#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash Neplodnost si nevybírá, potkala i dárkyni vajíček
Neplodnost si nevybírá, potkala i dárkyni vajíček
calendar 21. 1. 2013

Neplodnost si nevybírá, potkala i dárkyni vajíček

Devětadvacetiletá žena z Aljašky poznala na vlastní kůži ironii osudu. Poté, co sama pomohla dvěma párům při umělém oplodnění tím, že dala k dispozici svá vajíčka, zjistila, že sama nebude moci nikdy otěhotnět.

Devětadvacetiletá žena z Aljašky poznala na vlastní kůži ironii osudu. Poté, co sama pomohla dvěma párům při umělém oplodnění tím, že dala k dispozici svá vajíčka, zjistila, že sama nebude moci nikdy otěhotnět. Důvodem se stala endometrióza.

Může to jít velmi rychle

Žena darovala vajíčka dvěma manželským párům. Z prvního těhotenství se narodila dvojčata, u druhého páru se koncepce nezdařila. Dárkyně sama prošla samozřejmě sérií vstupních vyšetření, která prokázala, že je zdravá a její plodnost není nijak ohrožena. V ženském těle však může dojít k zásadním změnám i během několika měsíců. Žena tak byla záhy nemile překvapena, když zatoužila po vlastních dětech.

Zatím bez úspěchu

Mladá Američanka pocítila obtíže sedm měsíců poté, co podruhé darovala vajíčko. Lékaři u ní diagnostikovali endometriózu ve čtvrtém stadiu. Dárkyně vajíček přesto toužila mít vlastní děti, a tak se zadlužila více než 30 tisíci dolary (v USA je umělé oplodnění hrazeno zdravotními pojišťovnami jen částečně anebo vůbec). Dva cykly IVF ale bohužel selhaly, a tak žena, která pomohla na svět dvěma dětem, zůstává sama zatím bezdětná.

Fakta o endometrióze

  • Endometrióza je častou příčinou neplodnosti žen.
  • Toto onemocnění bývá nazýváno "skrytý vetřelec" a dochází při něm k enormnímu rozrůstání děložní výstelky, která roste nejen v děloze, ale proniká i do jiných tkání.
  • Postihuje ženy v reprodukčním věku, nejčastěji mezi 25 a 35 lety.
  • Příčina endometriózy není zcela známa.
  • Kromě neplodnosti se může projevit i bolestí v oblasti pánve během menstruace.
  • Podle odhadů trpí endometriózou pětina až polovina žen, které se léčí pro neplodnost.
  • Onemocnění může být řešeno hormonálními preparáty nebo operačně.

Endometrióza je častou příčinou neplodnosti a k jejímu rozvoji může dojít velmi rychle. Boj s ní je náročný, přičemž cílem je snaha o navrácení plodnosti a zbavení ženy bolestí.

(hak)

Zdroj: www.dailymail.co.uk

Možnosti prevence neplodnosti při onkologické léčbě

Možnosti prevence neplodnosti při onkologické léčbě

Reakce na diagnózu onkologického onemocnění jsou různé. Strach, stres, nejistota, zmatek, smutek. Málokdo má v takové chvíli sílu plánovat, co nastane, až svou nemoc šťastně překoná. Nicméně i to je velmi důležité, zvláště v případě, kdy mají léčbu podstoupit mladí lidé, kteří mají založení rodiny teprve před sebou. Poruchy plodnosti jsou totiž jedním z nejčastějších dlouhodobých nežádoucích účinků onkologické léčby.

Číst více
Na co myslet ještě dříve, než je mateřství na pořadu dne

Na co myslet ještě dříve, než je mateřství na pořadu dne

Moderní doba, která nám všemožnými způsoby ulehčuje život, přináší do našeho světa i mnohé nástrahy, z nichž některé narušují přirozený koloběh věcí. Jedním z těchto projevů může být skutečnost, že čím dál více párů není schopno počít potomka přirozenou cestou a musí vyhledat pomoc lékařů.

Číst více
Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Rozmnožovací soustava je velice složitý systém, který je propojen s celým lidským organismem, a proto může být ovlivněn nemalou řadou faktorů. Mnoho z nich s sebou přináší moderní doba, čímž nechtěně snižuje schopnost mnoha párů přirozeně počít potomka. Na vině je jak nezdravý životní styl, tak odsouvání mateřství do pozdějšího věku a vysoká míra stresu, které je každý z nás denně vystaven. K těmto běžným vlivům pak přistupují různé nemoci, včetně těch nádorových či autoimunitních, které mohou přímo či nepřímo zasahovat do funkčnosti reprodukčního aparátu.

Číst více