#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash Ovulační testy: jsou spolehlivé?
Ovulační testy: jsou spolehlivé?
calendar 22. 12. 2007

Ovulační testy: jsou spolehlivé?

Chystáte se počít dítě a ráda byste věděla co nejpřesněji, kdy je k tomu v daném měsíci nejpříznivější doba? Nebo se již několik měsíců snažíte otěhotnět, ale každý měsíc se dostaví zklamání v podobě pravidelné menstruace?

Chystáte se počít dítě a ráda byste věděla co nejpřesněji, kdy je k tomu v daném měsíci nejpříznivější doba? Nebo se již několik měsíců snažíte otěhotnět, ale každý měsíc se dostaví zklamání v podobě pravidelné menstruace? Pomoci vám mohou ovulační testy.

Jak testy fungují

Princip testů je velice jednoduchý. Fungují podobně jako těhotenské testy s tím rozdílem, že se v moči určuje přítomnost tzv. luteinizačního hormonu (LH) místo těhotenského HCG hormonu. LH je nejprve vyplavován do krevního oběhu a posléze do moči. Jeho výskyt je v období ovulace v moči ženy několikanásobně vyšší než v jejích neplodných dnech. Monitorováním nárůstu LH v moči je tak možné určit nejvhodnější dobu na oplodnění vajíčka.

Komfort za vyšší cenu

Jednorázových ovulačních testů je na našem trhu několik. Ty, které pracují s močí, můžeme rozdělit do kategorií testovací proužek, kazeta a test midstream. Všechny pracují na stejném principu, tedy určování přítomnosti LH v moči. Liší se pouze komfortem při jejich použití – dá se říci, že čím vyšší pohodlí při testování budete mít, tím vyšší cenu za test zaplatíte. Není to ale nic dramatického: nejlevnější test seženete za přibližně 38 Kč, ten nejdražší jen málokdy přesáhne částku 80 Kč.

Vyšší částku zaplatíte za testy, které určují plodné dny ze slin (struktura slin se svým tvarem během ovulace mění z nepravidelné na kapraďovitou). Jsou to tzv. kapesní mikroskopy (velikostí a designem se podobají rtěnce). Ty sice bývají dražší (asi 500 Kč), lze je ale použít opakovaně. Své plodné dny si můžete vypočítat také na našem Kalkulátoru ovulace.

Spolehlivost

Ovulační testy jsou vysoce spolehlivé – až v 99 % dokážou správně určit ovulaci ženy. Existují však faktory, které mohou detekci LH v moči ovlivnit.

  • Vzorek moči byl odebrán v nesprávný čas.
  • Koncentrace LH je příliš nízká. Pokud je tento stav dlouhodobý, obraťte se na svého lékaře.
  • Testování je provedeno příliš brzy či pozdě během menstruačního cyklu.
  • Testování je ukončeno před nárůstem LH. V takovém případě by se mělo ještě několik dní v testování pokračovat.
  • Užívání léků obsahujících HCG (těhotenský hormon) nebo LH mohou také ovlivnit výsledek testu. Během testování tyto hormony proto neužívejte.
  • Těhotenství, menopauza, užívání kontracepce – i v těchto případech může být výsledek testu zkreslený.

A jedna rada na závěr

I když se vám může zdát doba, po kterou se snažíte otěhotnět, pro vás osobně příliš dlouhá a miminko byste chtěla nejraději hned, nedoporučuje se omezit milostný život partnerů pouze na rovnici "ovulace = soulož". Pro zachování fungujícího vztahu se raději snažte mít pohlavní styk se svým partnerem i mimo tyto dny. Uvidíte, že budete uvolněnější a početí může jít snáze, když se z vašeho soukromého života nestane "honba za početím".

(jan)

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Rozmnožovací soustava je velice složitý systém, který je propojen s celým lidským organismem, a proto může být ovlivněn nemalou řadou faktorů. Mnoho z nich s sebou přináší moderní doba, čímž nechtěně snižuje schopnost mnoha párů přirozeně počít potomka. Na vině je jak nezdravý životní styl, tak odsouvání mateřství do pozdějšího věku a vysoká míra stresu, které je každý z nás denně vystaven. K těmto běžným vlivům pak přistupují různé nemoci, včetně těch nádorových či autoimunitních, které mohou přímo či nepřímo zasahovat do funkčnosti reprodukčního aparátu.

Číst více
Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Neplodnost se v současné době stává celosvětovým problémem, se kterým se potýká přibližně 15–20 % párů v reprodukčním období. Se vzrůstajícím věkem páru se riziko ještě zvyšuje. Na vině je v mnoha případech nezdravý životní styl charakterizovaný patologickými pohybovými stereotypy a provázený stresem, který se ještě prohlubuje ve chvíli, kdy pár zjistí komplikace při početí potomka. Pro odstranění řady obtíží (tzv. funkční sterility) může být využito fyzioterapie (pohybové terapie). Hlavním cílem tohoto oboru je diagnostika a léčba poruch pohybového aparátu a zároveň prevence jejich vzniku.

Číst více