#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash Otěhotnět do Brna jezdí celý svět
Otěhotnět do Brna jezdí celý svět
calendar 20. 7. 2008

Otěhotnět do Brna jezdí celý svět

Stovkám malých Izraelců, Australanů, Britů nebo Italů koluje v žilách jihomoravská krev. Věhlas brněnských klinik pro léčbu neplodnosti totiž v poslední době roste a přijímají spoustu neplodných párů ze zahraničí. Těm pomáhají zejména moravské studentky, které darují svá vajíčka za patnáctitisícovou odměnu. <br>

Stovkám malých Izraelců, Australanů, Britů nebo Italů koluje v žilách jihomoravská krev. Věhlas brněnských klinik pro léčbu neplodnosti totiž v poslední době roste a přijímají spoustu neplodných párů ze zahraničí. Těm pomáhají zejména moravské studentky, které darují svá vajíčka za patnáctitisícovou odměnu.

"Otěhotnět jsme nemohli dva roky. Brněnskou kliniku jsme si vybrali na internetu. Měla velmi dobré reference od lidí, kteří ji už vyzkoušeli. Pomohli nám, teď už máme doma dvojčata," uvedli manželé z Austrálie, kteří si nepřáli zveřejnit své jméno.

Brno se v posledních letech stalo jedním z nejvýznamnějších center reprodukční medicíny ve střední Evropě a pro neplodné páry ze zahraničí má dobrý zvuk. "Léčba neplodnosti v Brně začínala.

Máme tradici, kterou pacientky silně vnímají," říká Petra Koláčková z kliniky pro léčbu neplodnosti Unica.

To potvrzuje i mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt. "Brno svými úspěchy skutečně přesahuje daleko za hranice země," uvedl. Měsíčně každou z pěti brněnských klinik osloví asi osmdesát párů. U poloviny z nich jsou lékaři úspěšní. Druhá polovina to zkouší za pár měsíců znovu.

Jedním z důvodů je i to, že léčba neplodnosti je v Brně levnější. Například za každý pokus s dárcovským vajíčkem zaplatí žena dvacet tisíc korun, což je podstatně méně než v jiných zemích.

"Jezdí k nám pacienti z mnoha zemí Evropské unie, ale i z Kuvajtu nebo Saúdské Arábie. Častým důvodem je, že v jejich zemích je umělé oplodnění zakázané a také to, že je to přijde levněji než například ve Spojených státech," objasňuje Štěpán Machač z kliniky Reprofit, která se na dárcovství vajíček specializuje.

Tisíce na ruku

Ministerstvo zdravotnictví zatím žádné omezení umělého oplodnění v Česku neplánuje. "Dohlížíme na to, aby bylo umělé oplodňování etické a nestala se z něj velkovýroba.

Bránit lidem počít dítě u nás ale nebudeme," dodal Cikrt.

Neplodným párům z celého světa pomáhají v Brně také studentky, které darují svá vajíčka. Jejich počet se v poslední době zvýšil. Řadu z nich totiž lákají letáčky v tramvajích nebo nemocnicích, ve kterých kliniky za odběr slibují patnáct tisíc korun na ruku.

"Jdu darovat vajíčka kvůli penězům. I když někomu pomůžu, peníze jsou proměv tuto chvíli na prvním místě," uvedla jedna z brněnských studentek, která si nepřála uvést své jméno.

Lékaři ale popírají, že by šlo o byznys. "Peníze nemají dárkyně za odběr, ale jako odškodnění za to, čím si projdou. Některé k nám cestují z dálky, musí si na ten den zajistit volno v práci a podobně. Rozhodně si jejich vajíčka nekupujeme," tvrdí Machač.

Darovat vajíčka mohou ženy i několikrát po sobě. "Ty, které nerodily, obvykle přijdou jednou nebo dvakrát. Mám ale i rekordmanky, které byly na odběru třeba desetkrát," říká Machač.

Podle brněnského gynekologa Jaroslava Kotrby dárkyním žádné nebezpečí nehrozí. "Jsem pro, pokud se to ale dělá šetrně," míní Kotrba.

Zdroj: Nela Maťašeje, Regionální deník, Publikováno dne: 15. 7. 2008

Jak probíhá IVF – krok za krokem
Asistovaná reprodukce

Jak probíhá IVF – krok za krokem

Pár, jemuž lékař (gynekolog) doporučil využít služeb specializovaných center asistované reprodukce, nejprve podstoupí vstupní pohovor. Během něj získá lékař potřebné informace o svých nových pacientech a zároveň rozhodne o vyšetřeních, která bude potřeba doplnit. Obvykle jde o určení hladiny některých hormonů. U mužů je často doporučeno vyšetření ejakulátu (spermiogram). Na základě všech těchto informací pak lékař zvolí některou z mnoha dostupných metod asistované reprodukce, mezi kterými je asi nejznámější IVF (in vitro fertilizace).

Číst více
Jak ovlivňuje obezita, nadváha či podváha matky početí a donošení dítěte
Ženská neplodnost / Prevence

Jak ovlivňuje obezita, nadváha či podváha matky početí a donošení dítěte

Obezita je celosvětovým problémem, který rok od roku nabývá na důležitosti. Statistická data totiž hovoří jasně. Například v České republice se s obezitou potýká každý pátý člověk. S nadváhou pak dokonce každý druhý. Kromě spojitosti se závažnými chorobami, se kterými nepřiměřená hmotnost souvisí (kardiovaskulární onemocnění, diabetes apod.), se tato problematika promítá i do schopnosti žen otěhotnět a přivést na svět zdravého potomka. Ne nadarmo lékaři vyzývají ženy, které plánují početí, ke stabilizaci a optimalizaci tělesné hmotnosti. Pokud je žena obézní (to znamená, že její BMI – body mass index – je vyšší než 30 kg/m2), může se její snaha o početí a prožití kouzelného období těhotenství zásadním a velmi nepříjemným způsobem zkomplikovat. V následujících odstavcích zmíníme několik oblastí, které s nadměrnou tělesnou hmotností, početím a těhotenstvím souvisí. Ovšem nevynecháme ani problematiku podváhy u žen plánujících rodinu.

Číst více