#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash Těhotenský test může kvůli špatnému použití ukázat falešný výsledek
Těhotenský test může kvůli špatnému použití ukázat falešný výsledek
calendar 1. 8. 2011

Těhotenský test může kvůli špatnému použití ukázat falešný výsledek

Těhotenský test dnes není problém zakoupit nejen v lékárně, ale ani ve většině drogerií. Každá žena tedy může poměrně jednoduše zjistit, zda je, či není těhotná. Víte ale, co takový test vlastně měří?

Těhotenství nejspolehlivěji potvrdí lékař, nikoli těhotenský test

Těhotenský test dnes není problém zakoupit nejen v lékárně, ale ani ve většině drogerií. Každá žena tedy může poměrně jednoduše zjistit, zda je, či není těhotná. Víte ale, co takový test vlastně měří, na jakém principu funguje a do jaké míry se na jeho výsledek můžete spolehnout?

Těhotenské testy detekují lidský choriový gonadotropin

Těhotenský test zjišťuje přítomnost takzvaného lidského choriového gonadotropinu (hCG) v moči. Než začne organismus po oplodnění vajíčka spermií tuto látku produkovat, musí uběhnout několik dní – přibližně sedm až dvanáct. Z počátku je hCG produkován trofoblastem (vrstvou buněk kolem embrya) a pak se jeho tvorby ujímá placenta. Jeho dostatečné hladiny v krvi jsou důležité pro správný průběh těhotenství a také zodpovídají za nedostavení se menstruace.

Téměř dva týdny nejistoty

Zda se na výsledek testu dá spolehnout, záleží mimo jiné na době jeho užití. Od početí musí uplynout týden, lépe však dva, aby se vytvořila dostatečná hladina hCG v krvi a následně i v moči. Falešně negativní výsledky jsou velmi často způsobeny právě předčasným testováním. Různé typy testů jsou schopny detekovat různě vysoké koncentrace hCG. Zjednodušeně řečeno, čím nižší koncentrace hCG způsobí zbarvení druhého proužku, tím jsou testy přesnější.

Nepoužívejte test předčasně, je to zbytečné

Ať už jste se rozhodla vyzkoušet těhotenský test z jakéhokoliv důvodu, nejčasnější ideální termín by měl být první den po vynechání očekávané menstruace, a to ještě v případě, že od ovulace uběhlo minimálně dvanáct dnů. Dřívějším testováním se vystavujete riziku falešně negativního výsledku. Pokud po miminku toužíte, takový výsledek vás zbytečně zarmoutí, přestože těhotná být můžete. Pokud těhotná být nechcete, můžete se radovat předčasně.

Některé studie prokázaly, že ne všechny těhotenské testy jsou tak spolehlivé, jak slibují. Proto je bezkonkurenčně nejjistějším způsobem, jak se o případném těhotenství přesvědčit, návštěva gynekologa.

(veri)

Zdroj: infertility.about.com

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Rozmnožovací soustava je velice složitý systém, který je propojen s celým lidským organismem, a proto může být ovlivněn nemalou řadou faktorů. Mnoho z nich s sebou přináší moderní doba, čímž nechtěně snižuje schopnost mnoha párů přirozeně počít potomka. Na vině je jak nezdravý životní styl, tak odsouvání mateřství do pozdějšího věku a vysoká míra stresu, které je každý z nás denně vystaven. K těmto běžným vlivům pak přistupují různé nemoci, včetně těch nádorových či autoimunitních, které mohou přímo či nepřímo zasahovat do funkčnosti reprodukčního aparátu.

Číst více
Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Neplodnost se v současné době stává celosvětovým problémem, se kterým se potýká přibližně 15–20 % párů v reprodukčním období. Se vzrůstajícím věkem páru se riziko ještě zvyšuje. Na vině je v mnoha případech nezdravý životní styl charakterizovaný patologickými pohybovými stereotypy a provázený stresem, který se ještě prohlubuje ve chvíli, kdy pár zjistí komplikace při početí potomka. Pro odstranění řady obtíží (tzv. funkční sterility) může být využito fyzioterapie (pohybové terapie). Hlavním cílem tohoto oboru je diagnostika a léčba poruch pohybového aparátu a zároveň prevence jejich vzniku.

Číst více