#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash Nitroděložní tělísko – antikoncepce bez pilulek
Nitroděložní tělísko – antikoncepce bez pilulek
calendar 15. 6. 2015

Nitroděložní tělísko – antikoncepce bez pilulek

Jedná se o jedno z možných ochranných řešení, jež může být v dnešní době nabídnuto. Nitroděložní tělísko není ale určeno pro všechny a stejně jako ostatní metody ani tato nemusí být stoprocentní. Má však své výhody, a je tedy na vás a vašem gynekologovi zvážit, zda se hodí právě pro vás.

Nitroděložní tělísko je antikoncepční pomůcka určená k aplikaci do ženské dělohy, což zabraňuje otěhotnění. Jedná se o malý předmět ve tvaru „T“, který při zavádění vypadá jako tyčinka, po zavedení do dělohy se otevře a v dutině děložní se zaklíní. Výkon probíhá v ambulantním režimu. Mechanismus působení je komplexní. Záleží také na tom, zdali je tělísko potaženo hormony, či nikoli. Hlavní funkcí je, že nedovolí spermiím dostat se k vajíčku. Zároveň tělísko brání oplozenému vajíčku zahnízdit se v děloze.

Proč o něm uvažovat 

Nitroděložní tělísko má několik výhod, pro které se může stát ideální antikoncepcí právě pro vás.

  1. Jedná se o vysoce efektivní metodu (99 %).
  2. Funguje v podstatě okamžitě po zavedení.
  3. Tělísko je účinné 3–10 let v závislosti na typu.
  4. Může být použito i při kojení.
  5. Plodnost se vrací do původní podoby hned po vyndání tělíska.
  6. Nedochází k interakcím s žádnými dalšími léky.
  7. Není třeba myslet na každodenní užívání tabletek.

Nevýhody a rizika 

Ovšem jako všechno má tato metoda i svá negativa. Menstruační krvácení může být silnější, delší a více bolestivé – to se však v průběhu měsíců často zlepší. Je také potřeba gynekologické vyšetření, které určí, zdali jste právě vy vhodnou adeptkou. Nitroděložní tělísko vás navíc neuchrání od sexuálně přenosných chorob. Kromě toho existují určité komplikace, které jsou sice relativně vzácné, ale je dobré o nich vědět:

  • rozvoj infekce,
  • posunutí či úplné vypuzení tělíska organismem,
  • perforace dělohy – může k ní dojít při zavádění,
  • riziko mimoděložního těhotenství.

Nitroděložní tělísko je vysoce efektivní antikoncepční metoda, která může mnoha ženám vyhovovat. Poraďte se se svým gynekologem, zdali k nim patříte i vy. 

(boba)

Zdroje:
www.medicinenet.com
www.fpa.org.uk

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Rozmnožovací soustava je velice složitý systém, který je propojen s celým lidským organismem, a proto může být ovlivněn nemalou řadou faktorů. Mnoho z nich s sebou přináší moderní doba, čímž nechtěně snižuje schopnost mnoha párů přirozeně počít potomka. Na vině je jak nezdravý životní styl, tak odsouvání mateřství do pozdějšího věku a vysoká míra stresu, které je každý z nás denně vystaven. K těmto běžným vlivům pak přistupují různé nemoci, včetně těch nádorových či autoimunitních, které mohou přímo či nepřímo zasahovat do funkčnosti reprodukčního aparátu.

Číst více
Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Neplodnost se v současné době stává celosvětovým problémem, se kterým se potýká přibližně 15–20 % párů v reprodukčním období. Se vzrůstajícím věkem páru se riziko ještě zvyšuje. Na vině je v mnoha případech nezdravý životní styl charakterizovaný patologickými pohybovými stereotypy a provázený stresem, který se ještě prohlubuje ve chvíli, kdy pár zjistí komplikace při početí potomka. Pro odstranění řady obtíží (tzv. funkční sterility) může být využito fyzioterapie (pohybové terapie). Hlavním cílem tohoto oboru je diagnostika a léčba poruch pohybového aparátu a zároveň prevence jejich vzniku.

Číst více