#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash Otěhotnět do Brna jezdí celý svět
Otěhotnět do Brna jezdí celý svět
calendar 20. 7. 2008

Otěhotnět do Brna jezdí celý svět

Stovkám malých Izraelců, Australanů, Britů nebo Italů koluje v žilách jihomoravská krev. Věhlas brněnských klinik pro léčbu neplodnosti totiž v poslední době roste a přijímají spoustu neplodných párů ze zahraničí. Těm pomáhají zejména moravské studentky, které darují svá vajíčka za patnáctitisícovou odměnu. <br>

Stovkám malých Izraelců, Australanů, Britů nebo Italů koluje v žilách jihomoravská krev. Věhlas brněnských klinik pro léčbu neplodnosti totiž v poslední době roste a přijímají spoustu neplodných párů ze zahraničí. Těm pomáhají zejména moravské studentky, které darují svá vajíčka za patnáctitisícovou odměnu.

"Otěhotnět jsme nemohli dva roky. Brněnskou kliniku jsme si vybrali na internetu. Měla velmi dobré reference od lidí, kteří ji už vyzkoušeli. Pomohli nám, teď už máme doma dvojčata," uvedli manželé z Austrálie, kteří si nepřáli zveřejnit své jméno.

Brno se v posledních letech stalo jedním z nejvýznamnějších center reprodukční medicíny ve střední Evropě a pro neplodné páry ze zahraničí má dobrý zvuk. "Léčba neplodnosti v Brně začínala.

Máme tradici, kterou pacientky silně vnímají," říká Petra Koláčková z kliniky pro léčbu neplodnosti Unica.

To potvrzuje i mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt. "Brno svými úspěchy skutečně přesahuje daleko za hranice země," uvedl. Měsíčně každou z pěti brněnských klinik osloví asi osmdesát párů. U poloviny z nich jsou lékaři úspěšní. Druhá polovina to zkouší za pár měsíců znovu.

Jedním z důvodů je i to, že léčba neplodnosti je v Brně levnější. Například za každý pokus s dárcovským vajíčkem zaplatí žena dvacet tisíc korun, což je podstatně méně než v jiných zemích.

"Jezdí k nám pacienti z mnoha zemí Evropské unie, ale i z Kuvajtu nebo Saúdské Arábie. Častým důvodem je, že v jejich zemích je umělé oplodnění zakázané a také to, že je to přijde levněji než například ve Spojených státech," objasňuje Štěpán Machač z kliniky Reprofit, která se na dárcovství vajíček specializuje.

Tisíce na ruku

Ministerstvo zdravotnictví zatím žádné omezení umělého oplodnění v Česku neplánuje. "Dohlížíme na to, aby bylo umělé oplodňování etické a nestala se z něj velkovýroba.

Bránit lidem počít dítě u nás ale nebudeme," dodal Cikrt.

Neplodným párům z celého světa pomáhají v Brně také studentky, které darují svá vajíčka. Jejich počet se v poslední době zvýšil. Řadu z nich totiž lákají letáčky v tramvajích nebo nemocnicích, ve kterých kliniky za odběr slibují patnáct tisíc korun na ruku.

"Jdu darovat vajíčka kvůli penězům. I když někomu pomůžu, peníze jsou proměv tuto chvíli na prvním místě," uvedla jedna z brněnských studentek, která si nepřála uvést své jméno.

Lékaři ale popírají, že by šlo o byznys. "Peníze nemají dárkyně za odběr, ale jako odškodnění za to, čím si projdou. Některé k nám cestují z dálky, musí si na ten den zajistit volno v práci a podobně. Rozhodně si jejich vajíčka nekupujeme," tvrdí Machač.

Darovat vajíčka mohou ženy i několikrát po sobě. "Ty, které nerodily, obvykle přijdou jednou nebo dvakrát. Mám ale i rekordmanky, které byly na odběru třeba desetkrát," říká Machač.

Podle brněnského gynekologa Jaroslava Kotrby dárkyním žádné nebezpečí nehrozí. "Jsem pro, pokud se to ale dělá šetrně," míní Kotrba.

Zdroj: Nela Maťašeje, Regionální deník, Publikováno dne: 15. 7. 2008

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Rozmnožovací soustava je velice složitý systém, který je propojen s celým lidským organismem, a proto může být ovlivněn nemalou řadou faktorů. Mnoho z nich s sebou přináší moderní doba, čímž nechtěně snižuje schopnost mnoha párů přirozeně počít potomka. Na vině je jak nezdravý životní styl, tak odsouvání mateřství do pozdějšího věku a vysoká míra stresu, které je každý z nás denně vystaven. K těmto běžným vlivům pak přistupují různé nemoci, včetně těch nádorových či autoimunitních, které mohou přímo či nepřímo zasahovat do funkčnosti reprodukčního aparátu.

Číst více
Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Neplodnost se v současné době stává celosvětovým problémem, se kterým se potýká přibližně 15–20 % párů v reprodukčním období. Se vzrůstajícím věkem páru se riziko ještě zvyšuje. Na vině je v mnoha případech nezdravý životní styl charakterizovaný patologickými pohybovými stereotypy a provázený stresem, který se ještě prohlubuje ve chvíli, kdy pár zjistí komplikace při početí potomka. Pro odstranění řady obtíží (tzv. funkční sterility) může být využito fyzioterapie (pohybové terapie). Hlavním cílem tohoto oboru je diagnostika a léčba poruch pohybového aparátu a zároveň prevence jejich vzniku.

Číst více