#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash Umělé oplodnění může dopomoci k potomkovi. Někdy...
Umělé oplodnění může dopomoci k potomkovi. Někdy...
calendar 9. 4. 2008

Umělé oplodnění může dopomoci k potomkovi. Někdy...

Oplození ze zkumavky neboli in vitro fertilizace (IVF) je metoda, kdy se v laboratoři spojují vajíčka a spermie a vzniklé embryo se přenese do ženské dělohy.

Oplození ze zkumavky neboli in vitro fertilizace (IVF) je metoda, kdy se v laboratoři spojují vajíčka a spermie a vzniklé embryo se přenese do ženské dělohy. Takto začíná devět měsíců čekání na potomka. Jsou však situace, kdy se IVF metoda jako jedna z forem léčby neplodnosti nemůže, nebo dokonce nesmí použít. Pokud je pro ženu těhotenství obecně rizikové, nedoporučuje se ani IVF.

Když nefunguje děloha

Metoda IVF nebude úspěšná u žen s nemocemi dělohy, které brání zahnízdění embrya. Jde hlavně o drobné výrůstky děložní sliznice, které se označují jako endometriální polypy. Metodu IVF nelze také použít, pokud má žena srůsty v děloze nebo pokud u ní právě probíhá zánět dělohy. Vrozené nebo získané odchylky tvaru nebo polohy dělohy (anomálie dělohy) také mohou výrazně snížit šanci na to, že IVF bude zdárně završeno těhotenstvím. Pacientky jsou před podstoupením IVF vždy pečlivě vyšetřeny, aby se případně změny na děloze mohly včas odhalit.

Alergie na léky

Pokud je u ženy známa alergie na některý z léků, který se používá během stimulace nebo v další terapii, je nutné zvážit jiný postup nebo léčbu nepodstoupit vůbec. Alergická reakce se projevuje vyrážkou, svěděním, nevolností, zvracením nebo průjmem. Může mít ale také velmi závažný průběh, který je život ohrožujícím stavem pro srdeční nebo dechové selhání. Pokud se objeví tyto nebo podobné příznaky, je nutné vždy informovat ošetřujícího lékaře. Ten pak zváží, zda je vhodné cyklus IVF ukončit.

Vlastní vajíčka a spermie

Metodu IVF příliš neovlivňují běžné nemoci. Mezi choroby, které lze zařadit k těm, u nichž se nedoporučuje IVF provádět, patří především závažná onemocnění. Jedná se například o těžké neurózy, psychózy nebo sexuální onemocnění. Pokud u muže nedochází k produkci spermií nebo u ženy chybí vajíčka, nelze použít metodu IVF s vlastními zárodečnými buňkami. V takovém případě musí pár podstoupit terapii s darovanými spermiemi nebo vajíčky.

In vitro fertilizace je sice převratnou metodou v léčbě neplodných párů, ale není vhodná úplně pro každého. Podle toho, jaký konkrétní problém trápí muže či ženu, lze doporučit také jiné metody asistované reprodukce.

(nes)

Jak probíhá IVF – krok za krokem
Asistovaná reprodukce

Jak probíhá IVF – krok za krokem

Pár, jemuž lékař (gynekolog) doporučil využít služeb specializovaných center asistované reprodukce, nejprve podstoupí vstupní pohovor. Během něj získá lékař potřebné informace o svých nových pacientech a zároveň rozhodne o vyšetřeních, která bude potřeba doplnit. Obvykle jde o určení hladiny některých hormonů. U mužů je často doporučeno vyšetření ejakulátu (spermiogram). Na základě všech těchto informací pak lékař zvolí některou z mnoha dostupných metod asistované reprodukce, mezi kterými je asi nejznámější IVF (in vitro fertilizace).

Číst více
Jak ovlivňuje obezita, nadváha či podváha matky početí a donošení dítěte
Ženská neplodnost / Prevence

Jak ovlivňuje obezita, nadváha či podváha matky početí a donošení dítěte

Obezita je celosvětovým problémem, který rok od roku nabývá na důležitosti. Statistická data totiž hovoří jasně. Například v České republice se s obezitou potýká každý pátý člověk. S nadváhou pak dokonce každý druhý. Kromě spojitosti se závažnými chorobami, se kterými nepřiměřená hmotnost souvisí (kardiovaskulární onemocnění, diabetes apod.), se tato problematika promítá i do schopnosti žen otěhotnět a přivést na svět zdravého potomka. Ne nadarmo lékaři vyzývají ženy, které plánují početí, ke stabilizaci a optimalizaci tělesné hmotnosti. Pokud je žena obézní (to znamená, že její BMI – body mass index – je vyšší než 30 kg/m2), může se její snaha o početí a prožití kouzelného období těhotenství zásadním a velmi nepříjemným způsobem zkomplikovat. V následujících odstavcích zmíníme několik oblastí, které s nadměrnou tělesnou hmotností, početím a těhotenstvím souvisí. Ovšem nevynecháme ani problematiku podváhy u žen plánujících rodinu.

Číst více