní styl, udělala jste všechno, co jste mohla.

To nejdůležitější kdykoli a kdekoli je však pozitivní myšlení. Snažte se nevidět skleničku poloprázdnou, ale poloplnou. S optimistickým přístupem, humorem a úsměvem na tváři jde vše hned lépe.

(bak)

Zdroj:
http://attainfertility.com

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Rozmnožovací soustava je velice složitý systém, který je propojen s celým lidským organismem, a proto může být ovlivněn nemalou řadou faktorů. Mnoho z nich s sebou přináší moderní doba, čímž nechtěně snižuje schopnost mnoha párů přirozeně počít potomka. Na vině je jak nezdravý životní styl, tak odsouvání mateřství do pozdějšího věku a vysoká míra stresu, které je každý z nás denně vystaven. K těmto běžným vlivům pak přistupují různé nemoci, včetně těch nádorových či autoimunitních, které mohou přímo či nepřímo zasahovat do funkčnosti reprodukčního aparátu.

Číst více
Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Neplodnost se v současné době stává celosvětovým problémem, se kterým se potýká přibližně 15–20 % párů v reprodukčním období. Se vzrůstajícím věkem páru se riziko ještě zvyšuje. Na vině je v mnoha případech nezdravý životní styl charakterizovaný patologickými pohybovými stereotypy a provázený stresem, který se ještě prohlubuje ve chvíli, kdy pár zjistí komplikace při početí potomka. Pro odstranění řady obtíží (tzv. funkční sterility) může být využito fyzioterapie (pohybové terapie). Hlavním cílem tohoto oboru je diagnostika a léčba poruch pohybového aparátu a zároveň prevence jejich vzniku.

Číst více