#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash Seznamte se s 5 potravinami zvyšujícími plodnost
Seznamte se s 5 potravinami zvyšujícími plodnost
calendar 1. 1. 2011

Seznamte se s 5 potravinami zvyšujícími plodnost

Jedním z faktorů, které mají vliv na plodnost ženy i muže, je složení stravy. Vhodné potraviny ve vhodném množství dokážou pozitivně ovlivnit nejen kvalitu vajíček a schopnost oplodnění, ale i kvalitu a množství spermií.

Seznamte se s 5 potravinami zvyšujícími plodnost Jedním z faktorů, které mají vliv na plodnost ženy i muže, je složení stravy. Vhodné potraviny ve vhodném množství dokážou pozitivně ovlivnit nejen kvalitu vajíček a schopnost oplodnění, ale i kvalitu a množství spermií. A také hormonální cesty ovlivňující schopnost otěhotnět a udržet těhotenství. Podrobné informace o vlivu potravy byly publikovány v knížce Fertility Diet Guide z pera dr. Nielse H. Lauersena. Obsahuje mimo jiné 5 potravin, které jsou klíčem k lepší plodnosti.

  • 1. Mandle
    Látky obsažené v mandlích pozitivně ovlivňují kvalitu a zdraví vajíček a z celkového pohledu chrání organismus, včetně rozmnožovacího ústrojí, proti volným radikálům (což jsou látky, které poškozují buňky). Dále omezují faktory, které jsou spojovány s tzv. nevysvětlitelnou neplodností.

  • 2. Pšeničná zrna
    Takové obyčejné obilí, řeklo by se. Podle výzkumů však dokáže snížit riziko potratů v časných fázích těhotenství. Látky obsažené v pšenici jsou také nezbytné pro tvorbu ženských pohlavních hormonů a pomáhají udržovat rovnováhu mezi estrogenem a progesteronem.

  • 3. Rajčata a cibule neboli "pizza"
    Proč právě pizza? Lykopen obsažený v rajčatech je účinnější po tepelné úpravě rajčat. Podporuje zdraví a kvalitu spermií. Cibule, běžně přítomná na pizze, obsahuje selen, prvek nezbytný pro produkci zdravých spermií.

  • 4. Řepkový olej
    Řepkový olej je v české kuchyni běžná až obyčejná potravina. Z hlediska plodnosti je přínosem pro svůj obsah omega-3 nenasycených mastných kyselin, které jsou důležité pro vývoj zdravých vajíček. Tyto kyseliny se navíc podílejí na regulaci tvorby hormonů.

  • 5. Mrkev
    Obsah beta-karotenu činí z mrkve potravinu důležitou pro vývoj vajíčka, neboť beta-karoten je nutný pro tvorbu folikulární tekutiny, která tvoří živné prostředí pro zrající vajíčko. V organismu navíc z beta-karotenu vzniká vitamín A. Ten je nezbytný nejen pro správné vidění za šera, ale také pro otěhotnění jako takové.

(zak)

Zdroj: www.fertilitydietguide.com

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Rozmnožovací soustava je velice složitý systém, který je propojen s celým lidským organismem, a proto může být ovlivněn nemalou řadou faktorů. Mnoho z nich s sebou přináší moderní doba, čímž nechtěně snižuje schopnost mnoha párů přirozeně počít potomka. Na vině je jak nezdravý životní styl, tak odsouvání mateřství do pozdějšího věku a vysoká míra stresu, které je každý z nás denně vystaven. K těmto běžným vlivům pak přistupují různé nemoci, včetně těch nádorových či autoimunitních, které mohou přímo či nepřímo zasahovat do funkčnosti reprodukčního aparátu.

Čítať viac
Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Neplodnost se v současné době stává celosvětovým problémem, se kterým se potýká přibližně 15–20 % párů v reprodukčním období. Se vzrůstajícím věkem páru se riziko ještě zvyšuje. Na vině je v mnoha případech nezdravý životní styl charakterizovaný patologickými pohybovými stereotypy a provázený stresem, který se ještě prohlubuje ve chvíli, kdy pár zjistí komplikace při početí potomka. Pro odstranění řady obtíží (tzv. funkční sterility) může být využito fyzioterapie (pohybové terapie). Hlavním cílem tohoto oboru je diagnostika a léčba poruch pohybového aparátu a zároveň prevence jejich vzniku.

Čítať viac