#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash Potrat může být riziko pro budoucí těhotenství
Potrat může být riziko pro budoucí těhotenství
calendar 15. 5. 2009

Potrat může být riziko pro budoucí těhotenství

Přijít o nenarozené miminko je pro ženy vždy velká psychická i fyzická zátěž. Prodělaný potrat, ať už samovolný, nebo interrupce, může přinést potíže i v budoucnu.

Přijít o nenarozené miminko je pro ženy vždy velká psychická i fyzická zátěž. Prodělaný potrat, ať už samovolný, nebo interrupce, může přinést potíže i v budoucnu. Třeba při dalším pokusu o otěhotnění.

Rozlišujeme dva typy potratů – spontánní (samovolný) a uměle navozený (interrupce). Uměle provedený potrat s sebou nese jistá rizika. Pomineme-li následky psychické, jsou to především komplikace, které mohou nastat během samotného zákroku a po něm. Kromě bezprostředního ohrožení života, které je však spíše výjimečné, může dojít mimo jiné k infekcím a zánětům. A právě ty představují nebezpečí do budoucna. Kvůli těmto okolnostem totiž často dochází ke srůstům v okolí dělohy, které mohou vést až k neplodnosti nebo mimoděložnímu těhotenství.

Bariéra mezi spermií a vajíčkem

Děje se tak z prostého důvodu – spermie nemají volnou cestu k vajíčku, proto nemůže dojít k oplodnění. Ani v případě, že spermie dokáže "prokličkovat" mezi spletí vaziva a vejce oplodní, nemusí být ještě vyhráno. Oplodněné vajíčko nemá volně přístupnou cestu do dělohy a uhnízdí se jinde – například ve vejcovodech. Takto vzniká mimoděložní těhotenství.

V jak velikém procentu má ale interrupce takto smutné následky, není stále zcela jasné. Je totiž často těžké prokázat spojitost nemožnosti otěhotnění nebo otěhotnění mimoděložního právě s tímto výkonem. Jisté však je, že s počtem provedených potratů se rovněž zvyšuje i nebezpečí případných komplikací v budoucnu.

Dobře utajený potrat

Dalším typem potratu je ten spontánní neboli samovolný. Často se uvádí, že samovolným potratem končí okolo 15 % těhotenství. Zdá se však, že je toto číslo značně podhodnocené. Mnoho z nich totiž proběhne ještě v době, kdy žena o svém těhotenství neví. Na univerzitě v Aberdeenu ve Skotsku provedli studii, ve které zjišťovali, jestli mají ženy po spontánním potratu vyšší riziko potratu dalšího.

Z údajů o mnoha tisících žen opravdu vyplynulo, že v příštích těhotenstvích více hrozí nejen opětovný potrat, ale také další komplikace, jako je předčasný porod, nižší porodní váha dítěte, krvácení po porodu a podobně. Tato rizika jsou však relativně malá v porovnání s riziky po opakovaných samovolných potratech.

Ačkoliv je počet pozdních komplikací po jednom spontánním potratu nebo interrupci v podstatě nízké vzhledem k opakovaným potratům, nebezpečí přesto existuje. Proto je třeba pravidelně navštěvovat svého gynekologa, který by měl o předešlých ukončených těhotenstvích bezpodmínečně vědět.

(veri)

Zdroj:
www.healthnewstrack.com
www.levret.cz
miscarriage.about.com

Jak probíhá IVF – krok za krokem
Asistovaná reprodukce

Jak probíhá IVF – krok za krokem

Pár, jemuž lékař (gynekolog) doporučil využít služeb specializovaných center asistované reprodukce, nejprve podstoupí vstupní pohovor. Během něj získá lékař potřebné informace o svých nových pacientech a zároveň rozhodne o vyšetřeních, která bude potřeba doplnit. Obvykle jde o určení hladiny některých hormonů. U mužů je často doporučeno vyšetření ejakulátu (spermiogram). Na základě všech těchto informací pak lékař zvolí některou z mnoha dostupných metod asistované reprodukce, mezi kterými je asi nejznámější IVF (in vitro fertilizace).

Číst více
Jak ovlivňuje obezita, nadváha či podváha matky početí a donošení dítěte
Ženská neplodnost / Prevence

Jak ovlivňuje obezita, nadváha či podváha matky početí a donošení dítěte

Obezita je celosvětovým problémem, který rok od roku nabývá na důležitosti. Statistická data totiž hovoří jasně. Například v České republice se s obezitou potýká každý pátý člověk. S nadváhou pak dokonce každý druhý. Kromě spojitosti se závažnými chorobami, se kterými nepřiměřená hmotnost souvisí (kardiovaskulární onemocnění, diabetes apod.), se tato problematika promítá i do schopnosti žen otěhotnět a přivést na svět zdravého potomka. Ne nadarmo lékaři vyzývají ženy, které plánují početí, ke stabilizaci a optimalizaci tělesné hmotnosti. Pokud je žena obézní (to znamená, že její BMI – body mass index – je vyšší než 30 kg/m2), může se její snaha o početí a prožití kouzelného období těhotenství zásadním a velmi nepříjemným způsobem zkomplikovat. V následujících odstavcích zmíníme několik oblastí, které s nadměrnou tělesnou hmotností, početím a těhotenstvím souvisí. Ovšem nevynecháme ani problematiku podváhy u žen plánujících rodinu.

Číst více