#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash Těhotenství: kde příroda nepomůže, umí věda zázraky
Těhotenství: kde příroda nepomůže, umí věda zázraky
calendar 28. 2. 2015

Těhotenství: kde příroda nepomůže, umí věda zázraky

V současné době existuje široká škála různých metod léčby neplodnosti. Protože může být poněkud obtížné se v nich orientovat, nabízíme stručný přehled možných řešení problému zvaného neplodnost. 

V léčbě neschopnosti ženy otěhotnět rozlišujeme tři hlavní směry: 

1. Léky na podporu ovulace. Ovulace je stav, kdy vaječník uvolňuje zralé vajíčko, které je připraveno na oplození. Z různých důvodů může tato fáze u ženy zcela chybět nebo se objevovat méně často. U těch, které mají poruchy ovulace, se jako léčebná metoda používají hormony. Některé lze užívat jako tablety, jiné je nutno podávat injekčně.

2. Operační léčba. Tento přístup je vhodný v případech, kdy existuje nějaká mechanická překážka, která brání oplození. Jedná se například o neprůchodnost vejcovodů. Vejcovody mohou být uzavřené nebo zjizvené kvůli předchozímu zánětu, a vajíčko se tak nemůže dostat do dělohy. Většina operací je prováděna tzv. laparoskopickou technikou, při které se do břišní stěny udělají malé otvory a skrz ně jsou dovnitř zaváděny operační nástroje. Výhodou této metody je rychlejší zotavování a lepší kosmetický efekt – nezůstanou velké jizvy.

3. Asistovaná reprodukce. Jedná se o celou skupinu metod, při kterých je nezbytná větší či menší asistence k tomu, aby došlo k oplození vajíčka spermií. K nejčastěji zmiňovaným patří:

  • IVF – in vitro fertilizace. Celý proces začíná tak, že jsou ženě podány hormony, které podněcují správný vývoj vajíček. Zralá vajíčka se pak pomocí malé operace odeberou a ve zkumavce se smíchají se spermiemi partnera nebo dárce. K samotnému oplození tedy dochází v laboratoři ve zkumavce. Embrya, která se z oplozených vajíček vytvoří, se pak umístí do ženiny dělohy pomocí tenké plastové trubičky, která se zavádí přes děložní čípek. Tato metoda je vhodná třeba pro páry s neobjasněnou příčinou neplodnosti a pro ženy s neprůchodností vejcovodů.
  • ICSI – intracytoplazmatická injekce spermie. Tato metoda je do určité míry podobná IVF. Rozdíl je v tom, že spermie je injekcí aplikována přímo dovnitř do vajíčka. Pro tento postup postačuje i jediná spermie! Proto je tato metoda vhodná v případech, kdy má partner málo spermií nebo když nejsou schopny proniknout do vajíčka samy.

Radost i strach 

Je pravdou, že u žen, které byly léčeny některou z předchozích metod, se častěji objevují vícečetná těhotenství. To může být způsobeno například užíváním hormonů na podporu ovulace, kdy se z vaječníků uvolní více zralých vajíček, která mohou být oplozena. Nebo k tomu dochází také při metodách asistované reprodukce, kdy je do dělohy vloženo více než jedno embryo. Očekávání dvojčat nebo trojčat může sice být pro nastávající rodiče šťastnou zprávou, nese s sebou ale i různá rizika. Jedná se například o:

  • vysoký krevní tlak ženy během gravidity,
  • těhotenskou cukrovku,
  • vyšší riziko předčasného porodu,
  • nízkou porodní váhu novorozence.

(mev)

Zdroj: www.patient.co.uk

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Rozmnožovací soustava je velice složitý systém, který je propojen s celým lidským organismem, a proto může být ovlivněn nemalou řadou faktorů. Mnoho z nich s sebou přináší moderní doba, čímž nechtěně snižuje schopnost mnoha párů přirozeně počít potomka. Na vině je jak nezdravý životní styl, tak odsouvání mateřství do pozdějšího věku a vysoká míra stresu, které je každý z nás denně vystaven. K těmto běžným vlivům pak přistupují různé nemoci, včetně těch nádorových či autoimunitních, které mohou přímo či nepřímo zasahovat do funkčnosti reprodukčního aparátu.

Číst více
Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Neplodnost se v současné době stává celosvětovým problémem, se kterým se potýká přibližně 15–20 % párů v reprodukčním období. Se vzrůstajícím věkem páru se riziko ještě zvyšuje. Na vině je v mnoha případech nezdravý životní styl charakterizovaný patologickými pohybovými stereotypy a provázený stresem, který se ještě prohlubuje ve chvíli, kdy pár zjistí komplikace při početí potomka. Pro odstranění řady obtíží (tzv. funkční sterility) může být využito fyzioterapie (pohybové terapie). Hlavním cílem tohoto oboru je diagnostika a léčba poruch pohybového aparátu a zároveň prevence jejich vzniku.

Číst více