#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash Nové možnosti IVF
Nové možnosti IVF
calendar 13. 1. 2008

Nové možnosti IVF

Mírnější a šetrnější se zdá být nová forma hormonální terapie při asistované reprodukci (IVF), kterou vyzkoušel lékařský tým v USA. Metoda využívá lék nazvaný klomid, který stimuluje produkci vajíček ve vaječníku.

Mírnější a šetrnější se zdá být nová forma hormonální terapie při asistované reprodukci (IVF), kterou vyzkoušel lékařský tým v USA. Metoda využívá lék nazvaný klomid, který stimuluje produkci vajíček ve vaječníku. Tento přípravek je znám již řadu let. Byl populární především v době, kdy se metody IVF začaly poprvé uplatňovat v klinické praxi. Později byl však nahrazen jinými hormonálními přípravky.

Postupy terapie

Hlavní rozdíl spočívá v množství a způsobu aplikace léku. Klomid je užíván v malých dávkách ve formě tablet. Ve srovnání s běžnou hormonální terapií, při které se uplatňují injekční formy léků, je tato forma mnohem příjemnější. V dalším postupu se terapie příliš neliší od konvenční IVF. Jehlou jsou odebrána vajíčka, která se v laboratoři spojí se spermiemi.

Celkem se získává pouze tři až pět vajíček, což je asi čtyřikrát méně než při běžné terapii. Podle japonského profesora, který vede výzkum zabývající se touto terapií, není nutné stimulovat vaječníky k příliš vysoké tvorbě vajíček. Zabraňuje se tím vzniku obrovského množství vajíček, která by pak zůstala nevyužita.

Méně nežádoucích účinků

Nízké koncentrace léku navíc chrání pacientku před vznikem nežádoucích účinků, které se při běžné hormonální terapii mohou objevit. Asi vůbec nejobávanější komplikací je ovariální hyperstimulační syndrom. K mírným projevům tohoto syndromu patří bolesti břicha, nevolnost nebo zvracení. Pokud se obtíže zhoršují, může dojít až k ohrožení života embolií nebo zástavou dechu. Pacientka musí být hospitalizována a včas léčena.

Hodnocení výsledků léčby

Účinek léčby je srovnatelný s výsledky běžné terapie užívané při IVF. Pomocí této metody otěhotnělo přibližně 40 % pacientek ve věku do 38 let a 20 % žen nad 38 let. Tato méně invazivní forma léčby má řadu výhod pro pacientky i lékaře. Je levnější, pohodlnější a snižuje rizika komplikací. Mohla by se tak v budoucnu zařadit ke standardním postupům v terapii IVF.

(nes)

Zdroj:
www.medicalnewstoday.com
Wall Street Journal Examines Less Invasive IVF Method, Debate Surrounding Approach, 2006 March.

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Rozmnožovací soustava je velice složitý systém, který je propojen s celým lidským organismem, a proto může být ovlivněn nemalou řadou faktorů. Mnoho z nich s sebou přináší moderní doba, čímž nechtěně snižuje schopnost mnoha párů přirozeně počít potomka. Na vině je jak nezdravý životní styl, tak odsouvání mateřství do pozdějšího věku a vysoká míra stresu, které je každý z nás denně vystaven. K těmto běžným vlivům pak přistupují různé nemoci, včetně těch nádorových či autoimunitních, které mohou přímo či nepřímo zasahovat do funkčnosti reprodukčního aparátu.

Číst více
Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Neplodnost se v současné době stává celosvětovým problémem, se kterým se potýká přibližně 15–20 % párů v reprodukčním období. Se vzrůstajícím věkem páru se riziko ještě zvyšuje. Na vině je v mnoha případech nezdravý životní styl charakterizovaný patologickými pohybovými stereotypy a provázený stresem, který se ještě prohlubuje ve chvíli, kdy pár zjistí komplikace při početí potomka. Pro odstranění řady obtíží (tzv. funkční sterility) může být využito fyzioterapie (pohybové terapie). Hlavním cílem tohoto oboru je diagnostika a léčba poruch pohybového aparátu a zároveň prevence jejich vzniku.

Číst více