#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash Notebook na klíně způsobuje mužskou neplodnost
Notebook na klíně způsobuje mužskou neplodnost
calendar 12. 7. 2009

Notebook na klíně způsobuje mužskou neplodnost

Přestože se o zhoubném vlivu laptopů na mužský klín ví už řadu let, zdravotní rizika nadměrného užívání přenosných počítačů mladí muži ignorují.

Přestože se o zhoubném vlivu laptopů na mužský klín ví už řadu let, zdravotní rizika nadměrného užívání přenosných počítačů mladí muži ignorují. Zatímco notebooků neustále přibývá a mladí lidé je mají u sebe několik hodin denně, prudce přibývá mužů mladších pětadvaceti let, kteří jsou už prakticky neplodní.

Důležitá je teplota

Procesor, disk a mnoho dalších součástek v počítači produkuje teplo, které může škodit lidskému organismu. Největším problémem je vliv tepla na mužskou plodnost. Podle lékařských studií uveřejněných na serveru The Medical News dokáže zapnutý notebook položený na klíně zvýšit teplotu choulostivých pánských partií až o 3 °C. Dlouhodobější práce na přenosném počítači tak způsobuje snížení počtu spermií a jejich kvality. Pro správnou tvorbu spermií je totiž třeba teplota cca o dva až tři stupně nižší, než je teplota lidského těla.

Chraňte se

Nejjednodušším a také nejlevnějším způsobem je nepokládat notebook na klín nebo břicho. Mnoho uživatelů si ale na tento způsob používání notebooku zvyklo, v některých situacích navíc ani není jiné použití možné – buď při práci venku, nebo třeba doma v posteli. V terénu je také dobré nechat notebook připevněný přímo v brašně, pro domácí použití se vyrábějí pasivní chladicí podložky. Jak brašna, tak pasivní chladicí podložky dostatečně izolují teplý notebook od lidského těla. Používání knížek a nejrůznějších desek ve stylu „co dům dal“ také není nejvhodnější, neboť se jednovrstvé materiály brzy prohřejí.

Podložka je ideál

Ideální je proto používání podložek pod notebook. Ty mají několik výhod. Jednak se díky nim počítač netlačí na nohy a díky ergonomickému tvaru nezatěžují páteř a ruce, navíc také brání prostupu tepla. Některé podložky jsou pouze pasivní, to znamená, že mají izolační vrstvu, jiné jsou vybaveny přímo chlazením v podobě malých větráčků, které snižují účinky tepelného záření. Podložky je možné koupit v každém počítačovém obchodě, jejich cena se pohybuje v řádech stokorun.

(kam)

Zdroj:
www.novinky.cz
www.technet.cz
www.news-medical.net

Možnosti prevence neplodnosti při onkologické léčbě

Možnosti prevence neplodnosti při onkologické léčbě

Reakce na diagnózu onkologického onemocnění jsou různé. Strach, stres, nejistota, zmatek, smutek. Málokdo má v takové chvíli sílu plánovat, co nastane, až svou nemoc šťastně překoná. Nicméně i to je velmi důležité, zvláště v případě, kdy mají léčbu podstoupit mladí lidé, kteří mají založení rodiny teprve před sebou. Poruchy plodnosti jsou totiž jedním z nejčastějších dlouhodobých nežádoucích účinků onkologické léčby.

Číst více
Na co myslet ještě dříve, než je mateřství na pořadu dne

Na co myslet ještě dříve, než je mateřství na pořadu dne

Moderní doba, která nám všemožnými způsoby ulehčuje život, přináší do našeho světa i mnohé nástrahy, z nichž některé narušují přirozený koloběh věcí. Jedním z těchto projevů může být skutečnost, že čím dál více párů není schopno počít potomka přirozenou cestou a musí vyhledat pomoc lékařů.

Číst více
Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Rozmnožovací soustava je velice složitý systém, který je propojen s celým lidským organismem, a proto může být ovlivněn nemalou řadou faktorů. Mnoho z nich s sebou přináší moderní doba, čímž nechtěně snižuje schopnost mnoha párů přirozeně počít potomka. Na vině je jak nezdravý životní styl, tak odsouvání mateřství do pozdějšího věku a vysoká míra stresu, které je každý z nás denně vystaven. K těmto běžným vlivům pak přistupují různé nemoci, včetně těch nádorových či autoimunitních, které mohou přímo či nepřímo zasahovat do funkčnosti reprodukčního aparátu.

Číst více