Články - detail

Domů dash Články dash Riziko vzniku endometriózy lze možná ovlivnit dietou
Riziko vzniku endometriózy lze možná ovlivnit dietou
calendar 6. 8. 2010

Riziko vzniku endometriózy lze možná ovlivnit dietou

Endometrióza je poměrně časté, a přesto stále v mnoha směrech záhadné onemocnění. V některých případech může být i příčinou neplodnosti. Jeho příčiny se stále nedaří odhalit.

Endometrióza je poměrně časté, a přesto stále v mnoha směrech záhadné onemocnění. V některých případech může být i příčinou neplodnosti. Jeho příčiny se stále nedaří odhalit. Jedním z důležitých faktorů by mohl být příjem tuků ve stravě.

Při onemocnění endometriózou se sliznice dutiny děložní vyskytuje tam, kde normálně být nemá, tedy mimo dělohu. Proč a jak toto onemocnění vzniká, je zatím stále předmětem dohadů lékařů i vědců. Pravděpodobně se na vzniku této nemoci podílí faktory hormonální, anatomické, genetické i imunitní. Dnes vědci přichází s novým názorem: vznik endometriózy by mohl souviset s příjmem tuků ve stravě. Určitý způsob stravování by tak byl rizikovým faktorem endometriózy, který však lze ovlivnit dietou.

Endometrióza je nejen příčinou neplodnosti

V USA je endometrióza z gynekologických potíží třetí nejčastější příčinou pobytu žen v nemocnicích. A jestli endometrióza způsobí u ženy neplodnost? Odpověď je nesnadná, a to proto, že se zde spolupodílí více faktorů. Jedním z nich je přítomnost zánětu, který v místech špatně uložené sliznice propuká. V důsledku zánětu vznikají srůsty a ty pak například ve vejcovodu působí výrazné obtíže vajíčku i spermiím v jejich postupu. Endometrióza navíc u některých žen vyvolává bolestivou menstruaci či bolest při pohlavním styku. Bývá také příčinou silného, dlouhého krvácení či krvácení mimo pravidelný cyklus.

Nejsou tuky jako tuky

Dle průzkumů provedených v USA nemá celkový příjem tuků v dietě vliv na vznik endometriózy. Určitý vliv má ale druh přijatých tuků. Například u žen, které přijímají dlouhodobě více omega-3 mastných kyselin, je endometrióza mnohem méně častá. Vyšší podíl transnenasycených tuků, přítomných třeba ve smažených jídlech, je naopak spojen s častějším vznikem této nemoci. Transnenasycené mastné kyseliny jsou přirozeně přítomny například v červeném mase, mnohem častěji jsou však člověkem přijímány v podobě průmyslově ztužených tuků.

Hrozby v podobě vzniku endometriózy tak může být dalším důvodem k zamyšlení nad skladbou našeho jídelníčku.

(tek)

Zdroj: A Prospective Study of Dietary Fat Consumption and Endometriosis Risk - Stacey A. Missmer; Jorge E. Chavarro; Susan Malspeis; Elizabeth R. Bertone-Johnson; Mark D. Hornstein; Donna Spiegelman; Robert L. Barbieri; Walter C. Willett; Susan E. Hankins - Posted: 06/02/2010; Human Reproduction. 2010; 25 (6): 1528–1535. © 2010 Oxford University Press

Pokrok metod asistované reprodukce je stále větší. Čím to je?

Pokrok metod asistované reprodukce je stále větší. Čím to je?

Během více než 40 let své existence prošly metody asistované reprodukce značnou proměnou. V každém dílčím kroku byla zavedena celá řada zlepšení, která společně mají výrazný vliv na celkovou úspěšnost léčby neplodnosti. To je jistě potěšující skutečnost, neboť zájem o tyto metody v posledních letech stále roste.

Číst více
Nepravdy, polopravdy a mýty o neplodnosti

Nepravdy, polopravdy a mýty o neplodnosti

Výhodou moderní doby je skutečnost, že umožňuje snadný přístup k mnoha informacím. Nejinak je tomu i v případě otěhotnění. I zde je však možné narazit jak na informace seriózní, tak na ty zavádějící či vysloveně nesmyslné. V tomto krátkém přehledu naleznete nejčastěji opakované bludy, výmysly a polopravdy.

Číst více