#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash Odborníci hlásí: vytvořili jsme první laboratorní spermii
Odborníci hlásí: vytvořili jsme první laboratorní spermii
calendar 26. 7. 2015

Odborníci hlásí: vytvořili jsme první laboratorní spermii

Nad lidskými embryi ve zkumavce se dnes již nikdo nepozastavuje. Vědci jsou však zase o krok dál, tentokrát oznamují vznik první laboratorní spermie, jež by mohla dát naději mnoha neplodným mužům.

Soukromá laboratoř ve francouzském Lyonu oznámila, že se jejím výzkumníkům podařilo vytvořit první laboratorní spermii pouze na základě genetického materiálu získaného z reprodukční buňky. To by znamenalo otevření dveří k léčbě mužů trpících neplodností z důvodu malého či nefunkčního množství spermií.

Tajný postup

  • Pro syntézu mužské spermie vědcům stačí odebrat část tkáně nacházející se ve varlatech.
  • Tkáň se odebírá standartními metodami biopsie.
  • Cílem je získat klidně i ještě nezralé zárodečné pohlavní buňky.
  • Z nich je již údajně možné v laboratoři vypěstovat běžnou spermii.

Přesný postup však zatím firma přísně tají. Odborníci slibují i možnost odebrání zárodečných buněk v mladším věku, jejich následné zmrazení a použití až v momentě, kdy se muž rozhodne být otcem.

Možné překážky

Vědci však varují, že je možné, že muži mající obtíže s tvorbou kvalitního spermatu, mohou již v zárodečných buňkách nosit vrozené anomálie, které nedovolí ani vznik laboratorní spermie. To vše ale ukážou další studie. Zatím proběhly úspěšné reprodukční testy pouze na myších. Proto také výzkumníci apelují na veřejnost, aby tuto novinku brala s nadhledem a neplodné páry se k ní zatím příliš neupínaly. 

Kdy budeme vědět víc?

Na definitivní výsledky si ještě budeme muset počkat. Francouzská firma totiž zatím svůj objev nepopsala v žádném vědeckém lékařském časopisu, jak je tomu v tomto prostředí zvykem. Nicméně první preklinické zkoušky jsou připraveny na rok 2016, pro rok 2017 jsou v plánu vlastní klinické studie, to jest již přímé testování na lidech. Než budeme mít v ruce výstupy z těchto experimentů, skeptici nabádají raději k opatrnosti.

Věda se však neustále rychle rozvíjí, a tak je možné, že za pár let bude použití laboratorních spermií opravdu patřit mezi běžné léčebné standardy.

(bak)

Zdroj:
www.telegraph.co.uk

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Rozmnožovací soustava je velice složitý systém, který je propojen s celým lidským organismem, a proto může být ovlivněn nemalou řadou faktorů. Mnoho z nich s sebou přináší moderní doba, čímž nechtěně snižuje schopnost mnoha párů přirozeně počít potomka. Na vině je jak nezdravý životní styl, tak odsouvání mateřství do pozdějšího věku a vysoká míra stresu, které je každý z nás denně vystaven. K těmto běžným vlivům pak přistupují různé nemoci, včetně těch nádorových či autoimunitních, které mohou přímo či nepřímo zasahovat do funkčnosti reprodukčního aparátu.

Číst více
Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Neplodnost se v současné době stává celosvětovým problémem, se kterým se potýká přibližně 15–20 % párů v reprodukčním období. Se vzrůstajícím věkem páru se riziko ještě zvyšuje. Na vině je v mnoha případech nezdravý životní styl charakterizovaný patologickými pohybovými stereotypy a provázený stresem, který se ještě prohlubuje ve chvíli, kdy pár zjistí komplikace při početí potomka. Pro odstranění řady obtíží (tzv. funkční sterility) může být využito fyzioterapie (pohybové terapie). Hlavním cílem tohoto oboru je diagnostika a léčba poruch pohybového aparátu a zároveň prevence jejich vzniku.

Číst více