#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash Nedaří se vám otěhotnět? Neobviňujte partnera ani sebe
Nedaří se vám otěhotnět? Neobviňujte partnera ani sebe
calendar 13. 8. 2010

Nedaří se vám otěhotnět? Neobviňujte partnera ani sebe

Když miminko dlouho nepřichází, často se z pokusů otěhotnět stává velmi stresová záležitost. Míra stresu, jakému jsou vystaveny ženy potýkající se s neplodností, se tak dá směle srovnat se psychickým vypětím, jaké prožívají ženy s rakovinou.

Když miminko dlouho nepřichází, často se z pokusů otěhotnět stává velmi stresová záležitost. Míra stresu, jakému jsou vystaveny ženy potýkající se s neplodností, se tak dá směle srovnat se psychickým vypětím, jaké prožívají ženy s rakovinou, lidé nakažení HIV či jedinci trpící chronickou bolestí. I přesto se snažte se navzájem neobviňovat, ať už skrytě, či otevřeně, a buďte si navzájem oporou. Ve dvou se s nepřízní života bojuje přece jen lépe.

Bouře emocí

Partneři, kteří se neúspěšně snaží o potomka, jsou zavaleni obrovským množstvím nejrůznějších emocí. Tento stav se dá občas přirovnat až k emoční bouři. Někdy neplodnému páru pomůže třeba jen poznání, že cítit tolik různých emocí je zcela normální a pochopitelné. Velmi důležité je otevřeně tyto pocity sdílet se svým partnerem. Diagnóza neplodnosti je samozřejmě pro vztah většinou velkou zátěží. Partneři, kteří jsou vystaveni takovému tlaku, pak častěji pociťují nespokojenost se sebou i se svým partnerským vztahem či manželstvím.

Nenaplňující sex i strach

Sex by měl být zábavnou cestou, jak ve vztahu vyjádřit lásku k partnerovi. U neplodného páru se ale z milostného aktu může stát otravná povinnost. Toto platí obzvláště pro období okolo ovulace. Kterýkoli z partnerů může kvůli nevášnivému sexuálnímu vztahu pociťovat úzkost, vinu či stud.

Další emocí, která může provázet diagnózu neplodnosti, je strach. Konkrétně se jedná o obavy, že partner odejde, aby mohl založit rodinu s někým jiným. Léčba neplodnosti se někdy může stát velmi náročnou finanční záležitostí. Ani dohady o tom, jak v léčbě pokračovat či kolik energie a financí do snahy o miminko investovat, vztahu moc neprospívají. Jak ale pomoci vztahu přečkat těžké časy?

Jistě nepomůže dusit své pocity v sobě. Ve skutečnosti je potřeba více energie na skrývání emocí než na jejich vyjádření. Dovolte sami sobě vyjádřit veškeré pocity, jako jsou smutek, vztek či frustrace.

Relaxujte, nejlépe společně s partnerem

Relaxační techniky jsou jednou z možností, jak se vypořádat se stresem. Můžete vyzkoušet jógu, akupunkturu, masáže, aromaterapii či jiné. Váš partner se jistě rád přidá, tak se jen nezapomeňte zeptat. Zkuste také udržet váš sexuální život vášnivý a plný prožitků. Zapalte si svíčky, pusťte si příjemnou hudbu nebo romantický film. Vyzkoušejte zkrátka vše, co vám bude příjemné!

(tek)

Zdroj:
www.nowhealthnews.com – Coping with Infertility, last updated: Sunday, June 20, 2010

Jak probíhá IVF – krok za krokem
Asistovaná reprodukce

Jak probíhá IVF – krok za krokem

Pár, jemuž lékař (gynekolog) doporučil využít služeb specializovaných center asistované reprodukce, nejprve podstoupí vstupní pohovor. Během něj získá lékař potřebné informace o svých nových pacientech a zároveň rozhodne o vyšetřeních, která bude potřeba doplnit. Obvykle jde o určení hladiny některých hormonů. U mužů je často doporučeno vyšetření ejakulátu (spermiogram). Na základě všech těchto informací pak lékař zvolí některou z mnoha dostupných metod asistované reprodukce, mezi kterými je asi nejznámější IVF (in vitro fertilizace).

Číst více
Jak ovlivňuje obezita, nadváha či podváha matky početí a donošení dítěte
Ženská neplodnost / Prevence

Jak ovlivňuje obezita, nadváha či podváha matky početí a donošení dítěte

Obezita je celosvětovým problémem, který rok od roku nabývá na důležitosti. Statistická data totiž hovoří jasně. Například v České republice se s obezitou potýká každý pátý člověk. S nadváhou pak dokonce každý druhý. Kromě spojitosti se závažnými chorobami, se kterými nepřiměřená hmotnost souvisí (kardiovaskulární onemocnění, diabetes apod.), se tato problematika promítá i do schopnosti žen otěhotnět a přivést na svět zdravého potomka. Ne nadarmo lékaři vyzývají ženy, které plánují početí, ke stabilizaci a optimalizaci tělesné hmotnosti. Pokud je žena obézní (to znamená, že její BMI – body mass index – je vyšší než 30 kg/m2), může se její snaha o početí a prožití kouzelného období těhotenství zásadním a velmi nepříjemným způsobem zkomplikovat. V následujících odstavcích zmíníme několik oblastí, které s nadměrnou tělesnou hmotností, početím a těhotenstvím souvisí. Ovšem nevynecháme ani problematiku podváhy u žen plánujících rodinu.

Číst více