#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash Nový život aneb sedm signálů časného těhotenství
Nový život aneb sedm signálů časného těhotenství
calendar 9. 2. 2015

Nový život aneb sedm signálů časného těhotenství

Ještě než si uděláte těhotenský test, může vám tělo samo prozradit, že jste gravidní. Nabízíme přehled nejčastějších příznaků a také poradíme, co dalšího na vás v prvním trimestru čeká a jak se s tím vypořádat.

1. Citlivá prsa

První známkou těhotenství je často zvýšená citlivost prsou. Ňadra vám také mohou připadat plnější a těžší než obvykle.

2. Křeče a špinění

Křeče v břiše nebo menší špinění, které vás zastihne dříve, než čekáte – to může znamenat, že se oplodněné vajíčko usazuje v děloze. Drobné krvácení se pak může objevovat až do sedmého týdne těhotenství. Pokud jste ale kvůli němu nesvá, zajděte za lékařem, abyste se společně ujistili, že je vše v pořádku.

3. Únava

Jste tak unavená, že byste si po obědě nejraději šla lehnout? Nic si z toho nedělejte a těšte se na druhý trimestr, kdy se vám ztracená energie částečně vrátí. Na pravidelný odpočinek ale nezapomínejte – ve třetím trimestru vám opět přijde vhod.

4. Časté návštěvy toalety

V těle je spousta těhotenských hormonů, ledviny pracují za dva a zvětšující se děloha pak ještě začne tlačit na močový měchýř. Není divu, že co chvíli vyrážíte na toaletu. Některé ženy si dokonce nejprve myslí, že mají zánět močových cest, a až u lékaře zjistí, že jsou těhotné.

5. Změny nálad

Hormony, díky kterým jsme během běžného menstruačního cyklu emocionálně rozkolísané, mají na svědomí i změny nálad v časném těhotenství. Ale upřímně – koho by představa, že bude rodičem, nechala klidným? Brzy zjistíte, že k přecitlivělosti přispívají hlavně únava a hlad. Najděte si proto během dne čas na odpočinek a drobné svačinky.

6. Závratě

Připravte se také na to, že se vám může zamotat hlava. Některé ženy dokonce omdlévají. Příčiny jsou různé: od nízkého tlaku přes změny hormonů až po nízký cukr v krvi. Co stojí za vaším problémem a jak se s ním nejlépe vypořádat, vám poradí váš gynekolog.

7. Nevolnost a zvracení

Fakt, že těhotné ženy mají podrážděný žaludek a často zvrací, je všeobecně známý. Co s tím? Jezte častěji menší porce a zaměřte se hlavně na potraviny obsahující hodně bílkovin. Nezapomínejte také na pravidelný pitný režim. Pokud ale zvracíte často a ztrácíte na váze, navštivte svého lékaře.

(mak)

Zdroj: www.webmd.com

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Rozmnožovací soustava je velice složitý systém, který je propojen s celým lidským organismem, a proto může být ovlivněn nemalou řadou faktorů. Mnoho z nich s sebou přináší moderní doba, čímž nechtěně snižuje schopnost mnoha párů přirozeně počít potomka. Na vině je jak nezdravý životní styl, tak odsouvání mateřství do pozdějšího věku a vysoká míra stresu, které je každý z nás denně vystaven. K těmto běžným vlivům pak přistupují různé nemoci, včetně těch nádorových či autoimunitních, které mohou přímo či nepřímo zasahovat do funkčnosti reprodukčního aparátu.

Číst více
Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Neplodnost se v současné době stává celosvětovým problémem, se kterým se potýká přibližně 15–20 % párů v reprodukčním období. Se vzrůstajícím věkem páru se riziko ještě zvyšuje. Na vině je v mnoha případech nezdravý životní styl charakterizovaný patologickými pohybovými stereotypy a provázený stresem, který se ještě prohlubuje ve chvíli, kdy pár zjistí komplikace při početí potomka. Pro odstranění řady obtíží (tzv. funkční sterility) může být využito fyzioterapie (pohybové terapie). Hlavním cílem tohoto oboru je diagnostika a léčba poruch pohybového aparátu a zároveň prevence jejich vzniku.

Číst více