#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash Neplodnost očima okolí: Kdy už budete mít dítě?!
Neplodnost očima okolí: Kdy už budete mít dítě?!
calendar 15. 1. 2013

Neplodnost očima okolí: Kdy už budete mít dítě?!

S neplodností se v dnešní době potýká každý sedmý pár. I když toto téma ve společnosti není již úplně tabu, stále se o něm nemluví dostatečně.

S neplodností se v dnešní době potýká každý sedmý pár. I když toto téma ve společnosti není již úplně tabu, stále se o něm nemluví dostatečně. Často tato potíž dokáže – právě i díky nahlížení okolí – velmi negativně ovlivnit život postiženého páru.

Plodnost ženy v historii

Dlouhá staletí byla a částečně i dnes je příčina neplodnosti přisuzována ženě. Vnímání ženy neschopné otěhotnět má v historii i současnosti několik aspektů:

  • náboženský,
  • ekonomický,
  • kulturní,
  • demografický.

Hodnota plodnosti se měnila se změnou aktuálních potřeb společnosti a tím, co bylo zrovna považováno za normu. V polovině 19. století měla žena průměrně šest dětí a plození bylo považováno za její hlavní úkol. Nicméně do tohoto období se datuje i první vzestup hnutí propagujícího kontrolované početí. Zvláště pro chudé bylo tehdy množství dětí spíše přítěží. Naopak v zemích třetího světa s vysokou úmrtností dětí a prakticky nedostupnou lékařskou péčí je vysoká plodnost považována za přínos. Skutečná situace žen tedy byla a je často jiná než normy prezentované společností. 

Dnešku vládne čekání 

  • S narůstajícími možnostmi seberealizace stále více párů odsouvá založení rodiny do pozdějšího věku – zatímco v 70. letech byl průměrný věk rodičky okolo dvaceti let, dnes se blíží třicítce.
  • S tím souvisí postupné snižování plodnosti a následně delší doba potřebná k otěhotnění, ať už spontánně, nebo za pomoci medicíny.
  • Už samotný fakt problému s početím a množství s tím souvisejících lékařských procedur je velkou zátěží pro psychiku bezdětného páru, k tomu se pak ještě navíc přidává mediální a společenský tlak okolí. 

Nepříjemná atmosféra

Neschopnost počít dítě ještě stále není vnímána jako nemoc, nýbrž jako jisté selhání. Mít dítě je považováno za společenskou normu. Navíc okolí o neplodnosti svých známých obvykle neví a pak je nevědomky zraňuje. Například bezdětná žena okolo třicítky se pravidelně potýká s dotazy na dítě, často bývá obviňována z kariérizmu a sobectví. Přitom je možné, že se již roky neúspěšně snaží otěhotnět, ale jelikož se s tímto intimním problémem nikomu nesvěří, stává se terčem pomluv a dohadů. Pokud se naopak odhodlá okolí svěřit, je vystavena soucitným pohledům.

Bez předsudků

Problematický je i postoj veřejnosti k metodám umělého oplodnění a dárcovství vajíček, spermií či embryí. Obecně ale lze říct, že se zvyšující se mediální osvětou se stává veřejnost těmto metodám čím dál více nakloněna. Většina párů plánujících potomka si nepřipouští, že by se problém s početím mohl týkat i jich, dokud nejsou postaveni před realitu. Pak bohužel zjistí, že Češi jsou k neplodným párům stále poměrně netolerantní.

(kov)

Zdroje:
www.novinky.cz
www.fertilitycommunity.com
zdravi.e15.cz

Jak probíhá IVF – krok za krokem
Asistovaná reprodukce

Jak probíhá IVF – krok za krokem

Pár, jemuž lékař (gynekolog) doporučil využít služeb specializovaných center asistované reprodukce, nejprve podstoupí vstupní pohovor. Během něj získá lékař potřebné informace o svých nových pacientech a zároveň rozhodne o vyšetřeních, která bude potřeba doplnit. Obvykle jde o určení hladiny některých hormonů. U mužů je často doporučeno vyšetření ejakulátu (spermiogram). Na základě všech těchto informací pak lékař zvolí některou z mnoha dostupných metod asistované reprodukce, mezi kterými je asi nejznámější IVF (in vitro fertilizace).

Číst více
Jak ovlivňuje obezita, nadváha či podváha matky početí a donošení dítěte
Ženská neplodnost / Prevence

Jak ovlivňuje obezita, nadváha či podváha matky početí a donošení dítěte

Obezita je celosvětovým problémem, který rok od roku nabývá na důležitosti. Statistická data totiž hovoří jasně. Například v České republice se s obezitou potýká každý pátý člověk. S nadváhou pak dokonce každý druhý. Kromě spojitosti se závažnými chorobami, se kterými nepřiměřená hmotnost souvisí (kardiovaskulární onemocnění, diabetes apod.), se tato problematika promítá i do schopnosti žen otěhotnět a přivést na svět zdravého potomka. Ne nadarmo lékaři vyzývají ženy, které plánují početí, ke stabilizaci a optimalizaci tělesné hmotnosti. Pokud je žena obézní (to znamená, že její BMI – body mass index – je vyšší než 30 kg/m2), může se její snaha o početí a prožití kouzelného období těhotenství zásadním a velmi nepříjemným způsobem zkomplikovat. V následujících odstavcích zmíníme několik oblastí, které s nadměrnou tělesnou hmotností, početím a těhotenstvím souvisí. Ovšem nevynecháme ani problematiku podváhy u žen plánujících rodinu.

Číst více