#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash Toužíte po miminku? Neztrácejte dobrou náladu
Toužíte po miminku? Neztrácejte dobrou náladu
calendar 16. 1. 2010

Toužíte po miminku? Neztrácejte dobrou náladu

Jsou chvíle, kdy nic nedokáže přidat více nervozity do právě podstupovaných cyklů umělého oplodnění než doporučení, aby žena zůstala v pohodě a neztrácela optimismus.

Jsou chvíle, kdy nic nedokáže přidat více nervozity do právě podstupovaných cyklů umělého oplodnění než doporučení, aby žena zůstala v pohodě a neztrácela optimismus. Jak to ale udělat, když na obzoru je tolik věcí, které musí zvládnout a které nemusí vyjít podle představ?

Optimismus – to se snadno řekne…

U párů snažících se počít dítě přirozeně přichází nervozita tehdy, když se miminko nepodaří první měsíc. U těch, kteří začali s léčbou neplodnosti, se nervozita přirozeně stupňuje. Klid a relaxace začínají být velkou neznámou. Co teprve potom, kdy už mají za sebou první nebo druhý cyklus umělého oplodnění (IVF) a ty mohou být bez úspěchu? Tyto páry a v nich hlavně ženy často podléhají pocitům strachu, změnám nálad a hlavně obavám z dalšího neúspěchu. Není snadné být optimistou, když miminko nepřichází.

Semínko optimismu

Před každým IVF cyklem si realisticky připomeňte, jaká je šance na úspěch. Tu nijak nepodceňujte ani nepřeceňujte. Je třeba vědět, že to nemusí být první ani druhý IVF cyklus, po kterém vás čeká pozitivní těhotenský test. Jsou věci, které ovlivnit nemůžete, a je nutné je nechat na přírodě.

Nikde však také není psáno, že těhotenství na vás nečeká třeba při cyklu třetím. Vzpomeňte si na příběhy tolika žen, které otěhotněly až za delší dobu. Není hlavně důležité, že se jim to nakonec přece jenom podařilo? Je třeba zasít semínko optimismu a pečovat o něj, protože to je to, které vám přinese vizi miminka. A je velká šance, že se to podaří, i když třeba ne tak brzy, jak je vaším přáním.

Pozitivní myšlení je velkým pomocníkem

Není třeba dokazovat, že s pozitivním přístupem se většina věcí vždy daří lépe, IVF nevyjímaje. Pozitivní myšlení dokáže lépe zvládnout stres, pomůže vám nabýt tolik potřebnou energii a snahu o relaxaci. Toto všechno při IVF potřebujete. Snažte se dělat věci, které odvedou vaši pozornost od toho, zda právě tento cyklus bude úspěšným. Obklopte se pozitivními lidmi, kteří budou vědět o vaší nelehké cestě za dítětem a kteří vám budou oporou. Uděláte tak další krok k tomu, abyste svoji šanci na miminko zvýšili.

Zdroj: www.fertilityplus.org

(skl)

Jak probíhá IVF – krok za krokem
Asistovaná reprodukce

Jak probíhá IVF – krok za krokem

Pár, jemuž lékař (gynekolog) doporučil využít služeb specializovaných center asistované reprodukce, nejprve podstoupí vstupní pohovor. Během něj získá lékař potřebné informace o svých nových pacientech a zároveň rozhodne o vyšetřeních, která bude potřeba doplnit. Obvykle jde o určení hladiny některých hormonů. U mužů je často doporučeno vyšetření ejakulátu (spermiogram). Na základě všech těchto informací pak lékař zvolí některou z mnoha dostupných metod asistované reprodukce, mezi kterými je asi nejznámější IVF (in vitro fertilizace).

Číst více
Jak ovlivňuje obezita, nadváha či podváha matky početí a donošení dítěte
Ženská neplodnost / Prevence

Jak ovlivňuje obezita, nadváha či podváha matky početí a donošení dítěte

Obezita je celosvětovým problémem, který rok od roku nabývá na důležitosti. Statistická data totiž hovoří jasně. Například v České republice se s obezitou potýká každý pátý člověk. S nadváhou pak dokonce každý druhý. Kromě spojitosti se závažnými chorobami, se kterými nepřiměřená hmotnost souvisí (kardiovaskulární onemocnění, diabetes apod.), se tato problematika promítá i do schopnosti žen otěhotnět a přivést na svět zdravého potomka. Ne nadarmo lékaři vyzývají ženy, které plánují početí, ke stabilizaci a optimalizaci tělesné hmotnosti. Pokud je žena obézní (to znamená, že její BMI – body mass index – je vyšší než 30 kg/m2), může se její snaha o početí a prožití kouzelného období těhotenství zásadním a velmi nepříjemným způsobem zkomplikovat. V následujících odstavcích zmíníme několik oblastí, které s nadměrnou tělesnou hmotností, početím a těhotenstvím souvisí. Ovšem nevynecháme ani problematiku podváhy u žen plánujících rodinu.

Číst více