#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash Notebook na klíně způsobuje mužskou neplodnost
Notebook na klíně způsobuje mužskou neplodnost
calendar 12. 7. 2009

Notebook na klíně způsobuje mužskou neplodnost

Přestože se o zhoubném vlivu laptopů na mužský klín ví už řadu let, zdravotní rizika nadměrného užívání přenosných počítačů mladí muži ignorují.

Přestože se o zhoubném vlivu laptopů na mužský klín ví už řadu let, zdravotní rizika nadměrného užívání přenosných počítačů mladí muži ignorují. Zatímco notebooků neustále přibývá a mladí lidé je mají u sebe několik hodin denně, prudce přibývá mužů mladších pětadvaceti let, kteří jsou už prakticky neplodní.

Důležitá je teplota

Procesor, disk a mnoho dalších součástek v počítači produkuje teplo, které může škodit lidskému organismu. Největším problémem je vliv tepla na mužskou plodnost. Podle lékařských studií uveřejněných na serveru The Medical News dokáže zapnutý notebook položený na klíně zvýšit teplotu choulostivých pánských partií až o 3 °C. Dlouhodobější práce na přenosném počítači tak způsobuje snížení počtu spermií a jejich kvality. Pro správnou tvorbu spermií je totiž třeba teplota cca o dva až tři stupně nižší, než je teplota lidského těla.

Chraňte se

Nejjednodušším a také nejlevnějším způsobem je nepokládat notebook na klín nebo břicho. Mnoho uživatelů si ale na tento způsob používání notebooku zvyklo, v některých situacích navíc ani není jiné použití možné – buď při práci venku, nebo třeba doma v posteli. V terénu je také dobré nechat notebook připevněný přímo v brašně, pro domácí použití se vyrábějí pasivní chladicí podložky. Jak brašna, tak pasivní chladicí podložky dostatečně izolují teplý notebook od lidského těla. Používání knížek a nejrůznějších desek ve stylu „co dům dal“ také není nejvhodnější, neboť se jednovrstvé materiály brzy prohřejí.

Podložka je ideál

Ideální je proto používání podložek pod notebook. Ty mají několik výhod. Jednak se díky nim počítač netlačí na nohy a díky ergonomickému tvaru nezatěžují páteř a ruce, navíc také brání prostupu tepla. Některé podložky jsou pouze pasivní, to znamená, že mají izolační vrstvu, jiné jsou vybaveny přímo chlazením v podobě malých větráčků, které snižují účinky tepelného záření. Podložky je možné koupit v každém počítačovém obchodě, jejich cena se pohybuje v řádech stokorun.

(kam)

Zdroj:
www.novinky.cz
www.technet.cz
www.news-medical.net

Jak probíhá IVF – krok za krokem
Asistovaná reprodukce

Jak probíhá IVF – krok za krokem

Pár, jemuž lékař (gynekolog) doporučil využít služeb specializovaných center asistované reprodukce, nejprve podstoupí vstupní pohovor. Během něj získá lékař potřebné informace o svých nových pacientech a zároveň rozhodne o vyšetřeních, která bude potřeba doplnit. Obvykle jde o určení hladiny některých hormonů. U mužů je často doporučeno vyšetření ejakulátu (spermiogram). Na základě všech těchto informací pak lékař zvolí některou z mnoha dostupných metod asistované reprodukce, mezi kterými je asi nejznámější IVF (in vitro fertilizace).

Číst více
Jak ovlivňuje obezita, nadváha či podváha matky početí a donošení dítěte
Ženská neplodnost / Prevence

Jak ovlivňuje obezita, nadváha či podváha matky početí a donošení dítěte

Obezita je celosvětovým problémem, který rok od roku nabývá na důležitosti. Statistická data totiž hovoří jasně. Například v České republice se s obezitou potýká každý pátý člověk. S nadváhou pak dokonce každý druhý. Kromě spojitosti se závažnými chorobami, se kterými nepřiměřená hmotnost souvisí (kardiovaskulární onemocnění, diabetes apod.), se tato problematika promítá i do schopnosti žen otěhotnět a přivést na svět zdravého potomka. Ne nadarmo lékaři vyzývají ženy, které plánují početí, ke stabilizaci a optimalizaci tělesné hmotnosti. Pokud je žena obézní (to znamená, že její BMI – body mass index – je vyšší než 30 kg/m2), může se její snaha o početí a prožití kouzelného období těhotenství zásadním a velmi nepříjemným způsobem zkomplikovat. V následujících odstavcích zmíníme několik oblastí, které s nadměrnou tělesnou hmotností, početím a těhotenstvím souvisí. Ovšem nevynecháme ani problematiku podváhy u žen plánujících rodinu.

Číst více