#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash Těhotenství po umělém oplodnění s sebou může přinášet určitá rizika
Těhotenství po umělém oplodnění s sebou může přinášet určitá rizika
calendar 24. 5. 2008

Těhotenství po umělém oplodnění s sebou může přinášet určitá rizika

Gravidita po in vitro fertilizaci, tedy oplodnění "ve zkumavce", může probíhat zcela bez komplikací jako těhotenství vzniklé bez metod asistované reprodukce. <br>

Gravidita po in vitro fertilizaci, tedy oplodnění "ve zkumavce", může probíhat zcela bez komplikací jako těhotenství vzniklé bez metod asistované reprodukce. Zároveň ovšem má i svá rizika a specifika.

Pokud dojde po IVF k uhnízdění embrya do dělohy, lze již za 14 dní prokázat v moči a krvi těhotenský hormon (lidský choriový gonadotropin-hCG). V této době se hovoří o stadiu tzv. biochemické gravidity. Za další dva týdny se provádí ultrazvukové vyšetření, při kterém lékař zjistí, kolik plodů se v děloze vyvíjí a zda je patrná srdeční akce. Toto období se označuje jako klinické stadium těhotenství. Pokud je vše v pořádku, je těhotná žena předána do péče svého gynekologa.

Více embryí – více dětí

Rizikové pro matku nebo plod může být vícečetné těhotenství. Při přenosu dvou nebo více embryí do dělohy je totiž pravděpodobné, že se uchytí všechna a může nastat vícečetné těhotenství. Každé takové těhotenství přináší komplikace, a tak je v současnosti doporučováno přenášet maximálně dvě embrya. Se zvyšujícím se počtem plodů v děloze se také zkracuje délka trvání těhotenství a zvyšuje se riziko předčasného porodu.

Je nutná selekce?

V případě, že dojde skutečně k výskytu trojčetného nebo i vícečetného těhotenství, je nutno zvážit provedení selektivní redukce. Jde o výkon, který se provádí na konci prvního trimestru (3. měsíc) těhotenství s cílem snížit počet vyvíjejících se plodů na 2 až 1. Prodlužuje se tak doba, po kterou se plod vyvíjí v děloze. Tím se snižují rizika spojená s porodem dítěte o velmi nízké porodní hmotnosti.

Častější samovolný potrat

Po IVF je asi dvakrát vyšší riziko časného potratu než v běžné populaci. Je to ovšem spíš důsledek vyššího věku a přidružených onemocnění neplodného páru než samotné metody IVF. Není nic neobvyklého, že i při spontánním oplození dochází k časnému potratu. Avšak díky tomu, že po IVF se všechna těhotenství diagnostikují a sledují již ve stadiu biochemické gravidity, je také vyšší záchyt potracených plodů.

V principu se těhotenství po IVF neliší od ostatních gravidit. Mohou se ovšem častěji vyskytnout některé komplikace, které jsou rizikové pro matku i plod.

(nes)

Zdroj: Gynekologie po promoci 2007;(6).

Jak probíhá IVF – krok za krokem
Asistovaná reprodukce

Jak probíhá IVF – krok za krokem

Pár, jemuž lékař (gynekolog) doporučil využít služeb specializovaných center asistované reprodukce, nejprve podstoupí vstupní pohovor. Během něj získá lékař potřebné informace o svých nových pacientech a zároveň rozhodne o vyšetřeních, která bude potřeba doplnit. Obvykle jde o určení hladiny některých hormonů. U mužů je často doporučeno vyšetření ejakulátu (spermiogram). Na základě všech těchto informací pak lékař zvolí některou z mnoha dostupných metod asistované reprodukce, mezi kterými je asi nejznámější IVF (in vitro fertilizace).

Číst více
Jak ovlivňuje obezita, nadváha či podváha matky početí a donošení dítěte
Ženská neplodnost / Prevence

Jak ovlivňuje obezita, nadváha či podváha matky početí a donošení dítěte

Obezita je celosvětovým problémem, který rok od roku nabývá na důležitosti. Statistická data totiž hovoří jasně. Například v České republice se s obezitou potýká každý pátý člověk. S nadváhou pak dokonce každý druhý. Kromě spojitosti se závažnými chorobami, se kterými nepřiměřená hmotnost souvisí (kardiovaskulární onemocnění, diabetes apod.), se tato problematika promítá i do schopnosti žen otěhotnět a přivést na svět zdravého potomka. Ne nadarmo lékaři vyzývají ženy, které plánují početí, ke stabilizaci a optimalizaci tělesné hmotnosti. Pokud je žena obézní (to znamená, že její BMI – body mass index – je vyšší než 30 kg/m2), může se její snaha o početí a prožití kouzelného období těhotenství zásadním a velmi nepříjemným způsobem zkomplikovat. V následujících odstavcích zmíníme několik oblastí, které s nadměrnou tělesnou hmotností, početím a těhotenstvím souvisí. Ovšem nevynecháme ani problematiku podváhy u žen plánujících rodinu.

Číst více