#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash Nemůžete otěhotnět? Možná za to mohou příušnice
Nemůžete otěhotnět? Možná za to mohou příušnice
calendar 21. 1. 2014

Nemůžete otěhotnět? Možná za to mohou příušnice

Většina dětských nemocí proběhne v raném věku a nezanechá po sobě žádné významné stopy. Toto pravidlo ale nemusí platit u příušnic, virové infekce postihující slinné žlázy. Pokud tato nemoc postihne dospělého muže či dospívajícího chlapce, může mít za následek i neplodnost.

Většina dětských nemocí proběhne v raném věku a nezanechá po sobě žádné významné stopy. Toto pravidlo ale nemusí platit u příušnic, virové infekce postihující slinné žlázy. Pokud tato nemoc postihne dospělého muže či dospívajícího chlapce, může mít za následek i neplodnost.

„Obyčejná“ viróza

Typický průběh příušnic je podobný jako u jakékoliv jiné virové infekce. Objevit se mohou:

  • horečky,
  • bolestivé svaly a klouby,
  • nechutenství,
  • k tomu se přidává postižení slinných žláz, které reagují výrazným zvětšením a bolestivostí.


Jelikož je infekce virového původu, jedinou léčbou je klidový režim, dostatek tekutin a čas. Příušnice odezní samy od sebe za 7 až 10 dní. Průběh v dětství bývá nekomplikovaný, přesto je proti příušnicím doporučováno očkovat, problémy totiž mohou přijít při kontaktu s nemocí v pozdějším věku.

Spermie v ohrožení

Když se s virem příušnic setká dospělý muž či chlapec v pubertě, existuje reálná možnost, že se dostane nejen do jeho slinných žláz, ale i do varlat.

  • U 20 až 30 % postpubertálních pacientů se pak rozvíjí zánět varlat (orchitida), se kterým souvisí porucha tvorby spermií a následná neplodnost.
  • Zánět obvykle postihuje jen jedno varle, u 1 ze 6 pacientů se rozšiřuje na obě dvě.
  • Průběh onemocnění je podobný jako u slinných žláz, dochází k silnému zduření a bolestivosti varlat, které asi po týdnu odezní.
  • Ihned po vymizení akutních příznaků jsou varlata měkčí a následně se svrašťují. To je dáno až 50% ztrátou semenotvorné tkáně.

Ztížené podmínky

Přesto nemusí příušnice znamenat hned úplnou zkázu. Sníženou produkci spermií lékaři přisuzují změnám tvorby hormonů v prvních stadiích nemoci a otoku, který zvyšuje tlak na semenotvorné části varlat. Dlouhodobým tlakem pak dochází k jejich poškození a spermie se přestanou vytvářet. Přesto jen u asi 13 % mužů, kteří orchitidu prodělali, je výrazně menší počet spermií v ejakulátu než u zdravých. Nemoc tak může početí potomka zkomplikovat, úplná neplodnost je ale naštěstí vzácná.

Význam očkování

Banální průběh nemoci v dětství způsobuje, že mnoho rodičů odmítá očkování svých dětí. Málokterý z nich si ale uvědomuje, že dětské nemoci nepostihují jenom dětské pacienty a že v čím vyšším věku se s nimi setkáme, tím horší mívají průběh. Orchitidy způsobené příušnicemi nejsou nejčastější příčinou neplodnosti, přesto jich v poslední době přibývá právě kvůli menší proočkovanosti populace. Až se tedy budete rozhodovat, zda své dítě očkovat, či ne, dobře zvažte všechna pro a proti.

(jez)

Zdroj: livehealthy.chron.com

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Rozmnožovací soustava je velice složitý systém, který je propojen s celým lidským organismem, a proto může být ovlivněn nemalou řadou faktorů. Mnoho z nich s sebou přináší moderní doba, čímž nechtěně snižuje schopnost mnoha párů přirozeně počít potomka. Na vině je jak nezdravý životní styl, tak odsouvání mateřství do pozdějšího věku a vysoká míra stresu, které je každý z nás denně vystaven. K těmto běžným vlivům pak přistupují různé nemoci, včetně těch nádorových či autoimunitních, které mohou přímo či nepřímo zasahovat do funkčnosti reprodukčního aparátu.

Číst více
Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Neplodnost se v současné době stává celosvětovým problémem, se kterým se potýká přibližně 15–20 % párů v reprodukčním období. Se vzrůstajícím věkem páru se riziko ještě zvyšuje. Na vině je v mnoha případech nezdravý životní styl charakterizovaný patologickými pohybovými stereotypy a provázený stresem, který se ještě prohlubuje ve chvíli, kdy pár zjistí komplikace při početí potomka. Pro odstranění řady obtíží (tzv. funkční sterility) může být využito fyzioterapie (pohybové terapie). Hlavním cílem tohoto oboru je diagnostika a léčba poruch pohybového aparátu a zároveň prevence jejich vzniku.

Číst více