#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash Umělé oplodnění: součástí jsou injekce na podporu ovulace
Umělé oplodnění: součástí jsou injekce na podporu ovulace
calendar 31. 8. 2014

Umělé oplodnění: součástí jsou injekce na podporu ovulace

S navozením takzvané „superovulace“ se setká většina žen podstupujících umělé oplodnění. Co je podstatou tohoto stavu a jak se podílí na případném otěhotnění, to prozradí následující řádky.

S navozením takzvané „superovulace“ se setká většina žen podstupujících umělé oplodnění. Co je podstatou tohoto stavu a jak se podílí na případném otěhotnění, to prozradí následující řádky.

Superovulace je navozována prostřednictvím farmakologické hormonální léčby. Podává se formou injekcí, které obsahují gonadotropiny. Lékaři tuto metodu používají nejen v případě, kdy má žena problémy s ovulací, ale třeba i ve chvíli, kdy je zapotřebí většího množství vajíček pro umělé oplodnění.

Nepostradatelné gonadotropiny 

Jedná se o hormony, které zajišťují správnou funkci vaječníků tím, že stimulují tvorbu folikulů. V každém folikulu je obsaženo jedno vajíčko. Gonadotropiny jsou produkovány a uvolňovány hypofýzou, což je zjednodušeně řečeno malá žláza na spodu mozku. Existují dva druhy gonadotropinů – folikuly stimulující hormon a luteinizační hormon. Oba synchronně pracují na tvorbě folikulů a tím i vajíček v ženině vaječníku.

Injekce lze aplikovat doma 

V současné době se k navození superovulace používají dva typy gonadotropinů. Buď se získávají z lidské moči za pomoci vysoce účinných čisticích metod, nebo se při jejich výrobě uplatňují techniky genetického inženýrství a biotechnologie – pak se můžeme setkat s pojmem tzv. rekombinantních léčiv. A jak probíhá samotná léčba?

  • Hormony se podávají pomocí injekcí, a to buď podkožně, nebo nitrosvalově.
  • Léčbu je zapotřebí podstoupit po dané období každý den.
  • Většina pacientek zvládá injekce aplikovat zcela svépomocí, jiné volí asistenci manžela či blízké osoby. Vždy je však možnost docházet do zdravotnického zařízení, kde pomůže odborný personál.
  • Nejnovější formy injekcí svou podobou připomínají pero, jsou tedy velmi diskrétní a snadno se s nimi manipuluje. 

Nepodceňujte nežádoucí účinky

Bohužel ideální lék neexistuje, a proto i v případě navození superovulace byly zaznamenány nežádoucí účinky. Mezi ně patří:

  • ovariální hyperstimulační syndrom (1–5 % pacientek),
  • vícečetné těhotenství (15 % žen),
  • poškození vaječníku (méně než 1 %),
  • vyšší riziko rakoviny vaječníku (tento jev je však sporný).

Při jakémkoli podezření na nežádoucí účinek léku, jako je pocit na zvracení, zvracení či otoky, by se žena měla poradit s lékařem.

Podávání gonadotropinů je běžně používanou léčbou, jež bývá součástí celého procesu léčby neplodnosti. Většina žen superovulaci v pořádku snáší, je však vhodné neváhat při případných obtížích kontaktovat lékaře.

(bak)

Zdroj: www.dallasfertility.com

 

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Rozmnožovací soustava je velice složitý systém, který je propojen s celým lidským organismem, a proto může být ovlivněn nemalou řadou faktorů. Mnoho z nich s sebou přináší moderní doba, čímž nechtěně snižuje schopnost mnoha párů přirozeně počít potomka. Na vině je jak nezdravý životní styl, tak odsouvání mateřství do pozdějšího věku a vysoká míra stresu, které je každý z nás denně vystaven. K těmto běžným vlivům pak přistupují různé nemoci, včetně těch nádorových či autoimunitních, které mohou přímo či nepřímo zasahovat do funkčnosti reprodukčního aparátu.

Číst více
Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Neplodnost se v současné době stává celosvětovým problémem, se kterým se potýká přibližně 15–20 % párů v reprodukčním období. Se vzrůstajícím věkem páru se riziko ještě zvyšuje. Na vině je v mnoha případech nezdravý životní styl charakterizovaný patologickými pohybovými stereotypy a provázený stresem, který se ještě prohlubuje ve chvíli, kdy pár zjistí komplikace při početí potomka. Pro odstranění řady obtíží (tzv. funkční sterility) může být využito fyzioterapie (pohybové terapie). Hlavním cílem tohoto oboru je diagnostika a léčba poruch pohybového aparátu a zároveň prevence jejich vzniku.

Číst více