#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash Otěhotnění po antikoncepci může i nemusí být problém
Otěhotnění po antikoncepci může i nemusí být problém
calendar 15. 10. 2009

Otěhotnění po antikoncepci může i nemusí být problém

Patříte mezi ženy, které díky antikoncepci zapomněly na bolestivou menstruaci, nepravidelný cyklus a migrény? Pak se určitě začnete ptát, co nastane, až budete chtít otěhotnět a antikoncepci vysadíte. Nezpůsobily náhodou pilulky neplodnost?

Patříte mezi ženy, které díky antikoncepci zapomněly na bolestivou menstruaci, nepravidelný cyklus a migrény? Pak se určitě začnete ptát, co nastane, až budete chtít otěhotnět a antikoncepci vysadíte. Nezpůsobily náhodou pilulky neplodnost?

Vysazení pilulek znamená ovulaci

Možná se vám nepodaří otěhotnět hned první měsíc. Pro tělo je ale vysazení antikoncepce signálem k tomu, aby opět začala ovulace. K té může dojít v některých případech až za několik měsíců, ale neznamená to, že k ní nedojde vůbec. První měsíc po vysazení pilulek dojde k ovulaci u 60 % žen. Nemusíte mít obavy, nejsou žádné důkazy o tom, že dlouholeté užívání hormonální antikoncepce způsobuje neplodnost.

Důležité faktory: věk a předchozí porody

Určitou roli v tom, za jak dlouho se vám podaří otěhotnět, až pilulky přestanete brát, může mít věk a také to, zda už máte děti. Ženám, které již porodily dítě, většinou trvá velice krátce počít dítě další. U žen do 30 let, které nikdy dítě neměly, byla sice porucha ovulace po vysazení antikoncepce zaznamenána, ale jenom na krátkou dobu. A konečně u žen, kterým je více než 30 let, trvalo nejdelší dobu po vysazení otěhotnět, což ale neznamená, že zůstaly neplodné.

Veďte si pravidelné záznamy

I když se vám první nebo druhý cyklus po vysazení antikoncepce „nezdá“, důkazy ze studií mluví o tom, že se nemusíte obávat. Ihned po tom, co hormony přestanete brát, si začněte vést menstruační kalendář. Pečlivé záznamy vám pomohou sledovat změny cyklu a délku menstruace a odhadnout dobu, kdy by měla přijít ovulace. Pokud se vám přece jenom bude zdát, že vám otěhotnění trvá delší dobu, než by mělo, zajděte se poradit s lékařem. Menstruační kalendář vezměte s sebou a proberte s ním vše, co vám není jasné. Nezapomeňte, že na otěhotnění může mít vliv stres, váhové výkyvy a nadměrné cvičení.

Zdroj: www.fertilityfriend.com

(skl)

Jak probíhá IVF – krok za krokem
Asistovaná reprodukce

Jak probíhá IVF – krok za krokem

Pár, jemuž lékař (gynekolog) doporučil využít služeb specializovaných center asistované reprodukce, nejprve podstoupí vstupní pohovor. Během něj získá lékař potřebné informace o svých nových pacientech a zároveň rozhodne o vyšetřeních, která bude potřeba doplnit. Obvykle jde o určení hladiny některých hormonů. U mužů je často doporučeno vyšetření ejakulátu (spermiogram). Na základě všech těchto informací pak lékař zvolí některou z mnoha dostupných metod asistované reprodukce, mezi kterými je asi nejznámější IVF (in vitro fertilizace).

Číst více
Jak ovlivňuje obezita, nadváha či podváha matky početí a donošení dítěte
Ženská neplodnost / Prevence

Jak ovlivňuje obezita, nadváha či podváha matky početí a donošení dítěte

Obezita je celosvětovým problémem, který rok od roku nabývá na důležitosti. Statistická data totiž hovoří jasně. Například v České republice se s obezitou potýká každý pátý člověk. S nadváhou pak dokonce každý druhý. Kromě spojitosti se závažnými chorobami, se kterými nepřiměřená hmotnost souvisí (kardiovaskulární onemocnění, diabetes apod.), se tato problematika promítá i do schopnosti žen otěhotnět a přivést na svět zdravého potomka. Ne nadarmo lékaři vyzývají ženy, které plánují početí, ke stabilizaci a optimalizaci tělesné hmotnosti. Pokud je žena obézní (to znamená, že její BMI – body mass index – je vyšší než 30 kg/m2), může se její snaha o početí a prožití kouzelného období těhotenství zásadním a velmi nepříjemným způsobem zkomplikovat. V následujících odstavcích zmíníme několik oblastí, které s nadměrnou tělesnou hmotností, početím a těhotenstvím souvisí. Ovšem nevynecháme ani problematiku podváhy u žen plánujících rodinu.

Číst více