#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash Symbolem plodnosti jsou žáby i hrbatý panáček Kokopelli
Symbolem plodnosti jsou žáby i hrbatý panáček Kokopelli
calendar 4. 6. 2010

Symbolem plodnosti jsou žáby i hrbatý panáček Kokopelli

Již v dobách dávno minulých lidé oslavovali plodnost, neboť dobře věděli, že právě na ní závisí jejich existence. Starověké civilizace často jako symbol plodnosti zobrazovaly zvířata a rostliny.

Již v dobách dávno minulých lidé oslavovali plodnost, neboť dobře věděli, že právě na ní závisí jejich existence. Starověké civilizace často jako symbol plodnosti zobrazovaly zvířata a rostliny. Například v Indii jsou za symbol plodnosti považováni sloni, neboť jsou spojováni s deštěm, který přináší polím úrodu. Stejně tak jsou s plodností spojováni papoušci a pávi. Mango také značí plodnost a štěstí.

Žáby byly populární

Staří Egypťané zase uctívali kočky pro jejich plodnost. Symbolem vody a úrody byly také žáby. Proč zrovna žáby? Protože Egypťané byli závislí na sezónních záplavách a každý rok, když se Nil vylil ze svých břehů, objevila se s vodou i spousta žab. Egypťané nebyli jediní, kdo žáby uctíval. I staré americké kultury zobrazovaly bohyni plodnosti a zrození jako skokana nebo ropuchu, protože přicházeli spolu s deštěm. Jeden peruánský kmen dokonce umísťoval sochy žab na vrcholy kopců, aby přivolal déšť. Pro indiány žába také znamenala plodnost, jaro a obnovu. Vrabec zase zobrazuje touhu a plodnost a představuje novou lásku v životě. Velmi silným znamením plodnosti, změny a obnovy je také pulec.

Prince Bajaju by v Číně hnali

V keltské a welšské mytologii reprezentují plodnost koně, prasata a krávy, neboť tato zvířata byla důležitá pro zachování a pokračování kmene. Jako symbol neplodnosti se naopak zobrazovala zvířata, jejichž prospěch se s prospíváním kmene příliš neshodoval. Příkladem takových zvířat byli draci, kteří značili nedostatek plodnosti. V čínské mytologii je naopak drak dobrosrdečné a neškodné stvoření žijící v mracích, mořích, jezerech a řekách. Je symbolem mužské vitality a plodnosti. Dalším symbolem plodnosti se pro svoji schopnost množit se staly zlaté rybky.

Panáček Kokopelli

Na prehistorických skalních rytinách z amerického kontinentu je vyobrazený Kokopelli – tančící hrbatý panáček hrající na flétnu. Jeho původ je záhadou. Objevuje se však v příbězích mnoha indiánských kmenů. Obecně je symbolem plodnosti, prosperity, těhotenství, manželství a deště. Ve svém hrbu nese déšť a semena, ve své flétně hudbu vřelosti a lásky a jeho velký penis je symbolem plodnosti a hojnosti.

(jas)

Zdroje:
www.essortment.com
amazingdiscoveries.org
www-personal.umich.edu
www.chinesepaintings.com
www.taguasymbols.com
www.support-native-american-art.com

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Rozmnožovací soustava je velice složitý systém, který je propojen s celým lidským organismem, a proto může být ovlivněn nemalou řadou faktorů. Mnoho z nich s sebou přináší moderní doba, čímž nechtěně snižuje schopnost mnoha párů přirozeně počít potomka. Na vině je jak nezdravý životní styl, tak odsouvání mateřství do pozdějšího věku a vysoká míra stresu, které je každý z nás denně vystaven. K těmto běžným vlivům pak přistupují různé nemoci, včetně těch nádorových či autoimunitních, které mohou přímo či nepřímo zasahovat do funkčnosti reprodukčního aparátu.

Číst více
Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Neplodnost se v současné době stává celosvětovým problémem, se kterým se potýká přibližně 15–20 % párů v reprodukčním období. Se vzrůstajícím věkem páru se riziko ještě zvyšuje. Na vině je v mnoha případech nezdravý životní styl charakterizovaný patologickými pohybovými stereotypy a provázený stresem, který se ještě prohlubuje ve chvíli, kdy pár zjistí komplikace při početí potomka. Pro odstranění řady obtíží (tzv. funkční sterility) může být využito fyzioterapie (pohybové terapie). Hlavním cílem tohoto oboru je diagnostika a léčba poruch pohybového aparátu a zároveň prevence jejich vzniku.

Číst více