#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash Podpořte rychlé početí správným jídlem
Podpořte rychlé početí správným jídlem
calendar 12. 8. 2014

Podpořte rychlé početí správným jídlem

Zdravá strava je důležitá pro fungování celého organismu i jednotlivých orgánů. Výjimkou není ani reprodukční systém. Pokoušíte-li se neúspěšně o miminko, problém může být i v nesprávném stravování. Nabízíme výběr nejúčinnějších potravin, které mohou pomoci zvýšit vaši šanci otěhotnět.

Zdravá strava je důležitá pro fungování celého organismu i jednotlivých orgánů. Výjimkou není ani reprodukční systém. Pokoušíte-li se neúspěšně o miminko, problém může být i v nesprávném stravování. Nabízíme výběr nejúčinnějších potravin, které mohou pomoci zvýšit vaši šanci otěhotnět.

Existuje mnoho pravidel ohledně jídla, kterých byste se měla držet, když jste těhotná. Co když se ale o mateřství zatím jen snažíte? Mohou některé potraviny zvýšit schopnost počít dítě? Doporučujeme 7 „položek“, které byste do svého jídelníčku určitě měly zařadit, pokud chcete šance na otěhotnění zvýšit.

1. Fazole

Vědci z Harvardovy univerzity potvrdili následující: ženy, které se aktivně snažily otěhotnět a jejich strava byla převážně ze živočišných bílkovin, měly o 39 % vyšší pravděpodobnost neplodnosti. Naopak ty, které jedly hodně rostlinných bílkovin, měly s početím mnohem menší problémy. Co tak proto přidat do salátu cizrnu nebo dát si vegetariánské chilli? Nemáte rádi fazole? Zdravé rostlinné bílkoviny najdete i v čočce, tofu, ořeších či v eidamském sýru.

2. Zmrzlina

Ano, čtete správně. Jedna až dvě porce plnotučného mléka nebo jiných mléčných produktů denně působí pozitivně na plodnost. Nízkotučné výrobky naopak naruší rovnováhu hormonů v těle a brání tak ovulaci. Nahraďte tedy nízkotučné mléko plnotučným, ale nezapomeňte tyto nadbytečné kalorie ve své stravě kompenzovat.

3. Listová zelenina

Špenát, brokolice, salát a jiné druhy listové zeleniny jsou bohaté na foláty a vitaminy skupiny B, které podle některých studií podporují ovulaci. O salát se podělte i se svým partnerem. Jeho spermie budou zdravější, čímž se potenciálně snižuje pravděpodobnost potratu či vznik geneticky podmíněných vad u dítěte. Muži, kteří dodržují doporučený příjem vitamínů, mají o 20 % nižší počet abnormálních spermií.

4. Dýňová semínka

Jsou zdrojem železa, podobně jako jiné rostlinné nebo železem obohacené potraviny. Ženy, které pravidelně braly doplňky s obsahem železa, měly o 40 % nižší výskyt problémů s otěhotněním než ty, které železo nebraly. Doporučujeme zapéct toast s dýňovými semínky v troubě a křupavý, a navíc plodnost zvyšující snack je hotov.

5. Celozrnný chléb

Komplexní sacharidy se tráví sice déle než rafinované cukry, ale pomáhají udržovat hladinu cukru a tím inzulínu stabilní. Jistě se ptáte, jak to souvisí s otěhotněním. Zvýšená hladina inzulínu může narušit tvorbu a působení pohlavních hormonů. Zvolte tmavý chléb místo bílého, hnědou rýži a celozrnné těstoviny.

6. Olivový olej

Tento typ oleje je bohatý na nenasycené mastné kyseliny, které pomáhají zvyšovat citlivost tkání na inzulín a snižují zánět kdekoli v těle. Zánět totiž negativně ovlivňuje ovulaci, oplodnění a časný vývoj zárodku. Olej přidejte do salátů s octem balsamico nebo při vaření jako náhradu másla.

7. Losos

Tato ryba žijící ve studené vodě je plná omega3-mastných kyselin, které pomáhají regulovat pohlavní hormony a zvyšují průtok krve do pohlavních orgánů. V lososu byla prokázána i nižší koncentrace rtuti než v ostatních rybách. Pamatujte, že ryby jako žralok, mečoun či makrela na talíř nepatří, pokud se snažíte otěhotnět.

Čemu se vyhnout

Na transnenasycené mastné kyseliny, které najdete v pečených, smažených a jiných zpracovaných jídlech, si dejte pozor. Tyto tuky snižují schopnost těla reagovat na inzulín, čímž vzniká vyšší náchylnost k nepravidelné ovulaci.

(bri)

Zdroj: www.parents.com

Jak probíhá IVF – krok za krokem
Asistovaná reprodukce

Jak probíhá IVF – krok za krokem

Pár, jemuž lékař (gynekolog) doporučil využít služeb specializovaných center asistované reprodukce, nejprve podstoupí vstupní pohovor. Během něj získá lékař potřebné informace o svých nových pacientech a zároveň rozhodne o vyšetřeních, která bude potřeba doplnit. Obvykle jde o určení hladiny některých hormonů. U mužů je často doporučeno vyšetření ejakulátu (spermiogram). Na základě všech těchto informací pak lékař zvolí některou z mnoha dostupných metod asistované reprodukce, mezi kterými je asi nejznámější IVF (in vitro fertilizace).

Číst více
Jak ovlivňuje obezita, nadváha či podváha matky početí a donošení dítěte
Ženská neplodnost / Prevence

Jak ovlivňuje obezita, nadváha či podváha matky početí a donošení dítěte

Obezita je celosvětovým problémem, který rok od roku nabývá na důležitosti. Statistická data totiž hovoří jasně. Například v České republice se s obezitou potýká každý pátý člověk. S nadváhou pak dokonce každý druhý. Kromě spojitosti se závažnými chorobami, se kterými nepřiměřená hmotnost souvisí (kardiovaskulární onemocnění, diabetes apod.), se tato problematika promítá i do schopnosti žen otěhotnět a přivést na svět zdravého potomka. Ne nadarmo lékaři vyzývají ženy, které plánují početí, ke stabilizaci a optimalizaci tělesné hmotnosti. Pokud je žena obézní (to znamená, že její BMI – body mass index – je vyšší než 30 kg/m2), může se její snaha o početí a prožití kouzelného období těhotenství zásadním a velmi nepříjemným způsobem zkomplikovat. V následujících odstavcích zmíníme několik oblastí, které s nadměrnou tělesnou hmotností, početím a těhotenstvím souvisí. Ovšem nevynecháme ani problematiku podváhy u žen plánujících rodinu.

Číst více