#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash Seznamte se s 5 potravinami zvyšujícími plodnost
Seznamte se s 5 potravinami zvyšujícími plodnost
calendar 1. 1. 2011

Seznamte se s 5 potravinami zvyšujícími plodnost

Jedním z faktorů, které mají vliv na plodnost ženy i muže, je složení stravy. Vhodné potraviny ve vhodném množství dokážou pozitivně ovlivnit nejen kvalitu vajíček a schopnost oplodnění, ale i kvalitu a množství spermií.

Seznamte se s 5 potravinami zvyšujícími plodnost Jedním z faktorů, které mají vliv na plodnost ženy i muže, je složení stravy. Vhodné potraviny ve vhodném množství dokážou pozitivně ovlivnit nejen kvalitu vajíček a schopnost oplodnění, ale i kvalitu a množství spermií. A také hormonální cesty ovlivňující schopnost otěhotnět a udržet těhotenství. Podrobné informace o vlivu potravy byly publikovány v knížce Fertility Diet Guide z pera dr. Nielse H. Lauersena. Obsahuje mimo jiné 5 potravin, které jsou klíčem k lepší plodnosti.

  • 1. Mandle
    Látky obsažené v mandlích pozitivně ovlivňují kvalitu a zdraví vajíček a z celkového pohledu chrání organismus, včetně rozmnožovacího ústrojí, proti volným radikálům (což jsou látky, které poškozují buňky). Dále omezují faktory, které jsou spojovány s tzv. nevysvětlitelnou neplodností.

  • 2. Pšeničná zrna
    Takové obyčejné obilí, řeklo by se. Podle výzkumů však dokáže snížit riziko potratů v časných fázích těhotenství. Látky obsažené v pšenici jsou také nezbytné pro tvorbu ženských pohlavních hormonů a pomáhají udržovat rovnováhu mezi estrogenem a progesteronem.

  • 3. Rajčata a cibule neboli "pizza"
    Proč právě pizza? Lykopen obsažený v rajčatech je účinnější po tepelné úpravě rajčat. Podporuje zdraví a kvalitu spermií. Cibule, běžně přítomná na pizze, obsahuje selen, prvek nezbytný pro produkci zdravých spermií.

  • 4. Řepkový olej
    Řepkový olej je v české kuchyni běžná až obyčejná potravina. Z hlediska plodnosti je přínosem pro svůj obsah omega-3 nenasycených mastných kyselin, které jsou důležité pro vývoj zdravých vajíček. Tyto kyseliny se navíc podílejí na regulaci tvorby hormonů.

  • 5. Mrkev
    Obsah beta-karotenu činí z mrkve potravinu důležitou pro vývoj vajíčka, neboť beta-karoten je nutný pro tvorbu folikulární tekutiny, která tvoří živné prostředí pro zrající vajíčko. V organismu navíc z beta-karotenu vzniká vitamín A. Ten je nezbytný nejen pro správné vidění za šera, ale také pro otěhotnění jako takové.

(zak)

Zdroj: www.fertilitydietguide.com

Jak probíhá IVF – krok za krokem
Asistovaná reprodukce

Jak probíhá IVF – krok za krokem

Pár, jemuž lékař (gynekolog) doporučil využít služeb specializovaných center asistované reprodukce, nejprve podstoupí vstupní pohovor. Během něj získá lékař potřebné informace o svých nových pacientech a zároveň rozhodne o vyšetřeních, která bude potřeba doplnit. Obvykle jde o určení hladiny některých hormonů. U mužů je často doporučeno vyšetření ejakulátu (spermiogram). Na základě všech těchto informací pak lékař zvolí některou z mnoha dostupných metod asistované reprodukce, mezi kterými je asi nejznámější IVF (in vitro fertilizace).

Číst více
Jak ovlivňuje obezita, nadváha či podváha matky početí a donošení dítěte
Ženská neplodnost / Prevence

Jak ovlivňuje obezita, nadváha či podváha matky početí a donošení dítěte

Obezita je celosvětovým problémem, který rok od roku nabývá na důležitosti. Statistická data totiž hovoří jasně. Například v České republice se s obezitou potýká každý pátý člověk. S nadváhou pak dokonce každý druhý. Kromě spojitosti se závažnými chorobami, se kterými nepřiměřená hmotnost souvisí (kardiovaskulární onemocnění, diabetes apod.), se tato problematika promítá i do schopnosti žen otěhotnět a přivést na svět zdravého potomka. Ne nadarmo lékaři vyzývají ženy, které plánují početí, ke stabilizaci a optimalizaci tělesné hmotnosti. Pokud je žena obézní (to znamená, že její BMI – body mass index – je vyšší než 30 kg/m2), může se její snaha o početí a prožití kouzelného období těhotenství zásadním a velmi nepříjemným způsobem zkomplikovat. V následujících odstavcích zmíníme několik oblastí, které s nadměrnou tělesnou hmotností, početím a těhotenstvím souvisí. Ovšem nevynecháme ani problematiku podváhy u žen plánujících rodinu.

Číst více