#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash Šest tipů pro zvýšení mužské plodnosti, které opravdu fungují
Šest tipů pro zvýšení mužské plodnosti, které opravdu fungují
calendar 6. 1. 2014

Šest tipů pro zvýšení mužské plodnosti, které opravdu fungují

Mužská plodnost se za posledních 50 let snížila o polovinu. Spermií se tvoří méně a jsou méně pohyblivé. Důvodů je několik a většinou souvisí s moderním životním stylem. Podívejte se, jak jednoduše bojovat proti mužské neplodnosti. Stačí pár malých změn.

Mužská plodnost se za posledních 50 let snížila o polovinu. Spermií se tvoří méně a jsou méně pohyblivé. Důvodů je několik a většinou souvisí s moderním životním stylem. Podívejte se, jak jednoduše bojovat proti mužské neplodnosti. Stačí pár malých změn.

  1. Řekněte ne slipům – Udržování varlat „v chládku“ je základ pro tvorbu životaschopných spermií. Proto varlata během života muže sestupují mimo břišní dutinu. Teplota „venku“ je totiž o pár stupňů nižší než uvnitř těla. Těchto pár stupňů ovlivňuje rychlost tvorby nových spermií. Jakmile se ale muž oblékne do slipů a těsných džínů, teplota se rázem zvýší a produkce spermií zpomalí. Dopřejte proto svému partnerovi volnost a pořiďte mu boxerky a ne příliš upnuté kalhoty.
  2. Zásobte se zinkem – Zinek je důležitý pro tvorbu i aktivaci spermií. Výživoví poradci doporučují minimálně 15 mg zinku denně. I toto malé množství dokáže napravit škody, které na spermiích páchají chemikálie běžně přítomné v našem okolí. Zinek je přítomný především v mořských plodech, hlavně v ústřicích, které si proto získaly pověst afrodiziak. Dále například v celozrnném pečivu a luštěninách.
  3. Konec zlozvykům – „Kouření může poškodit sperma a snižuje plodnost,“ varují krabičky cigaret své majitele. Každá vykouřená cigareta porušuje membrány spermií, způsobuje jejich „lenost“ a neschopnost dosáhnout vajíčka. Kouření navíc poškozuje DNA, takže defektní spermie mohou způsobit některé vrozené vady. Nejde ale jen o plodnost, kouření má vliv i na samotné potěšení ze sexu. Zhoršuje prokrvení, a tak má nejeden kuřák problémy s potencí.

    Ke kouření se často přidává i alkohol. I ten má vliv na tvorbu spermií. Nadměrný příjem alkoholu snižuje produkci testosteronu o 20 % ještě 12 hodin po tom, co jste přestali pít. I pivo je zrádné. Obsahuje velké množství rostlinných estrogenů, které snižují mužskou plodnost tím, že napodobují ženské hormony.

  4. Vodu z kohoutku ne – Vypít každý den nejméně dva litry tekutin je základ pro zdraví celého organismu. Důležité ale je, co vlastně pijeme. Studie dokazují, že v kohoutkové vodě jsou přítomné ženské hormony, které působí na plodnost jak žen, tak mužů. Jak se tam dostaly? „Boom“ ženské antikoncepce způsobil, že nadbytek ženských hormonů odchází do kanalizace spolu s močí. A čističky vod nejsou schopné tak malé částice z vody odstranit. Dlouhodobý je problém s neplodností ryb. Nyní se ukazuje, že má vliv i na neplodnost našich mužů. Proto když vodu, tak raději balenou.
  5. Síla mysli – I když se to zdá nepravděpodobné, i vlastní myslí a touhou po dítěti se vaše šance na početí zvyšuje. Portugalští vědci dokázali, že muži, kteří chtějí dítě, mají vyšší produkci testosteronu než muži, kteří o dítě zatím zájem nemají. Pokud se tedy snažíte o dítě, myslete na to.
  6. Buďte bio – Pesticidy a postřiky proti plísním neničí jenom škůdce na ovoci a zelenině. Dokážou úplně zastavit produkci testosteronu ještě 17 hodin po jejich požití. Pokud tedy nemáte na zahrádce vlastní ovoce a zeleninu, tu kupovanou si raději loupejte.

(jez)

Zdroj: www.dailymail.co.uk

Jak probíhá IVF – krok za krokem
Asistovaná reprodukce

Jak probíhá IVF – krok za krokem

Pár, jemuž lékař (gynekolog) doporučil využít služeb specializovaných center asistované reprodukce, nejprve podstoupí vstupní pohovor. Během něj získá lékař potřebné informace o svých nových pacientech a zároveň rozhodne o vyšetřeních, která bude potřeba doplnit. Obvykle jde o určení hladiny některých hormonů. U mužů je často doporučeno vyšetření ejakulátu (spermiogram). Na základě všech těchto informací pak lékař zvolí některou z mnoha dostupných metod asistované reprodukce, mezi kterými je asi nejznámější IVF (in vitro fertilizace).

Číst více
Jak ovlivňuje obezita, nadváha či podváha matky početí a donošení dítěte
Ženská neplodnost / Prevence

Jak ovlivňuje obezita, nadváha či podváha matky početí a donošení dítěte

Obezita je celosvětovým problémem, který rok od roku nabývá na důležitosti. Statistická data totiž hovoří jasně. Například v České republice se s obezitou potýká každý pátý člověk. S nadváhou pak dokonce každý druhý. Kromě spojitosti se závažnými chorobami, se kterými nepřiměřená hmotnost souvisí (kardiovaskulární onemocnění, diabetes apod.), se tato problematika promítá i do schopnosti žen otěhotnět a přivést na svět zdravého potomka. Ne nadarmo lékaři vyzývají ženy, které plánují početí, ke stabilizaci a optimalizaci tělesné hmotnosti. Pokud je žena obézní (to znamená, že její BMI – body mass index – je vyšší než 30 kg/m2), může se její snaha o početí a prožití kouzelného období těhotenství zásadním a velmi nepříjemným způsobem zkomplikovat. V následujících odstavcích zmíníme několik oblastí, které s nadměrnou tělesnou hmotností, početím a těhotenstvím souvisí. Ovšem nevynecháme ani problematiku podváhy u žen plánujících rodinu.

Číst více