#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash Příroda a biologické hodiny se ošálit nedají
Příroda a biologické hodiny se ošálit nedají
calendar 8. 5. 2009

Příroda a biologické hodiny se ošálit nedají

Patříte i vy mezi ženy, které si říkají, že na rodinu je času dost? Je před vámi slibná kariéra, chcete ještě hodně cestovat a užívat si života bez závazků.

Patříte i vy mezi ženy, které si říkají, že na rodinu je času dost? Je před vámi slibná kariéra, chcete ještě hodně cestovat a užívat si života bez závazků. Zní to lákavě, ale nezapomeňte, že čas běží a biologické hodiny tikají neúprosně. S narůstajícím věkem klesá šance na otěhotnění a s překročením třiceti pěti let roste riziko narození dítěte s Downovým syndromem.

Muži jsou ve výhodě

Na rozdíl od mužů, kterým se vytváří nové spermie až do vysokého věku, mají ženy vajíčka vytvořena již před narozením a žádná nová pak už nevznikají. Umíte si určitě představit, kolik různých vlivů na vajíčka v průběhu života působí. Tím se snižuje jejich schopnost oplození a může docházet i k chromozomálním poruchám. Z toho mohou vyplynout problémy s početím či případná neplodnost. V pozdějším věku pak např. i zvýšené riziko narození dítěte s Downovým syndromem.

Jeden je málo, tři už jsou moc

Downův syndrom je geneticky podmíněné onemocnění způsobené tzv. trizomií 21. chromozomu. Zdravý člověk má dva 21. chromozomy, postižený Downovým syndromem ale tři. Právě nadbytečný chromozom je zodpovědný za řadu typických příznaků, jako jsou šikmo posazené oči, krátký krk, nižší postava. Kromě toho je u Downova syndromu větší náchylnost k určitým nemocem a vrozeným vývojovým vadám, zejména vadám srdečním. Vždy je přítomna mentální retardace různého stupně.

Pokud se narodí dítě s Downovým syndromem, často rodina hledá, kde se stala chyba, kdo za to může. Nikdo za to nemůže, prostě se tak stalo. Je zbytečné ztrácet energii a trápit se něčím, co stejně už nejde změnit. Je mnohem lepší radovat se z každého, byť i malého pokroku. Časem zjistíte, že nejen oni od vás, ale také vy se od nich můžete mnohému naučit.

(jas)

Zdroj:
cs.wikipedia.org
www.downuvsyndrom.wz.cz
www.crmzlin.cz

Jak probíhá IVF – krok za krokem
Asistovaná reprodukce

Jak probíhá IVF – krok za krokem

Pár, jemuž lékař (gynekolog) doporučil využít služeb specializovaných center asistované reprodukce, nejprve podstoupí vstupní pohovor. Během něj získá lékař potřebné informace o svých nových pacientech a zároveň rozhodne o vyšetřeních, která bude potřeba doplnit. Obvykle jde o určení hladiny některých hormonů. U mužů je často doporučeno vyšetření ejakulátu (spermiogram). Na základě všech těchto informací pak lékař zvolí některou z mnoha dostupných metod asistované reprodukce, mezi kterými je asi nejznámější IVF (in vitro fertilizace).

Číst více
Jak ovlivňuje obezita, nadváha či podváha matky početí a donošení dítěte
Ženská neplodnost / Prevence

Jak ovlivňuje obezita, nadváha či podváha matky početí a donošení dítěte

Obezita je celosvětovým problémem, který rok od roku nabývá na důležitosti. Statistická data totiž hovoří jasně. Například v České republice se s obezitou potýká každý pátý člověk. S nadváhou pak dokonce každý druhý. Kromě spojitosti se závažnými chorobami, se kterými nepřiměřená hmotnost souvisí (kardiovaskulární onemocnění, diabetes apod.), se tato problematika promítá i do schopnosti žen otěhotnět a přivést na svět zdravého potomka. Ne nadarmo lékaři vyzývají ženy, které plánují početí, ke stabilizaci a optimalizaci tělesné hmotnosti. Pokud je žena obézní (to znamená, že její BMI – body mass index – je vyšší než 30 kg/m2), může se její snaha o početí a prožití kouzelného období těhotenství zásadním a velmi nepříjemným způsobem zkomplikovat. V následujících odstavcích zmíníme několik oblastí, které s nadměrnou tělesnou hmotností, početím a těhotenstvím souvisí. Ovšem nevynecháme ani problematiku podváhy u žen plánujících rodinu.

Číst více