#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash Speciální vyšetření dělohy: barvivo napoví, kde je problém
Speciální vyšetření dělohy: barvivo napoví, kde je problém
calendar 22. 4. 2013

Speciální vyšetření dělohy: barvivo napoví, kde je problém

Jedním z možných vyšetření, které vás může čekat v procesu řešení dosavadní neplodnosti, je tzv. hysterosalpingografie. Jde o speciální druh rentgenu, který se provádí ambulantně a netrvá déle než půl hodiny.

Jedním z možných vyšetření, které vás může čekat v procesu řešení dosavadní neplodnosti, je tzv. hysterosalpingografie. Jde o speciální druh rentgenu, který se provádí ambulantně a netrvá déle než půl hodiny. Prozradíme, co vás čeká a jak se na to připravit.

Odhalení skrytých tajemství 

Jedním z hlavních důvodů, proč může být hysterosalpingografie doporučena, je vyšetřování sterility. Zároveň je předepsána ženám, které mají za sebou dva a více spontánních potratů – neobvyklý tvar dělohy může být totiž jedním z důvodů opakování tohoto jevu. Přes poševní vchod je do dělohy aplikováno barvivo na bázi jódu a poté je pořízeno několik rentgenový snímků. Spojení těchto dvou úkonů pomáhá ozřejmit: 

  • průchodnost vejcovodů – nejsou-li průchodné, nemůže se vajíčko setkat se spermií, a nedojde tak k oplodnění;
  • tvar dělohy – u 10 až 15% žen s opakovanými potraty je právě abnormální tvar dělohy příčinou nemožnosti miminko donosit.

Některé tyto problémy se dají chirurgicky vyřešit, právě proto je důležité mít přesné a detailní informace o tvaru dělohy a stavu vejcovodů.

Důležité informace 

  • Hysterosalpingografie se většinou provádí v období mezi menstruací a ovulací. Tak nemůže zasáhnout do případného otěhotnění.
  • Obvykle tento termín připadá na 10. až 12. den vašeho menstruačního cyklu. V případě nepravidelného cyklu může být naplánování poněkud obtížnější, proto termín řádně s lékařem konzultujte.
  • Jelikož se toto vyšetření neprovádí v celkové anestezii, není třeba vynechávat žádné jídlo.
  • Může vám být doporučeno užít nějaká analgetika hodinu před zákrokem, abyste omezily nepříjemnosti na minimum.
  • Někteří lékaři předepisují pacientkám preventivně antibiotika, aby byly chráněny před možnou infekcí.

Jednoduchý průběh téměř bez rizik 

Během zákroku budete ležet v klasické gynekologické poloze. Lékař udělá základní vyšetření a umístí zrcadla do pochvy. Poté do hrdla zavede kanylu a skrze ni do dělohy vstříkne jodové barvivo. Následně k vaší pánvi přiblíží rentgenové rameno a udělá několik snímků. Dále vás může požádat o změnu polohy pro další snímky. Po vyndání zrcadel je vyšetření u konce. Někteří lékaři nedoporučují provozovat několik dní po testu sex. Obecně je toto vyšetření považováno za velmi bezpečné, i tak však existují určitá rizika:

  • infekce – vyskytuje se u méně než 1 % žen, může vás na ni upozornit zvýšená teplota či bolest;
  • alergie na jód – pokud o ní nevíte, může být použití barviva první příhodou a alergie se projeví svěděním či otokem.

Dávka záření během tohoto vyšetření je velmi malá a nezpůsobuje nežádoucí účinky.

Výsledku se nebojte!

V případě normálního nálezu vám s největší pravděpodobností bude navrženo další vyšetření, aby byla odhalena příčina vaší neplodnosti. Pokud je objevena nějaká abnormalita, je na lékaři, aby zhodnotil váš konkrétní případ. Jedná-li se o řešitelnou věc, nabídne vám jistě další možnosti. Každý případ je však individuální a vy se neostýchejte přeptat na ten svůj!

(boba)

Zdroj: infertility.about.com

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Rozmnožovací soustava je velice složitý systém, který je propojen s celým lidským organismem, a proto může být ovlivněn nemalou řadou faktorů. Mnoho z nich s sebou přináší moderní doba, čímž nechtěně snižuje schopnost mnoha párů přirozeně počít potomka. Na vině je jak nezdravý životní styl, tak odsouvání mateřství do pozdějšího věku a vysoká míra stresu, které je každý z nás denně vystaven. K těmto běžným vlivům pak přistupují různé nemoci, včetně těch nádorových či autoimunitních, které mohou přímo či nepřímo zasahovat do funkčnosti reprodukčního aparátu.

Číst více
Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Neplodnost se v současné době stává celosvětovým problémem, se kterým se potýká přibližně 15–20 % párů v reprodukčním období. Se vzrůstajícím věkem páru se riziko ještě zvyšuje. Na vině je v mnoha případech nezdravý životní styl charakterizovaný patologickými pohybovými stereotypy a provázený stresem, který se ještě prohlubuje ve chvíli, kdy pár zjistí komplikace při početí potomka. Pro odstranění řady obtíží (tzv. funkční sterility) může být využito fyzioterapie (pohybové terapie). Hlavním cílem tohoto oboru je diagnostika a léčba poruch pohybového aparátu a zároveň prevence jejich vzniku.

Číst více