#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash Nedaří se vám otěhotnět? Nestyďte se vyhledat odbornou pomoc
Nedaří se vám otěhotnět? Nestyďte se vyhledat odbornou pomoc
calendar 1. 5. 2011

Nedaří se vám otěhotnět? Nestyďte se vyhledat odbornou pomoc

Problémy s přirozeným početím má v současné době stále více párů. Vzhledem k rychlému vývoji medicínských technologií existuje celá řada účinných metod jak tuto situaci řešit. Jednou z nich je umělé oplodnění metodou IVF.

Problémy s přirozeným početím má v současné době stále více párů. Vzhledem k rychlému vývoji medicínských technologií existuje celá řada účinných metod jak tuto situaci řešit. Jednou z nich je umělé oplodnění metodou IVF (In Vitro Fertilizace). V současné době je odhadováno, že na celém světě přišlo na svět pomocí této metody již více než 3 miliony dětí.

Nezůstávejte s problémem sami

U mladších párů se doporučuje vyhledat odbornou pomoc po jednom roce, kdy při nechráněném pravidelném styku nedošlo k otěhotnění. U žen nad 35 let je tato hranice již po šesti měsících nechráněného pravidelného styku. Velmi důležité je při podezření na neplodnost vyšetřit také partnera, protože mužská neplodnost bývá také velmi častá.

Neplodnost: muži versus ženy

Uvádí se, že až ve 40 % případů způsobuje problémy s početím právě mužská neplodnost. Mezi nejčastější příčiny se řadí nízký počet spermií, nízká hybnost či malformace spermií nebo snížená průchodnost chámovodu.

Ženy se na neplodnosti podílejí rovněž zhruba 40 % a nejčastější příčiny jsou anovulační cykly, snížená průchodnost vejcovodu, anomálie děložního hrdla či celé dělohy. Ve 20 % případů nelze zjistit objektivní příčinu neplodnosti.

Různé problémy, různé metody

K metodě IVF (in vitro fertilizace) se přistupuje v případě, že ostatní léčba neplodnosti (hormonální v injekční či tabletové formě, chirurgická intervence obstrukčních poruch, IUI apod.) nevedla k úspěšnému těhotenství.

Při IVF jsou eliminovány všechny negativní vlivy bránící přirozenému početí, protože ke splynutí spermie a vajíčka dochází v laboratorních podmínkách.

Spermie dopravené přímo do vajíčka

V případě, že jsou mužské spermie málo pohyblivé a nejsou schopny samy proniknout do vajíčka a oplodnit je, využívá se modifikace klasické IVF metody zvaná ICSI (IntraCytoplazmatické Injekce Spermií), kdy dochází k injekci spermií do cytoplasmy vajíčka. Vzniklé embryo je poté stejně jako u klasické IVF metody přeneseno do dělohy v raném stadiu dvou až osmi buněk.

Dárcovství vajíček

U žen, které netvoří vlastní vajíčka, lze přistoupit k dárcovství, kdy je pomocí IVF oplodněno vajíčko dárkyně. V poslední době se přistupuje k přenosu embrya až ve stadiu blastocysty, tj. embrya starého 5 dní, kdy se zvyšuje úspěšnost celé metody.

Užší výběr

Mezi další varianty patří například metoda IMSI (výběr vhodných spermií pod mikroskopem), HA (asistovaný hatching – usnadňuje uchycení embrya ve stěně dělohy), MESA, TESE (odsátí spermií přímo z nadvarlat, případně varlat).

Nic není bez rizika, výhody ale převažují

Kromě rizika spojeného s hyperstimulací ovarií a rizik při odběru vajíčka dochází vzhledem k tomu, že je snaha o co nejvyšší úspěšnost IVF, velmi často k transferu více embryí. To může mít za následek vícečetná těhotenství s možnými vyššími riziky v průběhu těhotenství (vyšší krevní tlak, anemie, riziko potratu). U metody IVF je také vyšší procento výskytu mimoděložního těhotenství. Velmi důležitá je proto také psychologická příprava, a to zejména u párů, kde dochází k dárcovství spermií či vajíček, a také v případech tzv. náhradní matky.

(aro)

Zdroj: www.medicinenet.com

Jak probíhá IVF – krok za krokem
Asistovaná reprodukce

Jak probíhá IVF – krok za krokem

Pár, jemuž lékař (gynekolog) doporučil využít služeb specializovaných center asistované reprodukce, nejprve podstoupí vstupní pohovor. Během něj získá lékař potřebné informace o svých nových pacientech a zároveň rozhodne o vyšetřeních, která bude potřeba doplnit. Obvykle jde o určení hladiny některých hormonů. U mužů je často doporučeno vyšetření ejakulátu (spermiogram). Na základě všech těchto informací pak lékař zvolí některou z mnoha dostupných metod asistované reprodukce, mezi kterými je asi nejznámější IVF (in vitro fertilizace).

Číst více
Jak ovlivňuje obezita, nadváha či podváha matky početí a donošení dítěte
Ženská neplodnost / Prevence

Jak ovlivňuje obezita, nadváha či podváha matky početí a donošení dítěte

Obezita je celosvětovým problémem, který rok od roku nabývá na důležitosti. Statistická data totiž hovoří jasně. Například v České republice se s obezitou potýká každý pátý člověk. S nadváhou pak dokonce každý druhý. Kromě spojitosti se závažnými chorobami, se kterými nepřiměřená hmotnost souvisí (kardiovaskulární onemocnění, diabetes apod.), se tato problematika promítá i do schopnosti žen otěhotnět a přivést na svět zdravého potomka. Ne nadarmo lékaři vyzývají ženy, které plánují početí, ke stabilizaci a optimalizaci tělesné hmotnosti. Pokud je žena obézní (to znamená, že její BMI – body mass index – je vyšší než 30 kg/m2), může se její snaha o početí a prožití kouzelného období těhotenství zásadním a velmi nepříjemným způsobem zkomplikovat. V následujících odstavcích zmíníme několik oblastí, které s nadměrnou tělesnou hmotností, početím a těhotenstvím souvisí. Ovšem nevynecháme ani problematiku podváhy u žen plánujících rodinu.

Číst více