#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash Početí jednoho dítěte není automatickou zárukou zplození dalšího potomka
Početí jednoho dítěte není automatickou zárukou zplození dalšího potomka
calendar 27. 8. 2013

Početí jednoho dítěte není automatickou zárukou zplození dalšího potomka

Jedna ratolest už vám běhá po bytě, ale druhé miminko ne a ne přijít. Když to šlo jednou, kde je ta potíž nyní? Problém se nazývá sekundární neplodnost a jejích důvodů může být více.

Jedna ratolest už vám běhá po bytě, ale druhé miminko ne a ne přijít. Když to šlo jednou, kde je ta potíž nyní? Problém se nazývá sekundární neplodnost a jejích důvodů může být více.

Nikdo není bez rizika 

Jedná se o neschopnost dříve plodného páru počít další dítě. Většinou je stanovena hranice alespoň jednoročního snažení. Sekundární neplodnost trápí 11 % párů, které už alespoň jednoho potomka mají, což je odhadováno na třetinu až polovinu všech neplodných dvojic. Proto si nemyslete, že právě vám se to stát nemůže.

V čem je problém?

Asi jedna třetina případů jde na vrub ženské neplodnosti, jedna třetina té mužské a u poslední třetiny je problém u obou z páru anebo důvod není zjistitelný. Sekundární neplodnost je zapříčiněna stejnými zdravotními podmínkami jako ta primární. Patří mezi ně:

  • u žen:
    • porucha ovulace,
    • blokáda vejcovodů,
    • endometrióza,
    • fibroidy,
    • opakované potraty;
  • u mužů:
    • nízký počet, špatný stav či malá pohyblivost spermií.

Možná vysvětlení

Otázka nešťastné dvojice většinou zní: Jak je možné, že nyní to nejde, když předtím problém nebyl? Tento dotaz je oprávněný, ovšem ne vždy bývá zodpovězen. Avšak existuje několik možných variant:

  • Věk. Některá onemocnění se s rostoucím věkem zhoršují a mohou být později překážkou při snaze o početí (endometrióza, fibroidy). Zároveň s věkem klesá kvalita jak vajíček, tak spermií.
  • Zdravotní stav. Lidé se mění a jejich zdravotní stav často také. Mohou přibýt například obtíže se štítnou žlázou, které u ženy početí znesnadňují. Problémem může být i prodělaná sexuálně přenosná choroba, která může změnit stav reprodukčních orgánů. Bohužel u ženy jsou tato onemocnění často asymptomatická a z toho důvodu nebývají adekvátně léčena. Jedna studie popsala pozitivitu některé sexuálně přenosné choroby u 55 % neplodných žen.
  • Změny životního stylu. Podíváte-li se na svůj život, nepřibylo vám náhodou do zlozvyků kouření, větší množství alkoholu či nějaké to kilo na váze? I to mohou být důvody, kvůli kterým se lidské tělo mění a nemusí už být nadále ideální pro početí potomka.
  • Štěstí v neštěstí. Další možností je, že jste vždy měli pro početí nepříznivý zdravotní stav, jenže jednou jste prostě měli štěstí a navzdory obtížím se to podařilo.

Lékaři bodují 

Neklesejte však na mysli. Obdobně jako u primární neplodnosti existují i pro vás možnosti, jak pomoci vyplnit vaše přání. Vyšetření, která budete muset absolvovat, a eventuální léčba se nijak neliší od těch, jež podstupují páry s neplodností primární – a stejně jako u nich i u vás může být výsledkem zcela zdravé miminko.

(boba)

Zdroje: 
www.infertility-guide.com
infertility.about.com

Jak probíhá IVF – krok za krokem
Asistovaná reprodukce

Jak probíhá IVF – krok za krokem

Pár, jemuž lékař (gynekolog) doporučil využít služeb specializovaných center asistované reprodukce, nejprve podstoupí vstupní pohovor. Během něj získá lékař potřebné informace o svých nových pacientech a zároveň rozhodne o vyšetřeních, která bude potřeba doplnit. Obvykle jde o určení hladiny některých hormonů. U mužů je často doporučeno vyšetření ejakulátu (spermiogram). Na základě všech těchto informací pak lékař zvolí některou z mnoha dostupných metod asistované reprodukce, mezi kterými je asi nejznámější IVF (in vitro fertilizace).

Číst více
Jak ovlivňuje obezita, nadváha či podváha matky početí a donošení dítěte
Ženská neplodnost / Prevence

Jak ovlivňuje obezita, nadváha či podváha matky početí a donošení dítěte

Obezita je celosvětovým problémem, který rok od roku nabývá na důležitosti. Statistická data totiž hovoří jasně. Například v České republice se s obezitou potýká každý pátý člověk. S nadváhou pak dokonce každý druhý. Kromě spojitosti se závažnými chorobami, se kterými nepřiměřená hmotnost souvisí (kardiovaskulární onemocnění, diabetes apod.), se tato problematika promítá i do schopnosti žen otěhotnět a přivést na svět zdravého potomka. Ne nadarmo lékaři vyzývají ženy, které plánují početí, ke stabilizaci a optimalizaci tělesné hmotnosti. Pokud je žena obézní (to znamená, že její BMI – body mass index – je vyšší než 30 kg/m2), může se její snaha o početí a prožití kouzelného období těhotenství zásadním a velmi nepříjemným způsobem zkomplikovat. V následujících odstavcích zmíníme několik oblastí, které s nadměrnou tělesnou hmotností, početím a těhotenstvím souvisí. Ovšem nevynecháme ani problematiku podváhy u žen plánujících rodinu.

Číst více