#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash PICSI – nová šance pro bezdětné páry
PICSI – nová šance pro bezdětné páry
calendar 14. 12. 2015

PICSI – nová šance pro bezdětné páry

Stále více lidí toužících po vlastním potomkovi nemá štěstí. Přestože metody umělého oplodnění toho již dnes vyřeší hodně, pořád je mnoho těch, pro které jsou i opakované pokusy jen dalším zklamáním. Ovšem jedna z nejnovějších léčebných metod slibuje o mnoho větší úspěšnost.

PICSI je metoda, která umožňuje použít k intracytoplazmatické injekci do vajíčka pouze kvalitní zralou spermii, jež je předem vybrána. Jde vlastně o modifikovaný postup intracytoplazmatická injekce spermií (tzv. ICSI). Při tomto zákroku se spermie vybírají především na základě tvaru a pohyblivosti. To ale nemusí znamenat, že se vždy podaří zvolit ty zdravé, s dobrou schopností oplodnit vajíčko. Právě metoda PICSI ale pomůže lékaři vybrat funkční zralou spermii, čímž úspěšnost umělého oplodnění stoupá. 

Nejprve volba, pak aplikace

PICSI je založena na testování přirozené schopnosti spermií vázat se na hyaluran. Hyaluran je přírodní látka, která je důležitou součástí obalu vajíčka, kterým spermie musí proniknout, aby došlo k oplodnění. Právě tento průnik je jedním z kritických kroků. Spermie, která se dobře váže na hyaluran, dokáže lépe projít obalem vajíčka – proto může být považovaná za zralou a kvalitní. Samotné testování probíhá v laboratorní misce. Lékař vybere spermii, u které se prokáže spojení s hyaluranem, a ta se poté injekcí zavede do cytoplazmy vajíčka.

Řešení jen pro někoho   

O tom, jestli je metoda PICSI vhodná právě pro vás, se musíte samozřejmě poradit se svým lékařem. Její využití se nehodí například při nízkém počtu aktivních spermií (méně než 1 milion spermií v konečném vzorku) nebo při nepohyblivosti většiny spermií. Naopak doporučována je zejména v těchto případech:

  • při nízké schopnosti oplodnění,
  • dochází-li k opakovanému selhání implantace vajíčka, 
  • když je v anamnéze špatný vývoj plodu,  
  • je-li nedostatečná kvalita spermatu – zejména snížená pohyblivost nebo morfologie spermií, 
  • při vyšším riziku potratu.

Hodně výhod  

Proč zvolit právě toto řešení? Při PICSI je ve srovnání s ICSI nižší riziko poruch vývoje plodu. Výzkumy prokázaly, že spermie s pozitivní vazbou na hyaluran jsou méně náchylné k poškození DNA a chromozomálním poruchám. Je zde celkově vyšší šance na úspěšné oplodnění a nízké riziko potratu.

(svat) 

Zdroj:
www.drashishdas.com.au

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Rozmnožovací soustava je velice složitý systém, který je propojen s celým lidským organismem, a proto může být ovlivněn nemalou řadou faktorů. Mnoho z nich s sebou přináší moderní doba, čímž nechtěně snižuje schopnost mnoha párů přirozeně počít potomka. Na vině je jak nezdravý životní styl, tak odsouvání mateřství do pozdějšího věku a vysoká míra stresu, které je každý z nás denně vystaven. K těmto běžným vlivům pak přistupují různé nemoci, včetně těch nádorových či autoimunitních, které mohou přímo či nepřímo zasahovat do funkčnosti reprodukčního aparátu.

Číst více
Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Neplodnost se v současné době stává celosvětovým problémem, se kterým se potýká přibližně 15–20 % párů v reprodukčním období. Se vzrůstajícím věkem páru se riziko ještě zvyšuje. Na vině je v mnoha případech nezdravý životní styl charakterizovaný patologickými pohybovými stereotypy a provázený stresem, který se ještě prohlubuje ve chvíli, kdy pár zjistí komplikace při početí potomka. Pro odstranění řady obtíží (tzv. funkční sterility) může být využito fyzioterapie (pohybové terapie). Hlavním cílem tohoto oboru je diagnostika a léčba poruch pohybového aparátu a zároveň prevence jejich vzniku.

Číst více