#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash Pojištěním proti mnohočetným porodům po umělém oplodnění
Pojištěním proti mnohočetným porodům po umělém oplodnění
calendar 4. 11. 2009

Pojištěním proti mnohočetným porodům po umělém oplodnění

V současnosti je fertilizace in vitro rozšířenou metodou asistované reprodukce, která pomáhá mnoha párům založit vlastní rodinu.

V současnosti je fertilizace in vitro rozšířenou metodou asistované reprodukce, která pomáhá mnoha párům založit vlastní rodinu. Při ní se do dělohy ženy přenáší jedno, maximálně dvě embrya, aby se zabránilo vícečetným těhotenstvím. Ne všude to ale funguje tak ideálně.

V Americe provedli zajímavý výzkum, který srovnával země, kde je IVF hrazena z prostředků veřejného zdravotního pojištění, a kde nikoliv. Porovnání statistik jednotlivých pracovišť ukázalo, že v zemích, kde je IVF hrazena státem, je nižší počet mnohočetných porodů.

IVF – metoda drahá a nedostupná?

IVF zůstává stále poměrně nákladnou léčbou a řada neplodných párů si ji z finančních důvodů nemůže dovolit. V Americe se cena léčby pohybuje okolo 9 500 dolarů, a tato částka dokonce nezahrnuje ani potřebné léky.

Do studie, kterou provedli lékaři z americké Yale University, se zapojily ženy mladší 35 let, které podstoupily IVF. Porovnávány byly výsledky z center, kde je léčba hrazená z veřejného pojištění, proti pracovištím, kde náklady zaplatí přímo neplodné páry.

Lékaři pod tlakem platících párů

V zemích, kde si IVF hradí sami pacienti, bylo vyšší procento mnohočetných porodů a celkový počet narozených dětí z IVF byl vyšší. Důvodem je přenos více embryí do dělohy ženy. Lékaři jsou mnohdy pod tlakem rodičů, kteří chtějí co nejdříve otěhotnět. Proto se snaží zajistit úspěch IVF, bohužel za cenu mnohočetného těhotenství. To s sebou však nese rizika nejen pro ženu, ale také pro plody.

Lékaři ale připomínají další finanční aspekt. Nadpočetná těhotenství jsou bohužel finančně nákladnější. Péče o matku a její možné zdravotní komplikace stojí stát další výdaje, a celkově se tedy hrazení IVF z vlastní kapsy jeví jako málo racionální.

Studie ukazuje, jak důležitý je i finanční pohled na léčbu neplodnosti. Hrazení IVF z veřejného zdravotního pojištění je z dlouhodobého ekonomického hlediska mnohem výhodnější. Navíc chrání zdraví ženy i jejích dětí.

(nes)

Zdroj: www.medicalnewstoday.com

Jak probíhá IVF – krok za krokem
Asistovaná reprodukce

Jak probíhá IVF – krok za krokem

Pár, jemuž lékař (gynekolog) doporučil využít služeb specializovaných center asistované reprodukce, nejprve podstoupí vstupní pohovor. Během něj získá lékař potřebné informace o svých nových pacientech a zároveň rozhodne o vyšetřeních, která bude potřeba doplnit. Obvykle jde o určení hladiny některých hormonů. U mužů je často doporučeno vyšetření ejakulátu (spermiogram). Na základě všech těchto informací pak lékař zvolí některou z mnoha dostupných metod asistované reprodukce, mezi kterými je asi nejznámější IVF (in vitro fertilizace).

Číst více
Jak ovlivňuje obezita, nadváha či podváha matky početí a donošení dítěte
Ženská neplodnost / Prevence

Jak ovlivňuje obezita, nadváha či podváha matky početí a donošení dítěte

Obezita je celosvětovým problémem, který rok od roku nabývá na důležitosti. Statistická data totiž hovoří jasně. Například v České republice se s obezitou potýká každý pátý člověk. S nadváhou pak dokonce každý druhý. Kromě spojitosti se závažnými chorobami, se kterými nepřiměřená hmotnost souvisí (kardiovaskulární onemocnění, diabetes apod.), se tato problematika promítá i do schopnosti žen otěhotnět a přivést na svět zdravého potomka. Ne nadarmo lékaři vyzývají ženy, které plánují početí, ke stabilizaci a optimalizaci tělesné hmotnosti. Pokud je žena obézní (to znamená, že její BMI – body mass index – je vyšší než 30 kg/m2), může se její snaha o početí a prožití kouzelného období těhotenství zásadním a velmi nepříjemným způsobem zkomplikovat. V následujících odstavcích zmíníme několik oblastí, které s nadměrnou tělesnou hmotností, početím a těhotenstvím souvisí. Ovšem nevynecháme ani problematiku podváhy u žen plánujících rodinu.

Číst více