#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash Syndrom polycystických ovarií: zhubněte, sportujte a snáze otěhotníte!
Syndrom polycystických ovarií: zhubněte, sportujte a snáze otěhotníte!
calendar 7. 12. 2015

Syndrom polycystických ovarií: zhubněte, sportujte a snáze otěhotníte!

Přesně to naznačuje jedna z amerických studií. Propojení pohybové a hubnoucí strategie přineslo podle vědců ženám se syndromem polycystických ovarií větší naději na založení rodiny.

Hlavní příčinou zmiňovaného syndromu bývá abnormálně vysoká hladina mužských androgenních hormonů v těle ženy. Ta pak obvykle mívá méně často menstruační cyklus či může být tento jev tzv. anovulační, tedy nedochází k ovulaci a není možné otěhotnět. Ženy se syndromem polycystických ovarií také mohou mít větší ochlupení na pažích či pod nosem a být náchylnější k obezitě břišního typu.

Tři různé přístupy 

Obvyklé medicínské řešení tohoto syndromu bývá takové, že žena užívá hormonální antikoncepci pro srovnání hladiny hormonů v těle a pro nastolení pravidelného cyklu. Pokud chce otěhotnět, léky vysadí a pokusí se o početí. V nedávno publikované americké studii lékaři zkusili ženy rozdělit do tří skupin s různými léčebnými opatřeními. První skupina podstoupila standardní léčbu, tj. po dobu 4 měsíců ženy užívaly perorální antikoncepci a poté ji vysadily. Druhá část pacientek pilulky nebrala, ale ženy musely 4 měsíce cvičit za účelem snížení hmotnosti. Třetí skupina pak podstoupila terapii kombinací obou výše zmíněných postupů. Poté všechny zúčastněné podstoupily hormonální stimulaci ovulace, aby se u nich zvýšila šance na otěhotnění.

Jak to dopadlo?

  • Ze 49 žen z první skupiny, které pouze užívaly perorální hormonální antikoncepci, jich otěhotnělo 5.
  • U cvičících respondentek došlo k narození 13 dětí.
  • Z žen, které jak sportovaly, tak užívaly hormonální léčbu, jich úspěšně počalo 12.

Studii se dá vytknout malý počet žen pro jasný důkaz přínosu sportování. Nicméně i tak je patrný fakt, že význam aktivního pohybu je nepodcenitelný a možná dokonce vyšší nežli farmakologický zásah. Lékaři provádějící studii uvádějí u žen kromě zlepšení fertility také vyšší kvalitu života ve smyslu snížení tělního ochlupení a abdominálního tuku. Pohybem a redukcí hmotnosti totiž dochází ke stabilitě metabolického systému, který je pro organismus nesmírně důležitý.

Přestože by bylo zapotřebí rozsáhlejšího testování k prokázání pozitivního vlivu sportu na plodnost, dopad na zdraví jako takové je nesporný. Pohyb zabraňuje vzniku metabolického syndromu, cukrovky, vysokého krevního tlaku a řady dalších onemocnění.

(bak)

Zdroj:
Ztráta hmotnosti a cvičení může u žen s polycystickými ovarii zvýšit šanci na otěhotnění, 2015

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Rozmnožovací soustava je velice složitý systém, který je propojen s celým lidským organismem, a proto může být ovlivněn nemalou řadou faktorů. Mnoho z nich s sebou přináší moderní doba, čímž nechtěně snižuje schopnost mnoha párů přirozeně počít potomka. Na vině je jak nezdravý životní styl, tak odsouvání mateřství do pozdějšího věku a vysoká míra stresu, které je každý z nás denně vystaven. K těmto běžným vlivům pak přistupují různé nemoci, včetně těch nádorových či autoimunitních, které mohou přímo či nepřímo zasahovat do funkčnosti reprodukčního aparátu.

Číst více
Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Neplodnost se v současné době stává celosvětovým problémem, se kterým se potýká přibližně 15–20 % párů v reprodukčním období. Se vzrůstajícím věkem páru se riziko ještě zvyšuje. Na vině je v mnoha případech nezdravý životní styl charakterizovaný patologickými pohybovými stereotypy a provázený stresem, který se ještě prohlubuje ve chvíli, kdy pár zjistí komplikace při početí potomka. Pro odstranění řady obtíží (tzv. funkční sterility) může být využito fyzioterapie (pohybové terapie). Hlavním cílem tohoto oboru je diagnostika a léčba poruch pohybového aparátu a zároveň prevence jejich vzniku.

Číst více