#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash Pijete v těhotenství kávu? Berete dítěti železo a vápník
Pijete v těhotenství kávu? Berete dítěti železo a vápník
calendar 13. 9. 2009

Pijete v těhotenství kávu? Berete dítěti železo a vápník

Zjištění, že miminko nejde zplodit tak rychle a snadno, jak jste si představovala, není jednoduché. Pokud jste se začala léčit, vše dobře dopadlo a vy jste těhotná, můžete mít o své nenarozené dítě velké obavy.

Zjištění, že miminko nejde zplodit tak rychle a snadno, jak jste si představovala, není jednoduché. Pokud jste se začala léčit, vše dobře dopadlo a vy jste těhotná, můžete mít o své nenarozené dítě velké obavy. S tím může souviset i výživa a otázky, které vám víří hlavou. Mám jíst/pít to či ono, nebo nemůžu? A co pití kávy? Vadí třeba i jedna káva s mlékem denně?

Kdo nekafuje, není Čech

Káva je všeobecně velmi oblíbeným nápojem, a to zvláště u žen. Obsahuje přírodní alkaloid kofein. Tato látka se ale nenachází jen v kávě, ale také v čaji a kakau. Když jsou velice zaměstnané ženy zvyklé na několik šálků kávy za den, je potom někdy velmi obtížné se pití kávy v těhotenství úplně vzdát.

Kafíčko a cigárko: nerozlučná dvojice

Podle některých studií ženy kuřačky v těhotenství pijí až 3x více šálků kávy v porovnání s nekuřačkami. Káva a cigareta tvoří někdy nerozlučnou dvojici, většinou si jejich konzumentka v jejich společnosti dělá pauzu během náročného pracovního procesu (mají tedy psychologický efekt).

Káva v těhotenství

Kofein prostupuje placentární bariérou, a tak se dostává přímo k vašemu dítěti – do jeho krve. Zajímavý je fakt, že v těhotenství se podstatně zpomaluje schopnost těla kofein odbourávat. Norma je 3–4 hodiny, v těhotenství se prodlužuje až na 18 hodin. Kofein tedy v těhotenství dlouhou dobu koluje v krvi. Svým základním účinkem zrychluje tlukot srdce nejen maminky, ale i dítěte a zrychluje také dechovou frekvenci plodu.

Při sledování vlivu kofeinu u žen v 38. týdnu těhotenství bylo zjištěno, že kofein snižuje průtok krve placentou (a to ne nepodstatně, skoro o jednu čtvrtinu) a může tím snížit přívod živin a kyslíku k dítěti. Z tohoto důvodu se ženám, které v těhotenství konzumují kávu, rodí častěji děti s nižší porodní hmotností, protože kofein může narušit růst plodu.

Zloděj vápníku a železa

Další negativní vlastností kofeinu je, že zvyšuje vylučování vápníku močí (je potom nižší nabídka vápníku v těle a dítě o něj může být ochuzeno). Dlouhodobé a nadměrné pití kávy nebo kofeinových nápojů snižuje vstřebávání železa – následkem může být chudokrevnost matky i plodu.

Pozor na kofein v době kojení

Kofein se také vylučuje mateřským mlékem, a tak působí samozřejmě i na kojence. Neblahým následkem může být nespavost a neklid dítěte a vy jen marně pátráte, proč je dítě neklidné a vy chronicky nevyspalí.

Špalda a ti druzí

Těhotným ženám a také kojícím matkám se z výše uvedených důvodů doporučuje, aby se konzumaci nápojů s kofeinem co nejvíce vyhýbaly nebo ji maximálně omezily. Pokud se nedovedete kávy úplně vzdát, je dobré konzumovat maximálně 1–2 šálky za den, nejlépe s mlékem. Zkuste si také vyzkoušet, zda by vám nevyhovovala kávová náhražka. Některé z nich jsou velmi povedené, dovedou se chuti kávy alespoň přiblížit. Na trhu existují nápoje jako např. Caro, špaldové kafe, různé kávovinové směsi – najdete je zejména v prodejnách zdravé výživy, ale dnes už i v supermarketech se širším sortimentem.

(jnl)

Zdroj:
www.bionebio.cz
www.biovital.cz
cs.wikipedia.org

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Rozmnožovací soustava je velice složitý systém, který je propojen s celým lidským organismem, a proto může být ovlivněn nemalou řadou faktorů. Mnoho z nich s sebou přináší moderní doba, čímž nechtěně snižuje schopnost mnoha párů přirozeně počít potomka. Na vině je jak nezdravý životní styl, tak odsouvání mateřství do pozdějšího věku a vysoká míra stresu, které je každý z nás denně vystaven. K těmto běžným vlivům pak přistupují různé nemoci, včetně těch nádorových či autoimunitních, které mohou přímo či nepřímo zasahovat do funkčnosti reprodukčního aparátu.

Číst více
Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Neplodnost se v současné době stává celosvětovým problémem, se kterým se potýká přibližně 15–20 % párů v reprodukčním období. Se vzrůstajícím věkem páru se riziko ještě zvyšuje. Na vině je v mnoha případech nezdravý životní styl charakterizovaný patologickými pohybovými stereotypy a provázený stresem, který se ještě prohlubuje ve chvíli, kdy pár zjistí komplikace při početí potomka. Pro odstranění řady obtíží (tzv. funkční sterility) může být využito fyzioterapie (pohybové terapie). Hlavním cílem tohoto oboru je diagnostika a léčba poruch pohybového aparátu a zároveň prevence jejich vzniku.

Číst více