#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash Neplodnost a genetika: jak spolu souvisejí?
Neplodnost a genetika: jak spolu souvisejí?
calendar 19. 11. 2007

Neplodnost a genetika: jak spolu souvisejí?

Po rodičích můžeme zdědit barvu očí, výšku nebo povahu. Ale je také neplodnost dědičná? Genetika není odpovědná za všechna onemocnění, ale vliv na plodnost mužů i žen jistě má.

Po rodičích můžeme zdědit barvu očí, výšku nebo povahu. Ale je také neplodnost dědičná? Genetika není odpovědná za všechna onemocnění, ale vliv na plodnost mužů i žen jistě má.

Genetika zvyšuje riziko

Pokud žena trpí například endometriózou, je zvýšené riziko, že se stejné onemocnění objeví i u její dcery. Není pravidlem, že potomci onemocní vždy. Genetika stanoví pouze míru pravděpodobnosti, s jakou se onemocnění v rodině vyskytne.

Endometrióza postihuje asi 10 % žen. Onemocnění se nemusí nijak projevovat a žena k lékaři přijde, až když má problémy s plodností. Některé ženy si stěžují na bolesti v pánvi, bolestivý pohlavní styk nebo menstruaci. Příčinou je okrsek děložní tkáně, který se nachází na jiném místě v těle. Roste mimo dělohu v břiše nebo v pánvi. Léčí se buď podáváním hormonů, nebo operací.

Jiným onemocněním, které si ženy mohou předávat z generace na generaci, je syndrom polycystických ovarií.

Dědičnost a faktory vnějšího prostředí

Existuje několik problémů, které se za dědičné nepovažují. Nízká kvalita vajíček je dána jejich stárnutím, které je přirozené u každé ženy. Zablokované nebo zničené vejcovody vznikají jako komplikace po prodělaném zánětu a mezi nemoci genetického původu je zařadit nelze. Většina příčin poruch ovulace nesouvisí s dědičností, ale spíš se životním stylem a dietou.

U mužů se genetika projevuje vzácně. Někdy vede ke sníženému množství spermií nebo k jejich špatné pohyblivosti. Onemocnění známé jako varikokéla může být také dědičné. Je to stav, kdy se žíla zásobující varle prodlužuje a rozšiřuje. Obecně jsou ale mnohem důležitější faktory, které na muže působí zvenku.

Na dědičnost se svádí mnoho obtíží, ale rozhodující je, jak odpovědně bude ke zdraví přistupovat každý z nás. Pokud budeme dodržovat zásady zdravého života, můžeme se spolehlivě vyhnout řadě onemocnění.

(nes)

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Rozmnožovací soustava je velice složitý systém, který je propojen s celým lidským organismem, a proto může být ovlivněn nemalou řadou faktorů. Mnoho z nich s sebou přináší moderní doba, čímž nechtěně snižuje schopnost mnoha párů přirozeně počít potomka. Na vině je jak nezdravý životní styl, tak odsouvání mateřství do pozdějšího věku a vysoká míra stresu, které je každý z nás denně vystaven. K těmto běžným vlivům pak přistupují různé nemoci, včetně těch nádorových či autoimunitních, které mohou přímo či nepřímo zasahovat do funkčnosti reprodukčního aparátu.

Číst více
Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Neplodnost se v současné době stává celosvětovým problémem, se kterým se potýká přibližně 15–20 % párů v reprodukčním období. Se vzrůstajícím věkem páru se riziko ještě zvyšuje. Na vině je v mnoha případech nezdravý životní styl charakterizovaný patologickými pohybovými stereotypy a provázený stresem, který se ještě prohlubuje ve chvíli, kdy pár zjistí komplikace při početí potomka. Pro odstranění řady obtíží (tzv. funkční sterility) může být využito fyzioterapie (pohybové terapie). Hlavním cílem tohoto oboru je diagnostika a léčba poruch pohybového aparátu a zároveň prevence jejich vzniku.

Číst více