3. 12. 2010
Šálek kávy může zabránit komplikacím při umělém oplodnění
Podle výzkumníků z Middlesex University a London School of Medicine může přiměřená konzumace kávy zamezit komplikacím.
Podle výzkumníků z Middlesex University a London School of Medicine může přiměřená konzumace kávy zamezit komplikacím, které se objevují při asistované reprodukci. Téměř 5 až 10 % žen, které podstoupí IVF (in vitro fertilizaci), postihne ovariální hyperstimulační syndrom.
Umělé oplodnění přináší i možná rizika
Většina komplikací vyplývajících z oplodnění ze zkumavky je naprosto běžná – patří sem nevolnost, nadýmání a přibírání na váze. V některých případech ale může dojít k poruchám srážlivosti krve, bolestem na hrudi či poškození ledvin. Výzkumný tým z Middlesex University a London School of Medicine proto zkoumal tekutinu obklopující lidské vajíčko a zjistil nečekané zvýšení hladiny chemické látky adenosinu.
Adenosin jako příčina ovariálního syndromu
To, že je adenosin identifikován ve folikulární tekutině, je známo, odborníky však překvapila vysoká hladina této látky. Adenosin produkují vaječníky po IVF, působí na krevní cesty, které se rozšiřují, a důsledkem je únik krevní tekutiny do tkání. Chemikálie byla popsána jako důležitá příčina OHS (ovariálního hyperstimulačního syndromu), jehož důsledkem může být plicní edém, hydrotorax či akutní selhání ledvin. Řešením této komplikace by mohl být kofein, který podle odborníků funguje jako „klín“ na adenosin.
Káva jako pomocník při umělém oplodnění
Profesor biomedicíny dr. Ray Iles z Middlesex University řekl, že silný šálek kávy při každém IVF cyklu by mohl zabránit vzniku OHS. Kofein ovlivňuje s adenosinem stejné receptory a dokáže účinně rušit adenosin v akci. Může tedy potenciálně léčit příčiny tohoto stavu. Kromě toho vědci zjistili, že denní pití kávy zlepšuje elasticitu cév, což může minimalizovat riziko onemocnění srdce. Výsledky své studie odborníci publikovali v Metabolism Journal.
(aši)
Zdroj: www.thehealthage.com