#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash Umělé oplodnění je úspěšnější v létě
Umělé oplodnění je úspěšnější v létě
calendar 2. 7. 2008

Umělé oplodnění je úspěšnější v létě

Ženy, které podstoupí umělé oplodnění v létě, mají vyšší šanci na otěhotnění. Podle odborníků na léčbu neplodnosti, je úspěšnost početí miminka touto metodou v létě vyšší než v zimě.

Ženy, které podstoupí umělé oplodnění v létě, mají vyšší šanci na otěhotnění. Podle odborníků, kteří se zabývali vlivem ročních období na léčbu neplodnosti, je úspěšnost početí miminka touto metodou v létě vyšší než v zimě. Možným vysvětlením jsou stejné biologické procesy jako u savců, kteří rodí mláďata na jaře.

Lékaři objevili souvislost mezi plodností a vlivem melatoninu. Melatonin je hormon, který se uvolňuje z epifýzy (součást mezimozku) a v těle se podílí hlavně na řízení cyklu spánku a bdění.

Hladiny melatoninu kolísají podle denní doby, tedy podle světla a tmy. Nejvíc tohoto hormonu se tvoří v noci.

Melatonin neovlivňuje pouze spánek

Vědci zjistili, že další úlohou melatoninu je regulace rozmnožování. Především brzdí tvorbu pohlavních hormonů a dozrávání vajíček. S prodlužováním dne během léta vzniká melatonin krátkou dobu a jeho účinnost je menší. Přestává tak mít tlumivý vliv na pohlavní systém, a tím v létě zvyšuje plodnost. Tento mechanismus je velmi dobře prozkoumán u zvířat, kdy právě v období říje klesá produkce melatoninu.

IVF v létě a zimě

Do klinické studie, která zkoumala rozdíly mezi umělým oplodněním (IVF) v létě a zimě, se zapojilo celkem 2700 žen. U žen, které podstoupily IVF během letních měsíců (květen až září), byla zaznamenána vyšší šance na těhotenství než u žen, které se léčily v zimě (listopad až únor). V létě byla úspěšnost IVF 20 %, v zimě 15 %. Navíc v létě ženy nepotřebovaly ke stimulaci vaječníků tak vysoké dávky hormonálních přípravků jako v zimě.

Tyto údaje rozšiřují dosavadní poznatky o IVF a faktorech, které IVF ovlivňují. Není však nutné úmyslně se vyhýbat IVF terapii během zimy. Šance na těhotenství během léta je sice o něco málo vyšší, ale stejně tak může žena otěhotnět i v zimě.

(nes)

Zdroj: Wood S. Seasonal variation in assisted conception cycles and the influence of photoperiodism on outcome in in vitro fertilization cycles. Human Fertility 2006;12.

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Rozmnožovací soustava je velice složitý systém, který je propojen s celým lidským organismem, a proto může být ovlivněn nemalou řadou faktorů. Mnoho z nich s sebou přináší moderní doba, čímž nechtěně snižuje schopnost mnoha párů přirozeně počít potomka. Na vině je jak nezdravý životní styl, tak odsouvání mateřství do pozdějšího věku a vysoká míra stresu, které je každý z nás denně vystaven. K těmto běžným vlivům pak přistupují různé nemoci, včetně těch nádorových či autoimunitních, které mohou přímo či nepřímo zasahovat do funkčnosti reprodukčního aparátu.

Číst více
Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Neplodnost se v současné době stává celosvětovým problémem, se kterým se potýká přibližně 15–20 % párů v reprodukčním období. Se vzrůstajícím věkem páru se riziko ještě zvyšuje. Na vině je v mnoha případech nezdravý životní styl charakterizovaný patologickými pohybovými stereotypy a provázený stresem, který se ještě prohlubuje ve chvíli, kdy pár zjistí komplikace při početí potomka. Pro odstranění řady obtíží (tzv. funkční sterility) může být využito fyzioterapie (pohybové terapie). Hlavním cílem tohoto oboru je diagnostika a léčba poruch pohybového aparátu a zároveň prevence jejich vzniku.

Číst více