#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash Šance na dvojčata: v hlavní roli tabák?
Šance na dvojčata: v hlavní roli tabák?
calendar 4. 6. 2015

Šance na dvojčata: v hlavní roli tabák?

Přivést na svět rovnou dvě děti najednou je přáním nejedné budoucí matky. Ve většině případů se narodí miminko jen jedno, přesto existují ženy, u kterých je pravděpodobnost dvojčat vyšší než u jiných.

V současné době je výskyt více plodů v děloze (alespoň v České republice) čím dál vyšší. Hlavní podíl na tom má stoupající tendence umělého oplodňování. Samozřejmě se však rodí i dvojčata po spontánním početí. Které ženy mají ale nejvyšší šance, že se na ultrazvuku objeví „dvojitá radost“?

Afroameričanka s mutací 

Nedávno byla na toto téma uskutečněna a publikována studie z Floridy. Do výzkumu vstoupilo 227 žen. Byly u nich zkoumány veškeré faktory ovlivňující pravděpodobnost vícečetného těhotenství. Jako stěžejní se ukázala genetická vyšetření žen a jejich životní styl. Vědci poté přišli hned s několika zajímavými postřehy.

  • Jednak s nadsázkou určili typ ženy, u které je nejvyšší možnost porození dvojčat. Obecně jde o dámu holdující tabáku a zároveň by měla být afroamerického původu. Kouření je obvykle spojováno s nižší pravděpodobností na otěhotnění, případně vyšší možností spontánních potratů, s nižší porodní hmotností dítěte či vývojovými vadami plodu. Proto byl tento výsledek pro vědce velmi překvapující.
  • Být Afroameričankou ovšem zcela nepostačuje, konkrétně by žena měla být nositelkou specifické mutace v genu označovaném jako TP53. Právě ta je nejčastější u afroamerické rasy. Je zajímavé, že tato mutace poskytuje i jistou míru ochrany proti rakovinným onemocněním. S uvedenou genovou odlišností se lze (i když méně často) setkat i u žen kavkazského či jiného původu.
  • Výše uvedené faktory pravděpodobnost výskytu dvojčat zvyšují. Šance je však nejvýraznější, pokud se všechny tyto jevy sejdou u potencionální matky zároveň.

Co zůstává nepotvrzeno

Vědci bohužel ve studii neprokázali ani nevyvrátili jiné mýty, jež o dvojčatech kolují. Například že měla-li žena již jednou „páreček“, může totéž očekávat i podruhé, že roli hraje i vyšší věk rodičky či náhlé vysazení antikoncepce s důsledkem hormonální hyperstimulace vaječníků. Z vědeckého pohledu je tedy zatím jedinou jistotou specifická mutace genu TP53 a zároveň pravidelný příjem nikotinu do ženina organismu.

(bak)

Zdroj:
Nový výzkum ukázal, že kombinace kouření a matčiny genetiky zvyšuje pravděpodobnost narození dvojčat, 2015, www.eurekalert.org

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Rozmnožovací soustava je velice složitý systém, který je propojen s celým lidským organismem, a proto může být ovlivněn nemalou řadou faktorů. Mnoho z nich s sebou přináší moderní doba, čímž nechtěně snižuje schopnost mnoha párů přirozeně počít potomka. Na vině je jak nezdravý životní styl, tak odsouvání mateřství do pozdějšího věku a vysoká míra stresu, které je každý z nás denně vystaven. K těmto běžným vlivům pak přistupují různé nemoci, včetně těch nádorových či autoimunitních, které mohou přímo či nepřímo zasahovat do funkčnosti reprodukčního aparátu.

Číst více
Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Neplodnost se v současné době stává celosvětovým problémem, se kterým se potýká přibližně 15–20 % párů v reprodukčním období. Se vzrůstajícím věkem páru se riziko ještě zvyšuje. Na vině je v mnoha případech nezdravý životní styl charakterizovaný patologickými pohybovými stereotypy a provázený stresem, který se ještě prohlubuje ve chvíli, kdy pár zjistí komplikace při početí potomka. Pro odstranění řady obtíží (tzv. funkční sterility) může být využito fyzioterapie (pohybové terapie). Hlavním cílem tohoto oboru je diagnostika a léčba poruch pohybového aparátu a zároveň prevence jejich vzniku.

Číst více