#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash Těhotenství po umělém oplodnění a očkování proti chřipce
Těhotenství po umělém oplodnění a očkování proti chřipce
calendar 9. 1. 2010

Těhotenství po umělém oplodnění a očkování proti chřipce

Mexická a sezónní chřipka. Jsou obě dvě opravdu tak nebezpečné v těhotenství? Je lepší se proti nim očkovat, nebo ne? V záplavě různorodých informací nemusí být jednoduché se rozhodnout.

Mexická a sezónní chřipka. Jsou obě dvě opravdu tak nebezpečné v těhotenství? Je lepší se proti nim očkovat, nebo ne? V záplavě různorodých informací nemusí být jednoduché se rozhodnout. Jedna strana tvrdí, že očkování je bezpečné, druhá od něj dává ruce pryč.

V těhotenství se snižuje imunita organismu

Ať jste počali přirozeným způsobem, nebo cestou umělého oplodnění (IVF), váš organismus se nemůže plně bránit proti nemocem. Jeho obranyschopnost vůči infekci je snížená. Jakémukoliv onemocnění by se tedy těhotná žena měla co nejvíce vyhýbat. Chřipka, ať už běžná sezónní, nebo mexická, představuje pro těhotenství riziko. Těhotné ženy mohou mít při ní více zdravotních komplikací. Chřipka může být také příčinou potratu nebo předčasného porodu.

Je očkování bezpečné?

Jakékoliv očkování způsobí pro organismus a obzvláště pro imunitní systém určitou zátěž. Do několika dnů se mohou vyskytnout příznaky horečky, zduřených mízních uzlin na krku, popřípadě jinde na těle, a otok a bolest v místě vpichu. Tyto příznaky nám říkají, že tělo si vytváří protilátky a zároveň s vakcínou bojuje. Někdy se ale tyto nepříjemnosti nedostaví vůbec, očkování je bez komplikací a můžete doufat, že snad to jediné, co způsobí, je to, že ochrání vás i vaše dítě před zrádným virem. Poslední, co si můžete po IVF přát, je možnost, že těhotenství by skončilo neúspěchem po následcích chřipky.

Kterou vakcínu zvolit?

Není sporu o tom, že vyvíjející se zárodek je velice citlivý na okolní prostředí, že léky a veškeré i nežádoucí látky z organismu matky prostupují placentou do jeho krve. Do vakcín se mnohdy přidávají látky, které mají za úkol zvýšit jejich účinnost, a také konzervanty. V případě vakcíny proti mexické chřipce je to squalen a rtuť. V současné době neexistují žádné výzkumy, že tyto látky jsou v těhotenství bezpečné, ale ani škodlivé. Z toho důvodu se v některých zemích povoluje očkovat těhotné ženy pouze vakcínou, která tyto látky neobsahuje.

Poraďte se v IVF centru

O všech otázkách ohledně očkování ve vaší situaci se poraďte se zdravotníky v centru, kde proběhla vaše IVF. Můžete si také udělat průzkum ohledně očkování na internetových stránkách. Konečné rozhodnutí totiž závisí jenom na vás.

(skl)

Zdroj:
www.ivf1.com
www.genesis-fertility.com

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Rozmnožovací soustava je velice složitý systém, který je propojen s celým lidským organismem, a proto může být ovlivněn nemalou řadou faktorů. Mnoho z nich s sebou přináší moderní doba, čímž nechtěně snižuje schopnost mnoha párů přirozeně počít potomka. Na vině je jak nezdravý životní styl, tak odsouvání mateřství do pozdějšího věku a vysoká míra stresu, které je každý z nás denně vystaven. K těmto běžným vlivům pak přistupují různé nemoci, včetně těch nádorových či autoimunitních, které mohou přímo či nepřímo zasahovat do funkčnosti reprodukčního aparátu.

Číst více
Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Neplodnost se v současné době stává celosvětovým problémem, se kterým se potýká přibližně 15–20 % párů v reprodukčním období. Se vzrůstajícím věkem páru se riziko ještě zvyšuje. Na vině je v mnoha případech nezdravý životní styl charakterizovaný patologickými pohybovými stereotypy a provázený stresem, který se ještě prohlubuje ve chvíli, kdy pár zjistí komplikace při početí potomka. Pro odstranění řady obtíží (tzv. funkční sterility) může být využito fyzioterapie (pohybové terapie). Hlavním cílem tohoto oboru je diagnostika a léčba poruch pohybového aparátu a zároveň prevence jejich vzniku.

Číst více