#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash Těhotenství po sterilizaci? Je to možné!
Těhotenství po sterilizaci? Je to možné!
calendar 15. 1. 2014

Těhotenství po sterilizaci? Je to možné!

Ženská sterilizace je sice antikoncepční metodou, avšak nic není stoprocentní a v dnešní době ani nevratné. Proto je i po přerušení vejcovodů možné otěhotnět, přičemž dojít k tomu může hned několika způsoby.

Ženská sterilizace je sice antikoncepční metodou, avšak nic není stoprocentní a v dnešní době ani nevratné. Proto je i po přerušení vejcovodů možné otěhotnět, přičemž dojít k tomu může hned několika způsoby.

Nezdařený zákrok

Přestože je přerušení vejcovodů velmi efektivní metodou bránící těhotenství, ani tento zákrok neplatí vždy na 100 %. Ať už byl zásah proveden jakýmkoli způsobem, je účinnost zhruba 99 %, což znamená, že 1 % žen po tomto zákroku nechtěně otěhotní. Selhání bývá častější u mladších žen. Efektivita metody je také závislá na technice provedení zákroku.

  • Postupy minimálně poškozující vejcovody (například uzavření pomocí speciálních klipů či kroužků) mají obecně vyšší riziko selhání.
  • Při výrazném porušení vejcovodů (jejich přerušení mechanicky nebo působením tepla) je nebezpečí selhání nižší, avšak ani zde není zcela nulové.

Po nedostatečném sterilizačním výkonu je velmi vysoká pravděpodobnost mimoděložního těhotenství, které může vyžadovat chirurgickou intervenci. Méně často může vzniknout též těhotenství nitroděložní, které pak probíhá naprosto běžným způsobem.

Těhotenství za pomoci IVF

Pokud žena po sterilizaci přece jen změní názor a přeje si miminko, je asistovaná reprodukce jednou z metod volby.

  • Jelikož však ke způsobení neplodnosti došlo na vlastní žádost, není IVF zpravidla hrazeno pojišťovnami.
  • Pokud byla sterilizace provedena ze zdravotních důvodů, je na revizním lékaři, jak situaci posoudí a zdali bude umělé oplodnění hradit pojišťovna.

Mikrochirurgické zprůchodnění vejcovodů

Přestože je ženám před provedením sterilizace zdůrazňováno, že se jedná o metodu nevratnou, jsou dnes lékaři v některých případech schopni vejcovod znovu zprůchodnit. Jde o chirurgický zákrok, při kterém se odstraní blokáda a znovu spojí konce vejcovodu. To pak umožní přirozené početí. Operace může být provedena laparoskopicky či jako klasická břišní operace s menším či větším řezem. Pokud se zprůchodnění podaří, jsou šance na otěhotnění poměrně vysoké.

Pro i proti

Tato metoda však není zatím běžná a mnoho center asistované reprodukce vám určitě doporučí spíše umělé oplodnění. A jaké jsou výhody a nevýhody mikrochirurgického zprůchodnění vejcovodů?

  • Plusy jsou možnost přirozeného početí a nízké riziko zplození dvojčat.
  • Nevýhodami pak podstoupení další operace, možný neúspěch a nutnost využití metod asistované reprodukce, po úspěšném otěhotnění pak potřeba jiné antikoncepční metody.

(boba)

Zdroje:
www.tubal-reversal.net
www.webmd.boots.com
www.gest.cz

Možnosti prevence neplodnosti při onkologické léčbě

Možnosti prevence neplodnosti při onkologické léčbě

Reakce na diagnózu onkologického onemocnění jsou různé. Strach, stres, nejistota, zmatek, smutek. Málokdo má v takové chvíli sílu plánovat, co nastane, až svou nemoc šťastně překoná. Nicméně i to je velmi důležité, zvláště v případě, kdy mají léčbu podstoupit mladí lidé, kteří mají založení rodiny teprve před sebou. Poruchy plodnosti jsou totiž jedním z nejčastějších dlouhodobých nežádoucích účinků onkologické léčby.

Číst více
Na co myslet ještě dříve, než je mateřství na pořadu dne

Na co myslet ještě dříve, než je mateřství na pořadu dne

Moderní doba, která nám všemožnými způsoby ulehčuje život, přináší do našeho světa i mnohé nástrahy, z nichž některé narušují přirozený koloběh věcí. Jedním z těchto projevů může být skutečnost, že čím dál více párů není schopno počít potomka přirozenou cestou a musí vyhledat pomoc lékařů.

Číst více
Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Rozmnožovací soustava je velice složitý systém, který je propojen s celým lidským organismem, a proto může být ovlivněn nemalou řadou faktorů. Mnoho z nich s sebou přináší moderní doba, čímž nechtěně snižuje schopnost mnoha párů přirozeně počít potomka. Na vině je jak nezdravý životní styl, tak odsouvání mateřství do pozdějšího věku a vysoká míra stresu, které je každý z nás denně vystaven. K těmto běžným vlivům pak přistupují různé nemoci, včetně těch nádorových či autoimunitních, které mohou přímo či nepřímo zasahovat do funkčnosti reprodukčního aparátu.

Číst více