#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash Proč se spermiím nedaří
Proč se spermiím nedaří
calendar 4. 7. 2009

Proč se spermiím nedaří

Nedaří se vám počít dítě? Jednou z příčin může být i nízký počet spermií ve spermatu. Tento stav se nazývá oligospermie a nemusí být nutně trvalý. Někdy je možné jej zvrátit.

Nedaří se vám počít dítě? Jednou z příčin může být i nízký počet spermií ve spermatu. Tento stav se nazývá oligospermie a nemusí být nutně trvalý. Někdy je možné jej zvrátit.

Faktory ovlivňující malé množství spermií:


  • Teplo.

    Pokud si užíváte horké koupele nebo v práci příliš dlouho sedíte, riskujete, že spermií nebude množství dostačující k oplodnění. Totéž platí u obézních mužů, u nichž vrstvy tuku překrývají varlata a tím dochází k přehřívání. Určité nebezpečí představuje i používání notebooků na klíně.

  • Kouření.

    Ukázalo se, že 20 cigaret denně snižuje nejen počet spermií, ale i jejich pohyblivost. Častý pohlavní styk. Budete mít problém tehdy, pokud počet vašich ejakulací bude 2–3 denně. Šance na otěhotnění se zvýší, když vyčkáte alespoň tři dny před další ejakulací. Tak se stihne utvořit dostatečné množství spermií.

  • Příliš velké pracovní nasazení.

    Přepracovanost snižuje chuť na milování a zároveň zvyšuje chuť na alkohol, který rovněž počet spermií snižuje.

Co může zjistit lékař v ordinaci

Mezi další příčiny, které mohou vést k neplodnosti a které může zjistit lékař, patří:

  • Varikokéla neboli rozšíření žil v oblasti šourku. Dochází k městnání krve v cévách, které zásobují varle, a v uvedené oblasti se zvyšuje teplota, která snižuje produkci spermií.
  • Retrográdní ejakulace je stav, kdy při ejakulaci dochází k vypuzení spermií zpětně do močového měchýře místo jejich výstřiku do ženského genitálního traktu.

Řešení existuje

Některé výše uvedené okolnosti můžete změnit sami. Nezoufejte ani tehdy, pokud vám lékař sdělí, že trpíte varikokélou nebo retrográdní ejakulací. Varikokéla je odstranitelná operací. Při retrográdní ejakulaci se mohou spermie odebrat z moče a použít při metodě asistované reprodukce.

(skl)

Zdroj: www.malefertility.co.uk

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Rozmnožovací soustava je velice složitý systém, který je propojen s celým lidským organismem, a proto může být ovlivněn nemalou řadou faktorů. Mnoho z nich s sebou přináší moderní doba, čímž nechtěně snižuje schopnost mnoha párů přirozeně počít potomka. Na vině je jak nezdravý životní styl, tak odsouvání mateřství do pozdějšího věku a vysoká míra stresu, které je každý z nás denně vystaven. K těmto běžným vlivům pak přistupují různé nemoci, včetně těch nádorových či autoimunitních, které mohou přímo či nepřímo zasahovat do funkčnosti reprodukčního aparátu.

Číst více
Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Neplodnost se v současné době stává celosvětovým problémem, se kterým se potýká přibližně 15–20 % párů v reprodukčním období. Se vzrůstajícím věkem páru se riziko ještě zvyšuje. Na vině je v mnoha případech nezdravý životní styl charakterizovaný patologickými pohybovými stereotypy a provázený stresem, který se ještě prohlubuje ve chvíli, kdy pár zjistí komplikace při početí potomka. Pro odstranění řady obtíží (tzv. funkční sterility) může být využito fyzioterapie (pohybové terapie). Hlavním cílem tohoto oboru je diagnostika a léčba poruch pohybového aparátu a zároveň prevence jejich vzniku.

Číst více