#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash Ovulační testy: jsou spolehlivé?
Ovulační testy: jsou spolehlivé?
calendar 22. 12. 2007

Ovulační testy: jsou spolehlivé?

Chystáte se počít dítě a ráda byste věděla co nejpřesněji, kdy je k tomu v daném měsíci nejpříznivější doba? Nebo se již několik měsíců snažíte otěhotnět, ale každý měsíc se dostaví zklamání v podobě pravidelné menstruace?

Chystáte se počít dítě a ráda byste věděla co nejpřesněji, kdy je k tomu v daném měsíci nejpříznivější doba? Nebo se již několik měsíců snažíte otěhotnět, ale každý měsíc se dostaví zklamání v podobě pravidelné menstruace? Pomoci vám mohou ovulační testy.

Jak testy fungují

Princip testů je velice jednoduchý. Fungují podobně jako těhotenské testy s tím rozdílem, že se v moči určuje přítomnost tzv. luteinizačního hormonu (LH) místo těhotenského HCG hormonu. LH je nejprve vyplavován do krevního oběhu a posléze do moči. Jeho výskyt je v období ovulace v moči ženy několikanásobně vyšší než v jejích neplodných dnech. Monitorováním nárůstu LH v moči je tak možné určit nejvhodnější dobu na oplodnění vajíčka.

Komfort za vyšší cenu

Jednorázových ovulačních testů je na našem trhu několik. Ty, které pracují s močí, můžeme rozdělit do kategorií testovací proužek, kazeta a test midstream. Všechny pracují na stejném principu, tedy určování přítomnosti LH v moči. Liší se pouze komfortem při jejich použití – dá se říci, že čím vyšší pohodlí při testování budete mít, tím vyšší cenu za test zaplatíte. Není to ale nic dramatického: nejlevnější test seženete za přibližně 38 Kč, ten nejdražší jen málokdy přesáhne částku 80 Kč.

Vyšší částku zaplatíte za testy, které určují plodné dny ze slin (struktura slin se svým tvarem během ovulace mění z nepravidelné na kapraďovitou). Jsou to tzv. kapesní mikroskopy (velikostí a designem se podobají rtěnce). Ty sice bývají dražší (asi 500 Kč), lze je ale použít opakovaně. Své plodné dny si můžete vypočítat také na našem Kalkulátoru ovulace.

Spolehlivost

Ovulační testy jsou vysoce spolehlivé – až v 99 % dokážou správně určit ovulaci ženy. Existují však faktory, které mohou detekci LH v moči ovlivnit.

  • Vzorek moči byl odebrán v nesprávný čas.
  • Koncentrace LH je příliš nízká. Pokud je tento stav dlouhodobý, obraťte se na svého lékaře.
  • Testování je provedeno příliš brzy či pozdě během menstruačního cyklu.
  • Testování je ukončeno před nárůstem LH. V takovém případě by se mělo ještě několik dní v testování pokračovat.
  • Užívání léků obsahujících HCG (těhotenský hormon) nebo LH mohou také ovlivnit výsledek testu. Během testování tyto hormony proto neužívejte.
  • Těhotenství, menopauza, užívání kontracepce – i v těchto případech může být výsledek testu zkreslený.

A jedna rada na závěr

I když se vám může zdát doba, po kterou se snažíte otěhotnět, pro vás osobně příliš dlouhá a miminko byste chtěla nejraději hned, nedoporučuje se omezit milostný život partnerů pouze na rovnici "ovulace = soulož". Pro zachování fungujícího vztahu se raději snažte mít pohlavní styk se svým partnerem i mimo tyto dny. Uvidíte, že budete uvolněnější a početí může jít snáze, když se z vašeho soukromého života nestane "honba za početím".

(jan)

Jak probíhá IVF – krok za krokem
Asistovaná reprodukce

Jak probíhá IVF – krok za krokem

Pár, jemuž lékař (gynekolog) doporučil využít služeb specializovaných center asistované reprodukce, nejprve podstoupí vstupní pohovor. Během něj získá lékař potřebné informace o svých nových pacientech a zároveň rozhodne o vyšetřeních, která bude potřeba doplnit. Obvykle jde o určení hladiny některých hormonů. U mužů je často doporučeno vyšetření ejakulátu (spermiogram). Na základě všech těchto informací pak lékař zvolí některou z mnoha dostupných metod asistované reprodukce, mezi kterými je asi nejznámější IVF (in vitro fertilizace).

Číst více
Jak ovlivňuje obezita, nadváha či podváha matky početí a donošení dítěte
Ženská neplodnost / Prevence

Jak ovlivňuje obezita, nadváha či podváha matky početí a donošení dítěte

Obezita je celosvětovým problémem, který rok od roku nabývá na důležitosti. Statistická data totiž hovoří jasně. Například v České republice se s obezitou potýká každý pátý člověk. S nadváhou pak dokonce každý druhý. Kromě spojitosti se závažnými chorobami, se kterými nepřiměřená hmotnost souvisí (kardiovaskulární onemocnění, diabetes apod.), se tato problematika promítá i do schopnosti žen otěhotnět a přivést na svět zdravého potomka. Ne nadarmo lékaři vyzývají ženy, které plánují početí, ke stabilizaci a optimalizaci tělesné hmotnosti. Pokud je žena obézní (to znamená, že její BMI – body mass index – je vyšší než 30 kg/m2), může se její snaha o početí a prožití kouzelného období těhotenství zásadním a velmi nepříjemným způsobem zkomplikovat. V následujících odstavcích zmíníme několik oblastí, které s nadměrnou tělesnou hmotností, početím a těhotenstvím souvisí. Ovšem nevynecháme ani problematiku podváhy u žen plánujících rodinu.

Číst více