#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash Opakované gynekologické záněty mohou způsobit neplodnost
Opakované gynekologické záněty mohou způsobit neplodnost
calendar 25. 6. 2007

Opakované gynekologické záněty mohou způsobit neplodnost

Zánětlivé onemocnění přivádí do gynekologické ordinace nejednu ženu nejčastěji v reprodukčním věku.

Zánětlivé onemocnění přivádí do gynekologické ordinace nejednu ženu nejčastěji v reprodukčním věku. Zejména opakované záněty by neměly ženskému lékaři uniknout, neboť mohou být příčinou poruch plodnosti (infertility), a někdy dokonce způsobují trvalou neplodnost (sterilitu).

Kdo a kde nám ublíží?

Zánět je obrana těla proti infekčnímu původci, kterým v případě gynekologických zánětů bývají mikroby, kvasinky i viry. Zánět může postihnout prakticky kteroukoli část ženských pohlavních orgánů.

Gynekologické záněty můžeme jednoduše rozdělit na záněty vnějších a vnitřních rodidel, přitom nejzávažnější je tzv. hluboký pánevní zánět. Zánět vzniká nejčastěji vstupem mikroorganismů „zvenku dovnitř“, ale může se rovněž šířit například krví nebo mízou.

Jak se bránit?

Pokud selžou přirozené obranné mechanismy pohlavních orgánů (např. kyselé prostředí v pochvě) a žena pocítí projevy možného zánětu, jako je bolest při pohlavním styku, podezřelý výtok, svědění, bolest v podbřišku apod., je na místě navštívit gynekologa. Kromě neplodnosti si žena může zanedbanými nebo nedoléčenými záněty přivodit srůsty v dutině břišní či trvalou bolest v kříži.

Nevyplatí se vyčkávat, zda příznaky samy vymizí, neboť daň za případné prodlení může být vysoká. Častým zánětům nahrává, když je žena diabetička, pokud je podvyživená nebo naopak obézní, léčí-li se hormonálně, je-li vystavována dlouhodobému stresu nebo trpí-li například onkologickým onemocněním. Zdravým životním stylem můžeme naštěstí mnohým (nejen) zánětlivým onemocněním předejít.

(lep)

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Rozmnožovací soustava je velice složitý systém, který je propojen s celým lidským organismem, a proto může být ovlivněn nemalou řadou faktorů. Mnoho z nich s sebou přináší moderní doba, čímž nechtěně snižuje schopnost mnoha párů přirozeně počít potomka. Na vině je jak nezdravý životní styl, tak odsouvání mateřství do pozdějšího věku a vysoká míra stresu, které je každý z nás denně vystaven. K těmto běžným vlivům pak přistupují různé nemoci, včetně těch nádorových či autoimunitních, které mohou přímo či nepřímo zasahovat do funkčnosti reprodukčního aparátu.

Číst více
Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Neplodnost se v současné době stává celosvětovým problémem, se kterým se potýká přibližně 15–20 % párů v reprodukčním období. Se vzrůstajícím věkem páru se riziko ještě zvyšuje. Na vině je v mnoha případech nezdravý životní styl charakterizovaný patologickými pohybovými stereotypy a provázený stresem, který se ještě prohlubuje ve chvíli, kdy pár zjistí komplikace při početí potomka. Pro odstranění řady obtíží (tzv. funkční sterility) může být využito fyzioterapie (pohybové terapie). Hlavním cílem tohoto oboru je diagnostika a léčba poruch pohybového aparátu a zároveň prevence jejich vzniku.

Číst více