#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash Péče o vztah, když se miminko nedaří, je zásadní!
Péče o vztah, když se miminko nedaří, je zásadní!
calendar 4. 4. 2014

Péče o vztah, když se miminko nedaří, je zásadní!

Léčba neplodnosti je zátěž na psychiku pro oba partnery. Některé páry uvádějí, že je tato zkušenost sblížila, jiné však přiznávají devastující efekt na vzájemný vztah. Jak tedy nejlépe navodit partnerskou harmonii a podporu v této nelehké situaci?

Léčba neplodnosti je zátěž na psychiku pro oba partnery. Některé páry uvádějí, že je tato zkušenost sblížila, jiné však přiznávají devastující efekt na vzájemný vztah. Jak tedy nejlépe navodit partnerskou harmonii a podporu v této nelehké situaci?

Léčba neplodnosti je náročná zejména proto, že je zpravidla první situací v životě partnerů, nad kterou nemají absolutní kontrolu (jako např. při plánování svatby, koupi domu apod.). Pro řadu párů je to pak opravdová zkouška pevnosti vztahu. Důležitá je vzájemná podpora, pro kterou je však dobré porozumět několika jevům.

Různé postoje a přístupy

Základem je akceptování faktu, že muži a ženy jsou opravdu rozdílní. Ženy zpravidla potřebují o věcech co nejvíce diskutovat a moci vyjadřovat své pocity. Naproti tomu muži by nejraději pouze problém pojmenovali, a pokud možno co nejrychleji vyřešili. Nejinak je tomu i při podstupování léčby neplodnosti. Pouhé akceptování těchto jevů však nestačí, je dobré se z nich poučit a na jejich základě stanovit jistá pravidla.

Záchytné body

  • Čas. Na prvním místě je efektivní komunikace. Je dobré si např. stanovit, že tématu početí potomka bude vyhrazeno deset minut denně, nejlépe ve formě aktivního naslouchání. Pro ženu je důležité vědět, že má možnost být vyslechnuta, pro muže je zase důležitá jistota, že téma má pouze omezený prostor s jasně daným koncem.
  • Naděje. Soustřeďte se na pozitiva. Prožívání společných úspěchů a ocenění činů druhého partnera pár jednoznačně stmeluje.
  • Sdílení. Nezahlťte partnera svými dojmy a pocity. Zkuste si najít i jiného důvěrníka z řad přátel či členů rodiny, se kterým si budete moci popovídat.
  • Zábava. Udělejte si „přestávku“. Při léčbě neplodnosti se zpravidla mění životní tempo páru včetně způsobu trávení volného času. Zkuste tedy alespoň jeden večer v týdnu myslet jen na zábavu a vytvořte si pestrý a zábavný program pro oba.
  • Pomoc. Pokud i přes veškerou snahu budete cítit, že je toho na vás moc, neváhejte a obraťte se na specialistu. Jedno až dvě sezení s odborníkem v oblasti neplodnosti dokáže ohromně pomoci.

Léčba neplodnosti je náročným obdobím. Stojí proto za to zamyslet se nad partnerskými zvyky a rituály a zkusit si celou situaci zpříjemnit a vzájemně ulehčit.

(bak)

Zdroj: www.infertilitymindbody.com; Leonard S.: Partnerská podpora, 2013

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Rozmnožovací soustava je velice složitý systém, který je propojen s celým lidským organismem, a proto může být ovlivněn nemalou řadou faktorů. Mnoho z nich s sebou přináší moderní doba, čímž nechtěně snižuje schopnost mnoha párů přirozeně počít potomka. Na vině je jak nezdravý životní styl, tak odsouvání mateřství do pozdějšího věku a vysoká míra stresu, které je každý z nás denně vystaven. K těmto běžným vlivům pak přistupují různé nemoci, včetně těch nádorových či autoimunitních, které mohou přímo či nepřímo zasahovat do funkčnosti reprodukčního aparátu.

Číst více
Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Neplodnost se v současné době stává celosvětovým problémem, se kterým se potýká přibližně 15–20 % párů v reprodukčním období. Se vzrůstajícím věkem páru se riziko ještě zvyšuje. Na vině je v mnoha případech nezdravý životní styl charakterizovaný patologickými pohybovými stereotypy a provázený stresem, který se ještě prohlubuje ve chvíli, kdy pár zjistí komplikace při početí potomka. Pro odstranění řady obtíží (tzv. funkční sterility) může být využito fyzioterapie (pohybové terapie). Hlavním cílem tohoto oboru je diagnostika a léčba poruch pohybového aparátu a zároveň prevence jejich vzniku.

Číst více