#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash Nemůžete otěhotnět? Přestaňte kouřit!
Nemůžete otěhotnět? Přestaňte kouřit!
calendar 20. 2. 2010

Nemůžete otěhotnět? Přestaňte kouřit!

Je to tak – už dlouho se ví, že kouření může ovlivnit ženskou plodnost, ale nedávná studie kanadských vědců prokázala, že i pasivní kuřačky jsou ohroženy také. Pokud si tedy děláte plány do budoucna a máte třeba potíže s otěhotněním, přestaňte kouřit.

Je to tak – už dlouho se ví, že kouření může ovlivnit ženskou plodnost, ale nedávná studie kanadských vědců prokázala, že i pasivní kuřačky jsou ohroženy také. Pokud si tedy děláte plány do budoucna a máte třeba potíže s otěhotněním, přestaňte kouřit.

Výzkumy hovoří jasně – ženy kuřačky mají 3,4x vyšší pravděpodobnost, že budou potřebovat k otěhotnění více než jeden rok. U kuřaček se také objevují problémy s ovulací, které mohou vést k nemožnosti otěhotnět. Chemické látky v tabáku pravděpodobně mění cervikální tekutiny u žen kuřaček, což má za následek ztížené otěhotnění.

Omámené spermie

Dokonce ani muži kuřáci nemají vyhráno, co se oplodnění týká – ti, kteří kouří, mají o 50 % vyšší pravděpodobnost, že budou impotentní. Kromě toho jsou jejich spermie méně pohyblivé, mají abnormální tvar i funkci a je jich mnohem méně než u nekuřáků.

Potrat kvůli cigaretě

Účinky cigaretového kouře na mužskou plodnost jsou sice stále spíše neprůkazné, ovšem důkazy o dopadech kouření na plodnost jejich partnerek naznačují, že kouření negativně ovlivňuje kvalitu spermií. Některé z toxických látek, které se nacházejí v cigaretách, mohou způsobit genové mutace spermií, které mohou zapříčinit potrat, vrozené vady, rakovinu či další problémy u dětí.

Umělé oplodnění a kouření

Výzkumníci z McMaster University Hamilton v kanadském Ontariu zkoumali vliv kouření na kvalitu embryí a implantací během IVF (umělého oplodnění) u 225 žen, které byly rozděleny podle toho, zda kouří, nekouří, či jsou pasivními kuřačkami. Během výzkumu se sice nenašly rozdíly v kvalitě embryí ani v úspěšnosti oplodnění v žádné ze tří skupin, ale významný rozdíl byl v poměru k počtu přenosu embryí.

Cigarety uhnízdění vajíčka příliš nepomohou

U žen nekuřaček dosahovala úspěšnost 48 %, u kuřaček 19 % a u pasivních kuřaček 20 %. Pokud jde o uchycení vajíčka v děloze, zjistilo se, že u nekuřaček dosahuje 25 % úspěšnosti implantace, kdežto u kuřaček i pasivních kuřaček jen kolem 12 %. Podle výzkumníků je možné, že cigaretový kouř nepříznivě ovlivňuje schopnosti vajíčka. Tyto všechny domněnky podle odborníků odhalí přesně nejmodernější embryologické výzkumy.

Od toxinů dále

V každém případě ale studie prokázala, že žena je mnohem zranitelnější a citlivější na toxické látky, především pak na cigaretový kouř. Stejně tak se prokázal téměř totožný vliv na oplodněné vajíčko v případě pasivního kouření. Dopad kouření je tedy při asistované reprodukci více než jasný – ženy kuřačky, které chtějí otěhotnět, potřebují v průměru 2x tolik pokusů než nekuřačky. Studie dále ukazují, že kuřačky potřebují vyšší dávky gonadotropinů ke stimulaci svých vaječníků, více ovulačních cyklů neproběhne, a pokud už dojde k implantaci oplozeného vajíčka, oplození nakonec selže. Výzkumníci se dále domnívají, že pokud žena přestane kouřit dva měsíce před léčbou neplodnosti, má výrazné šance na úspěšné početí.

(aši)

Zdroj:
www.medicalnewstoday.com
www.asrm.org

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Rozmnožovací soustava je velice složitý systém, který je propojen s celým lidským organismem, a proto může být ovlivněn nemalou řadou faktorů. Mnoho z nich s sebou přináší moderní doba, čímž nechtěně snižuje schopnost mnoha párů přirozeně počít potomka. Na vině je jak nezdravý životní styl, tak odsouvání mateřství do pozdějšího věku a vysoká míra stresu, které je každý z nás denně vystaven. K těmto běžným vlivům pak přistupují různé nemoci, včetně těch nádorových či autoimunitních, které mohou přímo či nepřímo zasahovat do funkčnosti reprodukčního aparátu.

Číst více
Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Neplodnost se v současné době stává celosvětovým problémem, se kterým se potýká přibližně 15–20 % párů v reprodukčním období. Se vzrůstajícím věkem páru se riziko ještě zvyšuje. Na vině je v mnoha případech nezdravý životní styl charakterizovaný patologickými pohybovými stereotypy a provázený stresem, který se ještě prohlubuje ve chvíli, kdy pár zjistí komplikace při početí potomka. Pro odstranění řady obtíží (tzv. funkční sterility) může být využito fyzioterapie (pohybové terapie). Hlavním cílem tohoto oboru je diagnostika a léčba poruch pohybového aparátu a zároveň prevence jejich vzniku.

Číst více