#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash Neplodné páry jsou ochotné podstoupit různá rizika
Neplodné páry jsou ochotné podstoupit různá rizika
calendar 15. 6. 2010

Neplodné páry jsou ochotné podstoupit různá rizika

Těhotenství vzniklé při fertilizaci in vitro je považováno za rizikové. Studie však potvrzují, že většina žen v IVF programu zvolí rizikové těhotenství raději než vůbec žádné.

Těhotenství vzniklé při fertilizaci in vitro je považováno za rizikové. Studie však potvrzují, že většina žen v IVF programu zvolí rizikové těhotenství raději než vůbec žádné.

Co vše hrozí miminku "ze zkumavky"

Například to, že riziko potratu je při IVF dvakrát vyšší než při spontánním otěhotnění. Ale pozor. Je nutné si uvědomit, že to není dáno jen samotnými metodami asistované reprodukce, ale také tím, že je toto těhotenství diagnostikováno velmi časně.

Rizika IVF v číslech

Podle studií je pravděpodobnost předčasného porodu až čtyřikrát vyšší než v běžné populaci. Výskyt vrozených vývojových vad u plodu je při IVF přibližně o jeden procentní bod vyšší (2,97 procenta) než při spontánně vzniklých těhotenstvích (1,87 procenta). Fertilizace in vitro je také zatížena dvouprocentní pravděpodobností vzniku mimoděložního těhotenství oproti jednomu procentu u běžné populace. Při IVF hrozí častější výskyt těhotenských komplikací, jako jsou například preeklampsie či těhotenská cukrovka.

Dvojčata – radost i starost

A přichází na řadu to, čím je umělé oplodnění pověstné, a to je vícečetné těhotenství. Ačkoli jsou dvojčátka roztomilá, těhotenství je provázeno mnohem vyššími riziky, a co teprve pokud je plodů v děloze ještě více. Pak výrazně stoupá pravděpodobnost předčasného porodu a veškerých komplikací s tím spojených.

Nelze však vše svádět na IVF. Je důležité si uvědomit, že spousta komplikací vzniklých při IVF není ani tak způsobena metodami asistované reprodukce, ale významnou roli hraje například genetická výbava plodu, věk a zdravotní stav rodičů a jiné faktory, které se mohou na poškození plodu podílet a které často partnery do ambulance pro léčbu neplodnosti přivedou.

(jas)

Zdroj:
www.fertilizace.cz
www.zdn.cz
www.osel.cz
www.ivf.net

Jak probíhá IVF – krok za krokem
Asistovaná reprodukce

Jak probíhá IVF – krok za krokem

Pár, jemuž lékař (gynekolog) doporučil využít služeb specializovaných center asistované reprodukce, nejprve podstoupí vstupní pohovor. Během něj získá lékař potřebné informace o svých nových pacientech a zároveň rozhodne o vyšetřeních, která bude potřeba doplnit. Obvykle jde o určení hladiny některých hormonů. U mužů je často doporučeno vyšetření ejakulátu (spermiogram). Na základě všech těchto informací pak lékař zvolí některou z mnoha dostupných metod asistované reprodukce, mezi kterými je asi nejznámější IVF (in vitro fertilizace).

Číst více
Jak ovlivňuje obezita, nadváha či podváha matky početí a donošení dítěte
Ženská neplodnost / Prevence

Jak ovlivňuje obezita, nadváha či podváha matky početí a donošení dítěte

Obezita je celosvětovým problémem, který rok od roku nabývá na důležitosti. Statistická data totiž hovoří jasně. Například v České republice se s obezitou potýká každý pátý člověk. S nadváhou pak dokonce každý druhý. Kromě spojitosti se závažnými chorobami, se kterými nepřiměřená hmotnost souvisí (kardiovaskulární onemocnění, diabetes apod.), se tato problematika promítá i do schopnosti žen otěhotnět a přivést na svět zdravého potomka. Ne nadarmo lékaři vyzývají ženy, které plánují početí, ke stabilizaci a optimalizaci tělesné hmotnosti. Pokud je žena obézní (to znamená, že její BMI – body mass index – je vyšší než 30 kg/m2), může se její snaha o početí a prožití kouzelného období těhotenství zásadním a velmi nepříjemným způsobem zkomplikovat. V následujících odstavcích zmíníme několik oblastí, které s nadměrnou tělesnou hmotností, početím a těhotenstvím souvisí. Ovšem nevynecháme ani problematiku podváhy u žen plánujících rodinu.

Číst více