#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash Těhotná po třicítce: jak (ne) snadné to je?
Těhotná po třicítce: jak (ne) snadné to je?
calendar 3. 3. 2008

Těhotná po třicítce: jak (ne) snadné to je?

Ve skutečnosti žádná záruka na otěhotnění neexistuje, a už vůbec ne u žen, které dosáhly třicítky. Optimální věk pro otěhotnění je totiž mezi dvacátým a třicátým rokem.

Ve skutečnosti žádná záruka na otěhotnění neexistuje, a už vůbec ne u žen, které dosáhly třicítky. Optimální věk pro otěhotnění je totiž mezi dvacátým a třicátým rokem. Podle posledních údajů však průměrný věk matek prvorodiček stále roste. V současnosti je to 29. rok, přičemž ještě na počátku devadesátých let bylo průměrné stáří 26 roků.

Nižší plodnost a vyšší věk

U žen se plodnost začíná snižovat právě po třicítce. Klesá v tomto věku zhruba o 20 %, další významný skok je pak kolem 35. roku, kdy se snižuje asi na polovinu. Pravděpodobnost, že žena otěhotní, není obecně nijak vysoká. I při pravidelném pohlavním styku otěhotní zdravá 20letá žena s pravděpodobností 25 %, u žen po třicítce toto číslo klesá na 16 %.

Stárnutí vajíček a další změny

Ačkoliv má žena pravidelnou menstruaci, její vajíčka ve vaječnících přirozeně stárnou a snižuje se jejich množství. Zhoršená je také schopnost oplozeného vajíčka zahnízdit se v děloze. Různé změny, které se odehrávají v pohlavních buňkách, vedou ke zvýšenému výskytu vrozených chromozomálních vad, jako je například Downův syndrom. S vyšším věkem také roste množství samovolných potratů. Mnoho žen, které odkládají své těhotenství, se spoléhá na umělé oplodnění. Nutno však říci, že u žen vyššího věku jsou metody asistované reprodukce o něco méně úspěšné než u žen mladších.

Plodnost ovlivňují i nemoci

Kromě dědičné výbavy zárodečných buněk ovlivňuje plodnost řada nejrůznějších zdravotních problémů, které souvisí s věkem. Jedná se o gynekologická onemocnění, například je vyšší výskyt děložních myomů, endometriózy nebo zánětů v malé pánvi. Jsou ale také častější choroby štítné žlázy, kardiovaskulární nemoci nebo obezita. Proto odborníci doporučují dbát při plánování rodičovství na aktivní prevenci nemocí a zdravý životní styl.

Zdroj: Fong S, McGovern P. Jaký vliv na plodnost má věk? Gynekologie po promoci 2004;07/08:14–19.

(nes)

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Rozmnožovací soustava je velice složitý systém, který je propojen s celým lidským organismem, a proto může být ovlivněn nemalou řadou faktorů. Mnoho z nich s sebou přináší moderní doba, čímž nechtěně snižuje schopnost mnoha párů přirozeně počít potomka. Na vině je jak nezdravý životní styl, tak odsouvání mateřství do pozdějšího věku a vysoká míra stresu, které je každý z nás denně vystaven. K těmto běžným vlivům pak přistupují různé nemoci, včetně těch nádorových či autoimunitních, které mohou přímo či nepřímo zasahovat do funkčnosti reprodukčního aparátu.

Číst více
Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Neplodnost se v současné době stává celosvětovým problémem, se kterým se potýká přibližně 15–20 % párů v reprodukčním období. Se vzrůstajícím věkem páru se riziko ještě zvyšuje. Na vině je v mnoha případech nezdravý životní styl charakterizovaný patologickými pohybovými stereotypy a provázený stresem, který se ještě prohlubuje ve chvíli, kdy pár zjistí komplikace při početí potomka. Pro odstranění řady obtíží (tzv. funkční sterility) může být využito fyzioterapie (pohybové terapie). Hlavním cílem tohoto oboru je diagnostika a léčba poruch pohybového aparátu a zároveň prevence jejich vzniku.

Číst více