#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash Neplodnost a genetika: jak spolu souvisejí?
Neplodnost a genetika: jak spolu souvisejí?
calendar 19. 11. 2007

Neplodnost a genetika: jak spolu souvisejí?

Po rodičích můžeme zdědit barvu očí, výšku nebo povahu. Ale je také neplodnost dědičná? Genetika není odpovědná za všechna onemocnění, ale vliv na plodnost mužů i žen jistě má.

Po rodičích můžeme zdědit barvu očí, výšku nebo povahu. Ale je také neplodnost dědičná? Genetika není odpovědná za všechna onemocnění, ale vliv na plodnost mužů i žen jistě má.

Genetika zvyšuje riziko

Pokud žena trpí například endometriózou, je zvýšené riziko, že se stejné onemocnění objeví i u její dcery. Není pravidlem, že potomci onemocní vždy. Genetika stanoví pouze míru pravděpodobnosti, s jakou se onemocnění v rodině vyskytne.

Endometrióza postihuje asi 10 % žen. Onemocnění se nemusí nijak projevovat a žena k lékaři přijde, až když má problémy s plodností. Některé ženy si stěžují na bolesti v pánvi, bolestivý pohlavní styk nebo menstruaci. Příčinou je okrsek děložní tkáně, který se nachází na jiném místě v těle. Roste mimo dělohu v břiše nebo v pánvi. Léčí se buď podáváním hormonů, nebo operací.

Jiným onemocněním, které si ženy mohou předávat z generace na generaci, je syndrom polycystických ovarií.

Dědičnost a faktory vnějšího prostředí

Existuje několik problémů, které se za dědičné nepovažují. Nízká kvalita vajíček je dána jejich stárnutím, které je přirozené u každé ženy. Zablokované nebo zničené vejcovody vznikají jako komplikace po prodělaném zánětu a mezi nemoci genetického původu je zařadit nelze. Většina příčin poruch ovulace nesouvisí s dědičností, ale spíš se životním stylem a dietou.

U mužů se genetika projevuje vzácně. Někdy vede ke sníženému množství spermií nebo k jejich špatné pohyblivosti. Onemocnění známé jako varikokéla může být také dědičné. Je to stav, kdy se žíla zásobující varle prodlužuje a rozšiřuje. Obecně jsou ale mnohem důležitější faktory, které na muže působí zvenku.

Na dědičnost se svádí mnoho obtíží, ale rozhodující je, jak odpovědně bude ke zdraví přistupovat každý z nás. Pokud budeme dodržovat zásady zdravého života, můžeme se spolehlivě vyhnout řadě onemocnění.

(nes)

Jak probíhá IVF – krok za krokem
Asistovaná reprodukce

Jak probíhá IVF – krok za krokem

Pár, jemuž lékař (gynekolog) doporučil využít služeb specializovaných center asistované reprodukce, nejprve podstoupí vstupní pohovor. Během něj získá lékař potřebné informace o svých nových pacientech a zároveň rozhodne o vyšetřeních, která bude potřeba doplnit. Obvykle jde o určení hladiny některých hormonů. U mužů je často doporučeno vyšetření ejakulátu (spermiogram). Na základě všech těchto informací pak lékař zvolí některou z mnoha dostupných metod asistované reprodukce, mezi kterými je asi nejznámější IVF (in vitro fertilizace).

Číst více
Jak ovlivňuje obezita, nadváha či podváha matky početí a donošení dítěte
Ženská neplodnost / Prevence

Jak ovlivňuje obezita, nadváha či podváha matky početí a donošení dítěte

Obezita je celosvětovým problémem, který rok od roku nabývá na důležitosti. Statistická data totiž hovoří jasně. Například v České republice se s obezitou potýká každý pátý člověk. S nadváhou pak dokonce každý druhý. Kromě spojitosti se závažnými chorobami, se kterými nepřiměřená hmotnost souvisí (kardiovaskulární onemocnění, diabetes apod.), se tato problematika promítá i do schopnosti žen otěhotnět a přivést na svět zdravého potomka. Ne nadarmo lékaři vyzývají ženy, které plánují početí, ke stabilizaci a optimalizaci tělesné hmotnosti. Pokud je žena obézní (to znamená, že její BMI – body mass index – je vyšší než 30 kg/m2), může se její snaha o početí a prožití kouzelného období těhotenství zásadním a velmi nepříjemným způsobem zkomplikovat. V následujících odstavcích zmíníme několik oblastí, které s nadměrnou tělesnou hmotností, početím a těhotenstvím souvisí. Ovšem nevynecháme ani problematiku podváhy u žen plánujících rodinu.

Číst více