#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash Pracujete s notebookem na klíně? Můžete mít potíže počít potomka
Pracujete s notebookem na klíně? Můžete mít potíže počít potomka
calendar 12. 7. 2009

Pracujete s notebookem na klíně? Můžete mít potíže počít potomka

Mobilní telefony, počítače, bezdrátové sítě. Moderní technologie, které lidem zjednodušují komunikaci, ale mohou být i nebezpečné. <br>

Mobilní telefony, počítače, bezdrátové sítě. Moderní technologie, které lidem zjednodušují komunikaci, ale mohou být i nebezpečné. Například mohou negativně ovlivnit mužskou plodnost.

Notebooky a počítače

Procesor, disk a mnoho součástek v počítači produkují teplo, které může škodit lidskému organismu. Ve studii, kterou zveřejnili vědci ze Státní newyorské univerzity, dokáže zapnutý notebook položený na klíně delší dobu zvýšit teplotu varlat až o 3 °C. To má za následek snížení počtu spermií. Pro jejich zdravý vývoj je totiž třeba teplota cca o 1–2 °C nižší, než je teplota lidského těla, tedy asi 35–36 °C. O jak dlouhou dobu se jedná, nejsou ale zatím schopni vědci přesně říci. U většiny mužů je to totiž velice individuální.

Teplu, které produkuje přenosný počítač, se lze poměrně lehce bránit. Nejjednodušším a také nejlevnějším způsobem je nepokládat notebook na klín nebo břicho. Pro domácí použití se pak vyrábějí speciální podložky. Podložky dostatečně izolují teplý notebook od lidského těla, navíc jsou většinou z druhé strany i polstrované, takže uživatele nikde netlačí. Tyto vlastnosti mají například podložky firmy Logitech.

Chlazení přeje plození

Poslední možností je používání aktivních chladicích podložek, které mají v sobě zabudován jeden nebo více větráčků a teplotu notebooku aktivně snižují. Napájeny jsou většinou pomocí USB portu v notebooku.

Mobilní telefony

Dalším rizikem pro mužskou plodnost mohou být bezdrátové sítě jako wi-fi nebo Bluetooth. Přímý vliv se zatím nepodařilo jednoznačně prokázat, ačkoli je mnoho studií, které spojují mikrovlnné záření s nejrůznějšími druhy nádorů.

Mikrovlnné záření, které částečně produkuje teplo, ale využívají i mobilní telefony. Mobilní telefon v přední kapse kalhot by tak mohl způsobit poruchy plodnosti také. Lékaři proto doporučují, aby lidé nosili svůj mobilní telefon co nejdál od těla a při telefonování používali handsfree sady.

(kam)

Zdroj:
www.webmd.com
www.scienceagogo.com
www.technet.cz

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Rozmnožovací soustava je velice složitý systém, který je propojen s celým lidským organismem, a proto může být ovlivněn nemalou řadou faktorů. Mnoho z nich s sebou přináší moderní doba, čímž nechtěně snižuje schopnost mnoha párů přirozeně počít potomka. Na vině je jak nezdravý životní styl, tak odsouvání mateřství do pozdějšího věku a vysoká míra stresu, které je každý z nás denně vystaven. K těmto běžným vlivům pak přistupují různé nemoci, včetně těch nádorových či autoimunitních, které mohou přímo či nepřímo zasahovat do funkčnosti reprodukčního aparátu.

Čítať viac
Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Neplodnost se v současné době stává celosvětovým problémem, se kterým se potýká přibližně 15–20 % párů v reprodukčním období. Se vzrůstajícím věkem páru se riziko ještě zvyšuje. Na vině je v mnoha případech nezdravý životní styl charakterizovaný patologickými pohybovými stereotypy a provázený stresem, který se ještě prohlubuje ve chvíli, kdy pár zjistí komplikace při početí potomka. Pro odstranění řady obtíží (tzv. funkční sterility) může být využito fyzioterapie (pohybové terapie). Hlavním cílem tohoto oboru je diagnostika a léčba poruch pohybového aparátu a zároveň prevence jejich vzniku.

Čítať viac